خوش آمدید به رمان ۹۸ | بهترین انجمن رمان نویسی

رمان ۹۸ با هدف ترویج فرهنگ کتاب خوانی و تقویت قلم عزیزان ایجاد شده است.
هدف ما همواره ایجاد محیطی گرم و صمیمی و دوستانه بوده
برای مطالعه کامل رمان‌ها و استفاده از امکانات انجمن
به ما بپیوندید و یا وارد انجمن شوید.

yeganeh yami

کاربر نیمه حرفه‌ای
کاربر رمان ۹۸
  
عضویت
11/3/20
ارسال ها
1,025
امتیاز واکنش
17,409
امتیاز
323
سن
21
محل سکونت
زیر گنبد کبود
زمان حضور
92 روز 19 ساعت 14 دقیقه
نویسنده این موضوع
کتاب باغ همسایه با عنوان انگلیسی The Garden Next Door اولین اثری از خوسه دونوسو، نویسنده شیلیایی است که به فارسی منتشر می‌شود. رمانی که می‌توان گفت با ادبیات آمریکای لاتین و آن سبک مشهور – رئالیسم جادویی – متفاوت است. نویسنده در این کتاب یک روایت سادۀ واقع‌گرایانه از زندگی رمان‌نویسی سرخورده و تبعیدی به نام «خولیو مندس» ارائه می‌کند.
خوسه دونوسو در سال ۱۹۲۴ در شهر سانتیاگو در شیلی به دنیا آمد. پدرش پزشک بود ولی وضع مالی بی‌ثبات آن‌ها باعث شد خوسه برای پی‌گیری تحصیلات عالی محروم بماند. اما او با تلاش توانست بورس تحصیلی دانشگاه پرینستن در ایالات متحده را کسب کند و از این دانشگاه مدرک لیسانس بگیرد. سپس به شیلی بازمی‌گردد و در دانشگاه به تدریس زبان و ادبیات انگلیسی مشغول می‌شود. در کنار تدریس به روزنامه‌نگاری هم می‌کند. دونوسو در سال ۱۹۶۴ برای گریز از فضای سـ*ـیاسی شیلی به خارج سفر کرد و زمانی در مکزیکوسیتی، سپس در ایالات متحده و سرانجام در اسپانیا اقامت گزید. او در اوایل دهه‌ی ۱۹۸۰ به شیلی بازگشت و نهایتاً در سال ۱۹۹۶ به علت بیماری سرطان درگذشت.

رمان دورۀ شکوفایی منظور دهه‌های ۱۹۵۰، ۱۹۶۰ و ۱۹۷۰ است که رمان آمریکای لاتین به اوجی حیرت‌انگیز رسید و دنیای ادبی غرب را تسخیر کرد. نویسندگانی گابریل گارسیا مارکز، کارلوس فوئنتس، ماریو بارگاس یوسا، خولیو کورتاسار و… از جمله نویسدگان این دوران هستند.
خوسه دونوسو نیز که اولین نوشته‌هایش را در دهۀ ۱۹۵۰ منتشر کرد از نویسندگان توانای دوره شکوفایی به شمار می‌رفت. اما او زمانی اعلام کرد که رمان شکوفایی اشباع شده و خواستار پایان دادن به این دوران و پیش گرفتن مسیری تازه شد. به همین خاطر رمان باغ همسایه به کلی متفاوت است و آن را می‌توان رمان بعد از شکوفایی دانست.


معرفی کتاب باغ همسایه | خوسه دونوسو

 

yeganeh yami

کاربر نیمه حرفه‌ای
کاربر رمان ۹۸
  
عضویت
11/3/20
ارسال ها
1,025
امتیاز واکنش
17,409
امتیاز
323
سن
21
محل سکونت
زیر گنبد کبود
زمان حضور
92 روز 19 ساعت 14 دقیقه
نویسنده این موضوع
ادبیات آمریکای لاتین و رمان دوره شکوفایی معمولا با تاریخ کشورهای آمریکای لاتین گره خورده است. حال اگر شما اهل شیلی باشید این موضوع با شدت بیشتری خود را نشان می‌دهد چرا که کودتای «ژنرال پینوشه» در تاریخ ۱۱ سپتامبر ۱۹۷۳ بر علیه رئیس‌جمهور قانونی یعنی «سالوادور آلنده» یکی از خونین‌ترین وقایع شیلی به شمار می‌رود.
شخصیت اصلی کتاب باغ همسایه نیز، خولیو مندس، نویسنده و روشنفکری میان‌مایه‌ی شیلیایی است که شاهد این کودتا بوده و حتی چند روزی هم طعم زندان رژیم را چشیده است. او از اعضای «اتحاد مردمی» بود که آلنده را به قدرت رساند و حال که از شیلی خارج شده می‌خواهد براساس تجربه‌اش از این وقایع رمانی بنویسد که گوی سبقت را از همه نویسندگان دوره شکوفایی برباید. امتیاز خولیو تجربه‌ای بود که هیچ‌کدام از نویسندگان دوره شکوفایی از آن بهره نداشتند.
این رمان قرار است ادای دین به شیلی و مایه رستگاری خودش هم باشد. در واقع این رمان قرار است از همه لحاظ زندگی او را متحول و حتی رابـ*ـطه زناشویی‌اش را هم نجات دهد. اما اول باید دست به کار نوشتن شد چرا که این تجربه حماسی کم‌کم داشت رنگ می‌باخت. از همین رو، وقتی دوست ثروتمندش پیشنهاد می‌کند که به آپارتمان او در اسپانیا برود و در آن‌جا رسالتش را انجام دهد پس از مدتی قبول می‌کند.
اما زندگی ملال‌آور و خفت‌بار در این تبعید خودخواسته و همچنین ذهنی پریشان که درگیر مسائل مختلفی – مانند دلبستگی به وطن، مادر محتضر و درمانده در شیلی، پسری سرگش و بیگانه که در مراکش است، همسری که مدام در حال دعوا با اوست و همچنین ویراستار و ناشری که رمان او را برای بار اول رد کرده – است مانع او می‌شود که بازنویسی رمانش را انجام دهد.
ناامیدی خولیو بی‌پایان است. او به هر سو که نگاه می‌کند جز تباهی چیزی نمی‌بیند و تنها با مصرف الکل و قرص والیوم است که گاه به آرامشی نسبی می‌رسد. در این دوزخ بی‌بار و بر تنها مایه دلخوشی خولیو مندس باغ سبز و خرم همسایه است که از پنجرۀ اتاقش تماشا می‌کند و آن‌چه در آن باغ می‌گذرد تنها صحنۀ چشم‌نواز و خیال‌انگیز برای این مرد سودایی است.


معرفی کتاب باغ همسایه | خوسه دونوسو

 

yeganeh yami

کاربر نیمه حرفه‌ای
کاربر رمان ۹۸
  
عضویت
11/3/20
ارسال ها
1,025
امتیاز واکنش
17,409
امتیاز
323
سن
21
محل سکونت
زیر گنبد کبود
زمان حضور
92 روز 19 ساعت 14 دقیقه
نویسنده این موضوع
رمان باغ همسایه در سال ۱۹۸۱ منتشر شد. یعنی هشت سال بعد تاریخ ۱۹۷۳ که پینوشه علیه ریٔیس‌جمهور قانونی «سالوادور آلنده» کودتا می‌کند. اما خوسه دونوسو در باغ همسایه، نه از آن آرمان‌ها و -ٔولوژی‌ها، نه از مبارزات در راستای رسیدن به آزادی، که از شبح تردید، از تلخی شکست، از سرشکستگی و تسلیم، از تبعید و تلخ‌تر از همه‌ی این‌ها از انسان‌ها و آرما‌ن‌هایی که رو به فراموشی هستند، سخن می‌گوید. شخصیت اصلی کتاب نیز، قرار است با نوشتن رمان از این فراموشی جلوگیری کند.
دونوسو از دو نسل؛ از پدر و مادرانی که تاوان مبارزات خود را در تبعید و دوری و فقر و فراموشی می‌پردازند و فرزندانی که دنیا و آرمان و مبارزات آنان را درک نمی‌کنند می‌نویسد. او در این رمان از تحقیرشده‌ها، از کسانی که قربانی بی‌عدالتی شده‌اند و از کسانی که بیرون تاریخ افتاده‌اند می‌نویسد. همه این موارد به شکلی ساده و با روانکاوی شخصیت‌ها صورت می‌گیرد. یعنی با به تصویر کشیدن مردی که امید پیشرفت دارد ولی افول می‌کند و دچار بحران هویت می‌شود و زنی که در سایه، سعی در ایجاد تغییر دارد.
عبدالله کوثری – که ترجمه عالی و روانی از کتاب ارائه کرده – در مقدمه خود اشاره می‌کند که دونوسو به کاوش در روان انسان گرایش دارد.


معرفی کتاب باغ همسایه | خوسه دونوسو

 

yeganeh yami

کاربر نیمه حرفه‌ای
کاربر رمان ۹۸
  
عضویت
11/3/20
ارسال ها
1,025
امتیاز واکنش
17,409
امتیاز
323
سن
21
محل سکونت
زیر گنبد کبود
زمان حضور
92 روز 19 ساعت 14 دقیقه
نویسنده این موضوع
یکی دیگر از جنبه‌های کتاب باغ همسایه، همان موضوعی است که به دیدگاه خود نویسنده برمی‌گردد. یعنی پایان دادن به دوران شکوفایی و خارج شدن از آن سبک نوشتن که افرادی مانند مارکز و یوسا و فوئنتس و… پیش گرفته‌اند. نقدهایی که به نوشته‌های شخصیت اصلی کتاب وارد می‌کنند نشان از آن دارد که او «دنیایی کوچک و شخصی» دارد و نوشته‌هایش «بی‌بهره از بلندپروازی سایر رمان‌های امریکای لاتین در هوای جهانی شدن» است. اما این سبک باید تغییر کند و نویسنده لازم است کتاب‌های متفاوت نسبت به صد سال تنهایی، آئورا، گفتگو در کاتدرال و صندوقچه بی‌رمز و راز خلق کند.

خود باغ نیز در دو قسمت از داستان کتاب مهم است. نخست باغی که کنار خانه پدر راوی است و او از دیدن آن محروم است. چرا که بازگشت به شیلی از دید او ناممکن است. باغ دیگر باغ همسایه است که درست به یک تابلوی نقاشی می‌ماند که روح و روان راوی را نوازش می‌کند. باغی که آدم‌های متشخص و زیبارویی در آن حاضرند.
کتاب یک پایان شگفت‌انگیز و بسیار عجیب هم دارد که همه‌ی دانسته‌های خواننده را با تردید مواجهه می‌کند. پایانی که باعث می‌شود بخش‌هایی از رمان و یا حتی کل رمان را از اول با دیدی متفاوت بخوانید. ولی نهایتا باید اشاره کنیم که رمان باغ همسایه آنچنان درگیر روزمرگی و مسائل عادی شخصیت‌ها می‌شود که ممکن است برای هر خواننده‌ای جذاب نباشد. اما در لایه عمیق‌تر کتاب، تاثیرگذاری تاریخ کشور شیلی بر همین آدم‌های عادی به خوبی به تصویر کشیده شده است.

منبع: کافه بوک


معرفی کتاب باغ همسایه | خوسه دونوسو

 
shape1
shape2
shape3
shape4
shape7
shape8
بالا