خوش آمدید به رمان ۹۸ | بهترین انجمن رمان نویسی

رمان ۹۸ با هدف ترویج فرهنگ کتاب خوانی و تقویت قلم عزیزان ایجاد شده است.
هدف ما همواره ایجاد محیطی گرم و صمیمی و دوستانه بوده
برای مطالعه کامل رمان‌ها و استفاده از امکانات انجمن
به ما بپیوندید و یا وارد انجمن شوید.

Saghár✿

سرپرست بخش عمومی
عضو کادر مدیریت
سرپرست بخش
نگارشگر انجمن
کپیست انجمن
  
عضویت
28/2/20
ارسال ها
4,354
امتیاز واکنش
51,361
امتیاز
443
محل سکونت
☁️
زمان حضور
122 روز 21 ساعت 18 دقیقه
نویسنده این موضوع
حوضک حوضکابیزه (بازی مخصوص کودکان)، کولی گرفتن (نوعی بازی زورآزمایی است)، اسابدو، اسای زنجیرباف، درنگ درنگ، لشکرکشی (کشتی)، کلاغ پر پر، غزغزک، یغل دوغل، دزد و جلادبازی، چشم قایم بازی، شیطان بازی، خرک بازی، پرپرک، پالکی اک، کولوغک، کرتک بازی، اتلک توت تلک،ترش ترشک، گو، این چیشبیه؟، آغل بازی، گوبیگیر بالا بیا، گرگم به هوا، گوی و چفته بازی، برفی قته لولو، حمون ما مورچه داره، بلالک، باقلا به چند من؟، بقچه بازی،‌ لپر انداز لپرالتلنگ، اوستا بدو، گندم گل گندم، تو رو نه بازی، اتوک کلی، کل بازیک، کره خرک، پشه کش، -، شاالا یا قرعه‌کشی، چرخ و چاهوک، دم دوک بازی،‌ اسای لنگ سرتراش، پهلوانبازی، هندونه بری، شیطون‌بازی و اضاف بازی.
***

گردوبازی (GERDU BAZY)
از مهمترین بازیهای محلی یزد می توان به این بازی اشاره کرد. اغلب بین دو نفر انجام می‌شود بدین طریق که هر نفر تعداد ۲ تا ۵ عدد گردو از مال خود را (به‌طور مساوی) سرمایه گذاری می‌کند. آنگاه این دو نفر تقریباً به فاصله یکی دو متر در برابر هم روی زمین مسطحی سرپا نشسته، هریک به ترتیب گردوهای خود را بین دو کف دست قرار داده، رها می‌کنند که در نتیجه گردوها به فاصله‌های کم و زیاد در سطح زمین پراکنده می‌شوند. اگر اتفاقاً دو یا چند گردو پهلوی هم قرار بگیرند و مماس بر هم شوند، اصطلاحاً می گویند: (بال نیست) یعنی قبول نیست و پخش گردو به شرح بالا باید تجدید گردد. سپس اولین نفر در همان حالت نشسته با کمک دو انگشت شصت و سبابه یا دو انگشت شست و میانی فقط یک مرتبه با انتخاب خود به یکی از این گردوها نشانه‌گیری کرده تِلِنگو می زند. هرگاه این گردو به هرچند از گردو و به هرچند از گردوهای دیگر اصابت کرد از مال این بازیکن می‌شود و چنانچه اصابت نکرد نوبت به نفر مقابل میرسد که مثل نفر اول عمل کرد. اگر در حین بازی گردوها آن‌قدر به هم نزدیک شوند که تماسشان مشکوک باشد اصطلاحاً کور می‌کشند. یعنی نوک دو انگشت کوچک هر دست را به هم گذاشته، در راستای افقی و موازی با سطح زمین در حد فاصل دو گردو عبور می‌دهند. چنانچه قطر دو انگشت‌ها به این دو گردو تماس گرفت، گردوها به هم اصابت کرده و گرنه که خیر. این بازی بدین ترتیب آن‌قدر ادامه می‌یابد تا یکی گردوهایش تمام شود.
***

اتوک‌کلى یکی از بازیهای محلی یزد
بازیکنان به دو گروه مساوی تقسیم می‌شوند. گروه شروع‌کننده در نقطهٔ شروع که ابتدای زمین بازی (بالا) است، مستقر می‌شود و افراد گروه دیگر در محوطهٔ زمین بازی به‌طور پراکنده قرار می‌گیرند. چوب کوچک (کلی) را روی دو سنگ موازی هم و یا روی چالهٔ حفرشده‌ای می‌گذارند و یکی از نفرات گروه بالا به ترتیب با ” اتوک” (چوب بزرگ) به زیر کلی می‌زند تا کمی بلند شود، سپس با ضربه‌ای محکم آن را به‌طرف پائین زمین پرت می‌کند. اگر گروه پائین بتوانند کلی را در هوا بل بگیرند، جای دو گروه عوض می‌شود و در غیر این صورت گروه پائین کلی را از هر جا که بر زمین افتاده برداشته و آن را به‌طرف اتوک که کنار دو سنگ گذاشته شده، پرتاب می‌کنند، که در صورت اصابت جای دو گروه عوض می‌شود.
***
لشکرکشى (کشتى)
یکی دیگر از بازیهای محلی یزد این بازی است؛ عده‌ای از جوان‌های دو محله در میدان یا تکیه یا حسینیهٔ محل خود جمع می‌شوند و هر محله برای خود یکی از افراد صاحب صلاح را به‌عنوان استاد (سرپرست) انتخاب می‌کند. نفرات دو محله دایره‌وار طوری‌که هر محله نصف دایره را تشکیل دهد، کنار هم می‌ایستند. آن‌گاه دو استاد هرکدام یکی از نفرات چابک و قوی خود را با نام صدا می‌زنند که به وسط میدان آمده و کشتی خود را شروع کنند. داوری بازی هم به عهده ٔ دو استاد است. کشتی به حالت سرپا انجام می‌شود. برندهٔ بازی کسی است که حریف را از زمین بلند کرده و بر زمین بزند و یا اینکه با به‌کار بردن فنی، حریف به زمین بی‌افتد پس از آن برندهٔ کشتی در زمین می‌ماند و به‌جای بازنده، استاد مربوطه، یکی دیگر از افراد خود را برای کشتی گرفتن با برنده صدا می‌زند. بسیار پیش می‌آید که یک نفر با چندین نفر کشتی می‌گیرد. زورآزمائی‌ها تا حدود بیش از ده کشتی ادامه می‌یابد و هر محله که برد بیشتری داشته باشد، برنده اعلام می‌شود.
***
قول بازی و خطی یا زو
این بازی از دسته بازیهای محلی یزد دیداری است و نوشتاری نیستند مثلاً در بازی قول‌بازی پنج‌ تایی بیشتر از ده‌ها اصطلاح از جمله یکی تا پنج تایی، کادوک، سوراخی، صندوقی، عربی، بشکن، نشکن، عروس و داماد، دیوار بلند و کوتاه، یک وجبی، دو وجبی، کادوئی یک تا چهار، سوراخی یک تا چهار و … و در آخر تنبیه وجود دارد که برای شروع این بازی سنجیدن را دارد و برای هر اشتباه غیرعمد جریمه‌ای را دارد که باید ریگ را فرد با بالا پرتاب کردن و با دست زدن به سـ*ـینه به تعداد دفعات مشخص شده از طرف خود آن ریگ را بگیرد و اما در قول یا ریگ بازی چندقولی اگر ریگی گم شود اصطلاح کلیچ نهادن جریمه آن است و اما آن که مراحل این بازی را سریع تر انجام دهد برنده است.
***
شاه‌بازی یا وسط‌بازی
در این بازی هر کسی مقداری بادام می آورد و به تعداد مساوی آن را داخل کیسه کوچکی می کردند و آن را به طرف کسانی که در وسط زمین بودند پرتاب می کردند و هر که آن کیسه بادام را می گرفت بادام های کیسه از آن او میشد و اگر به او میخورد و نمی توانست بگیرد جای فرد با فرد پرتاب‌کننده عوض می شد و حال به جای کیسه بادام توپ جایگزین شده است.
***
خرک بازی (خرپلیس)
در این نوع از بازیهای محلی یزد که گروهی انجام می شود ابتدا نفر اول خم شده و بقیه‌ی افراد به ترتیب از روی او جست می‌زنند. بازیکنان به ترتیب می‌ایستند نفر اول خم می‌شود و دست‌هایش را روی زانوی خود قرار می‌دهد . نحوه‌ی قرار گرفتن بازیکنی که خم شده نسبت به سایر بازیکنان به یک گردش ۹۰ درجه می‌باشد :
یعنی فرد خم شده عمود بر صف سایر بازیکنان می‌ایستد هر بازیکن با پریدن از روی فرد اول خود نیز خم شده و با فاصله‌ی چند متر از نفر اول می‌ایستد و نفرات بعدی باید از روی دو نفر سپس سه نفر و به این ترتیب پس از آخرین نفر ، اولین فردی که خم شده بود شروع به پریدن از روی بقیه می‌کند و به این ترتیب بازی ادامه پیدا می‌کند .
می‌توان برای مشکل کردن یا پیچیده‌تر کردن بازی ، بازیکنان را ابتدا با میزان خم شدن بیشتر و در مراحل بعدی با کم کردن میزان خم شدن بازی را ادامه داد.
می‌توان از بازیکنان خواست به جای خم شدن یک نفر از دو یا سه نفر خواست که در کنار هم خم شوند و بازی مشکل‌تر شود. اما باید مراقب فردی که خم می‌شود و نیز فردی که از روی وی می‌پرد بود، فرد خم شده باید سر خود را به داخل شکم خم کرده و از احتمال برخورد پا یا سایر اعضای بدن بازیکنان دیگر با سرش کم کند .
***
چوگان‌ بازی

این بازی یکی از بازیهای محلی یزد است که معمولاً دو نفری و امتیازی است و برای دقت و تمرین ضربه بهترین است. این بازی به نوعی تغییر یافته نوعی از بازی چوگان در قدیم بود و بدین منوال است که یکی با چوب دستی چوب کوچک بر روی دو سنگ را به هوا پرتاب کرده و دوباره با چوب دستی به چوب کوچک در هوا ضربه‌ای می‌زند که اگر ضربه دوم به آن نخورد این عمل را فرد می‌تواند تا دو دفعه دیگر تکرار کند و اما چنان چه چوب دستی در ضربه دوم به چوب کوچک بخورد فرد باید چوب دستی را بر روی دو سنگ قرار دهد و فرد مقابل آن چوب را بر روی چوب دستی پرتاب کند و همچنین اگر چوب کوچک بعد از ضربه دوم در هوا چرخان باشد و فرد مقابل بگیرد جای افراد با هم عوض می‌شود و اگر چوب کوچک در هوا و یا زمین در حرکت باشد فرد مقابل می‌تواند آن را با ضربات دست و پا به چوب دستی نزدیک تر کند تا بتواند آن را راحت تر به چوب دستی پرتاب کند و اگر چوب کوچک به چوب دستی بخورد جای دو فرد عوض می‌شود ولی اگر نخورد فرد یک امتیاز می‌گیرد و معمولاً امتیازات در این بازی ۱۱ یا ۱۶ یا ۲۱ تعیین می‌گردد و گوی‌بازی نیز تاحدودی چون چوگان‌بازی می‌باشد.

منبع:cafesour.ir


بازى‌هاى محلی استان يزد

 
shape1
shape2
shape3
shape4
shape7
shape8
بالا