M O B I N A
سرپرست بخش فرهنگ و ادب
عضو کادر مدیریت
کاربر V.I.P انجمن
سرپرست بخش
ناظر کتاب
منتقد انجمن
- عضویت
- 3/4/21
- ارسال ها
- 24,702
- امتیاز واکنش
- 63,861
- امتیاز
- 508
- سن
- 19
- محل سکونت
- BUSHEHR
- زمان حضور
- 273 روز 8 ساعت 23 دقیقه
نویسنده این موضوع
الف) خشک کردن
خاک رس وقتی به صورت گل درآید حالت چسبندگی پیدا میکند و پس از پخت، سفت و سخت میشود. دانستن اینکه انسان از چه زمانی به این خاصیت پی برد کار دشواری است و شاید قدمت آن به دوران غارنشینی عصر نوسنگی برسد که بدون شک از مهمترین کشفیات انسان است. هرچند مسأله حرارت دادن به آن میتواند کاملا تصادفی بوده و سبدهای گلاندود به طور اتفاقی در کنار آتش قرار گرفته و بعد از حرارت دیدن و سرد شدن، استحکام بخشی این گل توجه انسان را به خود جلب کرده باشد. به طور کلی گل رس ورز داده شده وقتی خشک میشود، ۵ تا ۸ درصد آن آب میرود؛ زیرا برای تبدیل خاک رس به گل، مقداری آب جذب آن میشود و مقدار آب جذب شده ۳۵ درصد کل حجم گل مورد نظر است که در این صورت یک سوم حجم گل را آب تشکیل میدهد. وقتی رطوبت هوا صددرصد است عمل خشک شدن انجام نمیگیرد ولی وقتی رطوبت هوا کمتر باشد عمل خشک شدن (از دست دادن آب) میسر است و گل شکلپذیر، بدین ترتیب خشک میشود.
در عمل خشک شدن ذرات گل به یکدیگر نزدیک و حجم جسم کوچکتر میشود؛ آب رفتن گل، با اندازه ذرات و مقدار آب از دست رفته، تناسب مستقیم دارد. هنگامی که آب گل رس بخار شد ذرات گل با هم تماس پیدا میکنند و آب رفتن پایان مییابد؛ این مرحله را حالت چرم مانند مینامند. ذرات گل در این حالت هنوز نمدار هستند و خشک شدن کامل تا خارج شدن تمام آب موجود در گل ادامه خواهد داشت. بر اثر اختلاف ضخامت نقاط مختلف ظرف سفالی ممکن است ظرف ترک برداشته یا تاب بردارد. برای جلوگیری از این اتفاق، گل باید به آهستگی و به طور طبیعی خشک شود. برای جلوگیری از آب رفتن گل در موارد خاص مثل درست کردن مجسمه، باید از گلی با ذرات درشتتر ماسه که آب کمتری جذب میکند، استفاده کرد؛ بعضی مواقع استفاده از گراگ (گلی که یک بار پخته شده و آسیاب شده است) نیز توصیه میشود.
ب) پختن گل و مراحل آن
هنگامی که حرارت کوره به صد درجه سانتیگراد میرسد تمام آب موجود در گل بخار شده و گل در این حالت کاملا خشک شده است. زمان پختن گل پس از خشک شدن به درشتی ذرات موجود در آن بستگی دارد.
در هنگام پختن از لحاظ فیزیکی و شیمیایی تغییر کلی در گل ایجاد میشود. گل رس نرم و شکلپذیر از لحاظ فیزیکی به حجمی سخت و پر مقاومت تبدیل میشود. پخت گل شامل این مراحل است:
۱. خشک شدن کامل که در این مرحله تمام آب باقیمانده در گل تبخیر میشود و این کار باید به آهستگی انجام گیرد؛ این مرحله در نزد سفالگران به مرحله بخار شدن آب سفال معروف است که سفالگران با مشاهده بخار و نوع دود کوره این حالت را بخوبی تشخیص میدهند. هر قدر خمیرۂ ظرف یا سفال خلل و فرج بیشتری داشته باشد، خطر ترکخوردگی کمتر است و به همین علت سفالگران حرفهای ابتدا مقداری کاه یا علف خرد شده را با گل سفال مخلوط میکنند که هنگام پخت سوخته شده و فضاهای باقیمانده خاصیت اسفنجی یافته و استحکام سفال را تضمین کند. در پایان مرحله تبخیر، سفالگران آتش کوره را افزایش میدهند که معمولا به ۳۵۰ تا ۴۰۰ درجه میرسد؛ در این مرحله آب شیمیایی گل رس شروع به تجزیه و خارج شدن میکند. آب شیمیایی از مواد ترکیبی با ملکولهای تشکیل دهنده گل است که تا قبل از ۳۵۰ درجه بدون واکنش در گل باقی میماند و معمولا میزان آب شیمیایی گل رس ۱۴ درصد است. گل در دمای ۵۰۰ درجه فاقد هر نوع آب بوده و تغییر شیمیایی در آن غیر قابل بازگشت است. در مرحله تبخیر آب شیمیایی دقت زیادی لازم است؛ زیرا اگر حرارت به سرعت بالا برود امکان ترک و تخریب زیاد میشود.
خاک رس وقتی به صورت گل درآید حالت چسبندگی پیدا میکند و پس از پخت، سفت و سخت میشود. دانستن اینکه انسان از چه زمانی به این خاصیت پی برد کار دشواری است و شاید قدمت آن به دوران غارنشینی عصر نوسنگی برسد که بدون شک از مهمترین کشفیات انسان است. هرچند مسأله حرارت دادن به آن میتواند کاملا تصادفی بوده و سبدهای گلاندود به طور اتفاقی در کنار آتش قرار گرفته و بعد از حرارت دیدن و سرد شدن، استحکام بخشی این گل توجه انسان را به خود جلب کرده باشد. به طور کلی گل رس ورز داده شده وقتی خشک میشود، ۵ تا ۸ درصد آن آب میرود؛ زیرا برای تبدیل خاک رس به گل، مقداری آب جذب آن میشود و مقدار آب جذب شده ۳۵ درصد کل حجم گل مورد نظر است که در این صورت یک سوم حجم گل را آب تشکیل میدهد. وقتی رطوبت هوا صددرصد است عمل خشک شدن انجام نمیگیرد ولی وقتی رطوبت هوا کمتر باشد عمل خشک شدن (از دست دادن آب) میسر است و گل شکلپذیر، بدین ترتیب خشک میشود.
در عمل خشک شدن ذرات گل به یکدیگر نزدیک و حجم جسم کوچکتر میشود؛ آب رفتن گل، با اندازه ذرات و مقدار آب از دست رفته، تناسب مستقیم دارد. هنگامی که آب گل رس بخار شد ذرات گل با هم تماس پیدا میکنند و آب رفتن پایان مییابد؛ این مرحله را حالت چرم مانند مینامند. ذرات گل در این حالت هنوز نمدار هستند و خشک شدن کامل تا خارج شدن تمام آب موجود در گل ادامه خواهد داشت. بر اثر اختلاف ضخامت نقاط مختلف ظرف سفالی ممکن است ظرف ترک برداشته یا تاب بردارد. برای جلوگیری از این اتفاق، گل باید به آهستگی و به طور طبیعی خشک شود. برای جلوگیری از آب رفتن گل در موارد خاص مثل درست کردن مجسمه، باید از گلی با ذرات درشتتر ماسه که آب کمتری جذب میکند، استفاده کرد؛ بعضی مواقع استفاده از گراگ (گلی که یک بار پخته شده و آسیاب شده است) نیز توصیه میشود.
ب) پختن گل و مراحل آن
هنگامی که حرارت کوره به صد درجه سانتیگراد میرسد تمام آب موجود در گل بخار شده و گل در این حالت کاملا خشک شده است. زمان پختن گل پس از خشک شدن به درشتی ذرات موجود در آن بستگی دارد.
در هنگام پختن از لحاظ فیزیکی و شیمیایی تغییر کلی در گل ایجاد میشود. گل رس نرم و شکلپذیر از لحاظ فیزیکی به حجمی سخت و پر مقاومت تبدیل میشود. پخت گل شامل این مراحل است:
۱. خشک شدن کامل که در این مرحله تمام آب باقیمانده در گل تبخیر میشود و این کار باید به آهستگی انجام گیرد؛ این مرحله در نزد سفالگران به مرحله بخار شدن آب سفال معروف است که سفالگران با مشاهده بخار و نوع دود کوره این حالت را بخوبی تشخیص میدهند. هر قدر خمیرۂ ظرف یا سفال خلل و فرج بیشتری داشته باشد، خطر ترکخوردگی کمتر است و به همین علت سفالگران حرفهای ابتدا مقداری کاه یا علف خرد شده را با گل سفال مخلوط میکنند که هنگام پخت سوخته شده و فضاهای باقیمانده خاصیت اسفنجی یافته و استحکام سفال را تضمین کند. در پایان مرحله تبخیر، سفالگران آتش کوره را افزایش میدهند که معمولا به ۳۵۰ تا ۴۰۰ درجه میرسد؛ در این مرحله آب شیمیایی گل رس شروع به تجزیه و خارج شدن میکند. آب شیمیایی از مواد ترکیبی با ملکولهای تشکیل دهنده گل است که تا قبل از ۳۵۰ درجه بدون واکنش در گل باقی میماند و معمولا میزان آب شیمیایی گل رس ۱۴ درصد است. گل در دمای ۵۰۰ درجه فاقد هر نوع آب بوده و تغییر شیمیایی در آن غیر قابل بازگشت است. در مرحله تبخیر آب شیمیایی دقت زیادی لازم است؛ زیرا اگر حرارت به سرعت بالا برود امکان ترک و تخریب زیاد میشود.
پخت سفال در منزل
رمان ۹۸ | دانلود رمان
نودهشتیا,بزرگترین مرجع تایپ رمان, دانلود رمان جدید,دانلود رمان عاشقانه, رمان خارجی, رمان ایرانی, دانلود رمان بدون سانسور,دانلود رمان اربابی,
roman98.com