- امتیاز واکنش
- 191
- زمان حضور
- 2 روز 7 ساعت 51 دقیقه
نویسنده این موضوع
خسته قاسم شاعر، عارف و فیلسوف دوره افشاریه، (۱۷۶۰–۱۶۸۴ میلادی)، متولد و در گذشته تیکمهداش میباشد. او یکی از ستونهای استواری موسیقی عاشیقی است.[۱] در آوازهای سروده شده توسط خسته قاسم حضور عنصر عرفان، در شکل شکایت از دنیا، چیرگی دارد. مثالی از ساختههای خسته قاسم، با ترجمه شهربانو قایاقیزی:گل بیر سندن خبر آلیم --- سلیماندان قالان دونیا
ازلی گول کیمی آچیب ---- آخیریندان سولان دونیا …
خسته قاسیم قالیب ناچار ---- بو سیرری بس کیملر آچار
گلن فونار قونان کؤچر ---- هئی سالیرسان تالان دونیا
(بیا از توسوال کنم ---- ای دنیائی که از سلیمان باقیماندی
ای که در اول مثل گل باز شده ---- در آخر پژمرده شده …
خسته قاسم مغشوش مانده ---- این راز را چه کسی کشف میکند
کسی که میآید میماندو آنکه میماند کوچ میکند --- ای دنیائی که همیشه نابود میکنی)
خسته قاسم در اردبیل با طریقت شیخ صفی آشنا گشته و وارد خانقاه شیخ صفی شده و مدتی در چله نشستهاست تا به «وحدت وجود» واصل گردد. خسته قاسم شاعری والامقام و فقیهی بزرگ بودهاست که به نوشتهٔ خویش، باده از سـ*ـاقی کوثر گرفته و سرخوش الست گشته و به قول آشیقها از حضرت علی «بوتا» گرفتهاست. عالم بر علم جفر ـ اعداد بودهاست و در بسیاری از اشعارش وقوف وی را بر حروف و اعداد مسلم میدانیم و از این هنر بارها و بارها در اشعار خود استفاده کردهاست.[۲]
خسته قاسم تسلط کامل بر ادبیات عربی و فارسی و ترکی داشته و به ویژه شاعران بزرگ آذربایجان را میپسندیدهاست. او در یک شعرش به نسیمی اشاره میکند، در چندین شعر از شاه ختایی به احترام یاد کرده و فضولی نیز شاعر مورد پسند وی بودهاست و حتی خود را از نسل او میداند:
او محتشم فضولینین نسلییم
بحرلرده من عمانام، سن نه سن؟
یوز اون دؤرد سوره نی معنا ائیله رم
من ازبردن قرآن خوانام، سن نه سن؟[۲]
منبع:*دانشنامه آزاد
ازلی گول کیمی آچیب ---- آخیریندان سولان دونیا …
خسته قاسیم قالیب ناچار ---- بو سیرری بس کیملر آچار
گلن فونار قونان کؤچر ---- هئی سالیرسان تالان دونیا
(بیا از توسوال کنم ---- ای دنیائی که از سلیمان باقیماندی
ای که در اول مثل گل باز شده ---- در آخر پژمرده شده …
خسته قاسم مغشوش مانده ---- این راز را چه کسی کشف میکند
کسی که میآید میماندو آنکه میماند کوچ میکند --- ای دنیائی که همیشه نابود میکنی)
خسته قاسم در اردبیل با طریقت شیخ صفی آشنا گشته و وارد خانقاه شیخ صفی شده و مدتی در چله نشستهاست تا به «وحدت وجود» واصل گردد. خسته قاسم شاعری والامقام و فقیهی بزرگ بودهاست که به نوشتهٔ خویش، باده از سـ*ـاقی کوثر گرفته و سرخوش الست گشته و به قول آشیقها از حضرت علی «بوتا» گرفتهاست. عالم بر علم جفر ـ اعداد بودهاست و در بسیاری از اشعارش وقوف وی را بر حروف و اعداد مسلم میدانیم و از این هنر بارها و بارها در اشعار خود استفاده کردهاست.[۲]
خسته قاسم تسلط کامل بر ادبیات عربی و فارسی و ترکی داشته و به ویژه شاعران بزرگ آذربایجان را میپسندیدهاست. او در یک شعرش به نسیمی اشاره میکند، در چندین شعر از شاه ختایی به احترام یاد کرده و فضولی نیز شاعر مورد پسند وی بودهاست و حتی خود را از نسل او میداند:
او محتشم فضولینین نسلییم
بحرلرده من عمانام، سن نه سن؟
یوز اون دؤرد سوره نی معنا ائیله رم
من ازبردن قرآن خوانام، سن نه سن؟[۲]
منبع:*دانشنامه آزاد
بیوگرافی خسته قاسم | شاعر
رمان ۹۸ | دانلود رمان
نودهشتیا,بزرگترین مرجع تایپ رمان, دانلود رمان جدید,دانلود رمان عاشقانه, رمان خارجی, رمان ایرانی, دانلود رمان بدون سانسور,دانلود رمان اربابی,
roman98.com