- عضویت
- 12/6/23
- ارسال ها
- 606
- امتیاز واکنش
- 1,210
- امتیاز
- 203
- محل سکونت
- by the waves of the sea
- زمان حضور
- 16 روز 5 ساعت 4 دقیقه
نویسنده این موضوع
تصرف عدوانی، انواع و مجازات آن
مسائل حقوقی دارای پیچیدگی و ظرافت بالایی هستند؛ و به گونهای متنوعاند که هر فرد تنها توانایی خبره و متخصص شدن در یکی از شاخههای آن را خواهد داشت. البته قابل ذکر است که وکیل پایه یک دادگستری توانایی فعالیت در کلیه زمینههای حقوقی را داراست. یکی از سختترین و پیچیدهترین دعاوی مطروحه در دادگاهها، دعاوی ملکی و به خصوص دعاوی مربوط به مالکیت و تصرف در اموال و املاک هستند. در این مقاله قصد داریم توضیحاتی راجع به تصرف عدوانی به شما ارائه کنیم.
تصرف عدوانی یعنی چه؟
اگر کسی ملک شخص دیگری را با زور از او بگیرد تصرف عدوانی اتفاق میافتد. تصرف عدوانی عمل یا تصرفی است که بدون رضایت مالک مال غیرمنقول انجام میپذیرد. اگر بخواهیم سادهتر بگوییم تصرف عدوانی یعنی خارج شدن مال از تصرف مالک بدون رضایت خودش.
تصور کنید یک مال غیر منقول مثل آپارتمان یا زمین دارید؛ در دو حالت حق تصرف در این ملک وجود دارد؛ یا شما مالک آن هستید یا مستاجر؛ بعد از گذشت مدتی شخص دیگری ادعای مالکیت ملک شما را میکند و یا ادعای مستاجر بودن در آن ملک را؛ به این کار تصرف عدوانی گفته میشود.
شروط تحقق دعوای تصرف عدوانی
بر اساس اظهارات وکیل خوب شرق تهران، بنا بر قانون مدنی، ماده 158، برای تحقق دعوای تصرف عدوانی چندین شرط باید برقرار باشد. از جمله این ظرایط میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
قابلیت اثبات سابقه تصرف در ملک مورد دعوا توسط خواهان دعوا: در واقع کسی که در دعوای تصرف عدوانی مدعی است باید بتواند اثبات کند که پیش از تصرف عدوانی در ملک تصرف و مالکیت داشته است.
قابلیت اثبات عدم سابقه تصرف خوانده: در واقع باید بتوان اثبات کرد که مالکیت خواهان و شخص غاصب و متصرف پیش از مالکیت و تصرف مالک اصلی ملک نبوده است.
غیرمنقول بودن مال مورد دعوا.
قابلیت اثبات عدوانی بودن تصرف: در قانون عنوان «بدون رضایت» تاییدی بر عدوانی بودن تصرف است. در واقع اگر بتوان اثبات کرد که تصرف در مال غیرمنقول بدون رضایت مالک یا متصرف قانونی ان بوده است، امکان برنده شدن در دعوای تصرف عدوانی نیز وجود دارد.
در چه مورادی امکان رد شدن دادخواست رفع تصرف عدوانی وجود دارد؟
در مواردی دعوای تصرف عدوانی از سوی دادگاه رد خواهد شد. در ادامه به اختصار به برخی از این موارد خواهیم پرداخت.
در صورتی که قردادی فی مابین متصرف و مالک ملک باشد، شکای تصرف عدوانی رد خواهد شد. چرا که در این صورت مسئله خلع ید مطرح خواهد بود.
وجود مالکیت رسمی و قانونی خواهان، دلیلی بر اثبات تصرف عدوانی خواهد بود اما ارائه سند مالکیت به تنهایی برای اثبات تصرف عدوانی کافی نیست و در صورت عدم وجود ادله کافی برای اثبات تصرف عدوانی، ادخواست آن رد خواهد شد.
حقوقدانان معتقدند که دعوای بین مالک و مستاجر از نوع دعوای تصرف عدوانی نخواهد بود و بدین گونه است که در صورت مطرح شدن، توسط دادگاه رد خواهد شد مگر اینکه مدت زمان رسمی قرارداد به پایان رسیده باشد.
انواع تصرف عدوانی
تصرف عدوانی دو نوع دارد: کیفری و حقوقی؛ هر کدام از این دو نوع تصرف شرایط خاصی دارند که در ادامه آنها را بررسی خواهیم کرد.
تصرف عدوانی کیفری یعنی شخصی آگاهی کامل دارد که یک مال متعلق به شخصی دیگر است اما با این حال باز هم آن را تصرف میکند. از نظر قانون این نوع تصرف جرم محسوب شده و در صورتی که غیرقانونی بودن این تصرف به اثبات برسد، مجرم مشمول یک ماه تا یک سال حبس خواهد شد. در تصرف عدوانی کیفری، مالک حتما باید مالکیت خود بر مال غیرمنقول را ثابت کند.
تصرف عدوانی حقوقی نیز دقیقا همین مسائل را در بر خواهد گرفت اما تفادت های جزئی و ریزی با تصرف عدوانی کیفری دارد که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.
تفاوت های تصرف عدوانی کیفری و حقوقی
بر اساس اظهارات وکیل ملکی و وکیل تخلیه ملک گروه حقوقی دادارمنش در تهران تصرف عدوانی حقوقی چند تفاوت کوچک با تصرف عدوانی کیفری دارد که در ادامه به آنها اشاره کردهایم.
در این نوع تصرف نیازی نیست حتما مالک قبلی مال پیدا شود و این مالکیت را ثابت کرد؛در واقع احراز هویت مالک و مالکیت آن بر ملک در تصرف عدوانی حقوقی امر مطرحی نیست و این در حالی است که در تصرف عدوانی کیفری این امر یکی از لازمههای اجراست.
رکن روانی، مسئلهای است که تاثیر زیادی در اثبات تصرف عدوانی حقوقی دارد؛ رکن روانی تصرف بدین معناست که این نکته باید برای دادگاه مشخص باشد که آیا متصرف از مالکیت فرد دیگر بر ملک اطلاع داشته یا خیر. برای مثال ممکن است شما مالی را خریداری کرده باشید و پس از خرید اتهام تصرف عدوانی به شما وارد شده باشد در صورتی که شما اصلا اطلاعی از عدم مالکیت فروشنده بر ملک مذکور نداشتهاید.
تصرف حقوقی با دادخواست حقوقی مطرح میشود اما برای طرح تصرف کیفری نیازی به دادخواست حقوقی نیست و صرف شکایت کیفری برای تعقیب جزایی متهم و صدور حکم رفع تصرف کافی است.
دعوای تصرف عدوانی با طرح دادخواست قابل پیگیری است اما برای دعوای تصرف عدوانی کیفری حتما باید شکایت کیفری صورت گیرد و دیگر نیازی به ارائه دادخواست نخواهد بود.
مجازات جرم تصرف عدوانی
طبق ماده 690 قانون مجازات اسلامی اگر شخصی تصرف عدوانی یا ممانعت از حق و ایجاد مزاحمت برای ملک یا مال شخص دیگری داشته باشد، به یک ماه تا یک سال حبس محکوم میشود و دادگاه موظف است رفع تصرف عدوانی انجام دهد.
این دعوا از دعاوی غیرمالی به شمار میرود و خواهان موظف است هزینه ثبت دعاوی غیرمالی را بپردازد. این هزینه هر سال از سوی قوه قضاییه تعیین میشود.
تفاوت های دعوای تصرف عدوانی و خلع ید
در دعوای خلع ید، دعوا بر سر مالکیت و تصرف غیرقانونی مال غیرمنقول است. در واقع در دعوای خلع ید مالک باید اثبات کند که مالک ملک مورد دعوا است و فرد دیگری به زور در آن ملک تصرف غیرقانونی کرده است. اما در دعوای تصرف عدوانی، دعوا بر سر سابقه تصرف است. در واقع در دعوای تصرف عدوانی، مالکیت دیگر مطرح نیست و به عنوان ادله اصلی برای رسیدگی به این دعوا مطرح نخواهد بود. بلکه سابقه تصرف بیشتر و امکان اثبات آن دال بر اثبات تصرف عدوانی است. یعنی در دعوای تصرف عدوانی سابقه تصرف خواهان مهم است نه مالکیت او.
دعوای خلع ید در خصوص مال منقول و همچنین مال غیرمنقول مطرح میشود؛ در صورتی که دعوای تصرف عدوانی تنها قابلیت مطرح شدن برای اموال غیرمنقول را دارد.
در دعوای خلع ید، صدور رای نهایی و قطعی لازمه ی اجرای حکم است اما این مسئله در مورد تصرف عدوانی صادق نیست.
در دعواهای حقوقی، امکان رسیدگی خارج از نوبت نیز وجود دارد و از آنجا که دعوای خلع ید، دعوایی حقوقی نیست این امکان برای خلع ید فراهم نخواهد بود.
دعوای خلع ید، دعوایی مالی است و هزینه دادرسی آن بر اساس قیمت ملک تعیین خواهد شد اما دعوای رفع تصرف عدوانی دعوایی غیرمالی است و هزینه ای به مراتب کمتر از خلع ید خواهد داشت.
دعوای تصرف عدوانی را از راه حقوقی یا کیفری مطرح کنیم؟
طرح این دعاوی مواردی دارد که در زیر به بررسی آنها خواهیم پرداخت.
در دعوای حقوقی تصرف عدوانی دیگر نیازی به اثبات مالکیت نخواهد بود. صرفاً اثبات اینکه ملکی را که به مدت یک سال در تصرف ما بوده را از دستمان خارج کردند کافی است.
ابتدا باید به اسناد و مدارک خود توجه کنید، اگر دلایل محکمی برای اثبات مالکیت شما وجود داشته باشد، بهتر است دعوای تصرف عدوانی را به صورت کیفری مطرح کنید
هم در تصرف عدوانی کیفری و هم در تصرف عدوانی حقوقی خواهان صرفا مالکیت ملکش را میخواهد و تنها به دنبال دریافت خسارت و جبران آثار مالی و اجرتالمثل ایام تصرف و … است و خواستار مجازاتی برای خوانده نیست. پس در هر دو دعوا، مسائل مطرح شده مهم هستند و نه مجازات فرد.
معمولا روند رسیدگی به دعوای تصرف عدوانی کیفری بسیار کمتر از حقوقی است.
روند تقدیم دادخواست تصرف عدوانی و رسیدگی به آن
برای آغاز روند رسیدگی به دعوای تصرف عدوانی کافی است که دادخواست یا شکایت خود را به تناسب حقوقی یا کیفری بودن نحوه طرح دعوا، به دادگاه محل استقرار ملک مورد دعوا ارائه کنیم. پس از تایید شدن آن توسط دادگاه مورد نظر، باید منتظر تعیین وقت دادرسی به شکایت خود باشیم تا باقی مراحل پیگیری را دنبال کنیم. اگر در این روند از یک وکیل پرونده های ملکی کمک بگیرید، از طی شدن روند قانونی به درستی مطمئن خواهید شد.
عدم اتلاف زمان در رسیدگی به شکایت تصرف عدوانی
در صورتی که ادله و مستندات کافی جهت اثبات تصرف و مالکیت خود بر ملک مورد شکایت را در دست داشته باشید و نحوه درست مطرح کردن دعوای تصرف عدوانی خود را بدانید؛ همچنین اگر به قوانین و مقررات مربوط به مالکیت رسمی، تصرف و غصب، تصرف عدوانی و … تسلط داشته باشید و بهترین راه های قانونی را پیش بگیرید، میتوانید از تلف شدن وقت خود در روند رسیدگی به شکایت تصرف عدوانی جلوگیری کنید.
تصرف عدوانی در ملک مشاع
مال مشاع به مالی گفته میشود که بیشتر از یک مالک داشته باشد. حال این سوال پیش میاید، با توجه به اینکه ممکن است متصرف در این اموال مالک نیز باشد، آیا باز هم تصرف جرم به حساب میاید یا خیر؟
در اموال مشاع هم تصرف عدوانی صادق خواهد بود. به این دلیل که کل مال مشاع متعلق به یک نفر نیست و تصرف این مال بدون اجازه دیگر شرکا و سایر مالکین جرم بهحساب میاید. اگر بخواهیم از نظر دیگر به این قضیه نگاه کنیم وقتی کسی که در مال مشاع شریک است با سوءنیت تصرف را انجام میدهد باعث مختل شدن نظم عمومی جامعه میشود.
مزایای طرح دعوای رفع تصرف عدوانی
دعوای رفع تصرف عدوانی مزیتهای زیادی دارد. اگر شما قصد دارید در مورد مالهای خود از این مزایا استفاده کنید گروه دادارمنش با وکیل مجرب در تهران در خدمت شماست.
اولین مزیت در این دعوا این است که نیازی به وجود مالکیت نسبت به ملک در تصرف نیست.
برخلاف دعاوی خلع ید این دعوا به شکل غیر مالی بوده و هزینه دادرسی آن بسیار کم است.
طبق ماده 175 قانون آیین دادرسی مدنی، تجدید نظر خواهی در مورد رای دادگاه قابل اجرا نیست و بعد از اینکه دادگاه رای قطعی خود را صادر کرد فورا اجرایی خواهد شد.
طبق ماده 177 قانون آیین دادرسی مدنی، دعاوی که در این موارد هستند خارج از نوبت و بدون تشریفات آیین دادرسی رسیدگی میشوند.
مدارک لازم برای شکایت تصرف عدوانی
در دعوای تصرف عدوانی اگر از وکیل خانم در تهران کمک بخواهید قطعا به نتیجه دلخواه خود خواهید رسید و در صورتی که تصمیم داشته باشید از وکیل استفاده کنید به مدارکی نیاز خواهید داشت که در پایین برای شما آوردهایم:
مدارکی که سبق تصرف را ثابت کند
کارت ملی
اصول اسناد مالکیت
سایر نکات رسیدگی به شکایات در دعوای تصرف عدوانی
موارد زیادی در روند رسیدگی به شکایات تصرف عدوانی وجود دارد که در زیر تعدادی از آنها را برای شما آوردهایم.
طبق ماده 177 قانون آیین دادرسی مدنی، برای رسیدگی به این دعوا نیازی به تشریفات آیین دادرسی مدنی نیست و نوبتی برای رسیدگی به شکایات وجود ندارد.
در این دعاوی رعایت اصل تناظر اهمیت بالایی دارد؛ یعنی خوانده و خواهان میتوانند در مقابل یکدیگر از حق خود دفاع کنند
تصرف قبلی خواهان و تصرف عدوانی خوانده در دادگاه احراز میشود.
اگر شخص سومی در این دعوا خود را ذی نفع بداند، این امکان را دارد که در دادگاه حضور داشته باشد.
در این دعوا بلافاصله بعد از صدور حکم باید حکم اجرا شود و رفع تصرف هرچه سریعتر اتفاق بیفتد.
به این دلیل که دعوای تصرف عدوانی غیرمالی و اعتباری است، قابل تجدید نظر خواهد بود و تجدید نظر خواهی در این مورد برخلاف سایر دعاوی مانع اجرای حکم نیست.
منبع : دادارمنش
مسائل حقوقی دارای پیچیدگی و ظرافت بالایی هستند؛ و به گونهای متنوعاند که هر فرد تنها توانایی خبره و متخصص شدن در یکی از شاخههای آن را خواهد داشت. البته قابل ذکر است که وکیل پایه یک دادگستری توانایی فعالیت در کلیه زمینههای حقوقی را داراست. یکی از سختترین و پیچیدهترین دعاوی مطروحه در دادگاهها، دعاوی ملکی و به خصوص دعاوی مربوط به مالکیت و تصرف در اموال و املاک هستند. در این مقاله قصد داریم توضیحاتی راجع به تصرف عدوانی به شما ارائه کنیم.
تصرف عدوانی یعنی چه؟
اگر کسی ملک شخص دیگری را با زور از او بگیرد تصرف عدوانی اتفاق میافتد. تصرف عدوانی عمل یا تصرفی است که بدون رضایت مالک مال غیرمنقول انجام میپذیرد. اگر بخواهیم سادهتر بگوییم تصرف عدوانی یعنی خارج شدن مال از تصرف مالک بدون رضایت خودش.
تصور کنید یک مال غیر منقول مثل آپارتمان یا زمین دارید؛ در دو حالت حق تصرف در این ملک وجود دارد؛ یا شما مالک آن هستید یا مستاجر؛ بعد از گذشت مدتی شخص دیگری ادعای مالکیت ملک شما را میکند و یا ادعای مستاجر بودن در آن ملک را؛ به این کار تصرف عدوانی گفته میشود.
شروط تحقق دعوای تصرف عدوانی
بر اساس اظهارات وکیل خوب شرق تهران، بنا بر قانون مدنی، ماده 158، برای تحقق دعوای تصرف عدوانی چندین شرط باید برقرار باشد. از جمله این ظرایط میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
قابلیت اثبات سابقه تصرف در ملک مورد دعوا توسط خواهان دعوا: در واقع کسی که در دعوای تصرف عدوانی مدعی است باید بتواند اثبات کند که پیش از تصرف عدوانی در ملک تصرف و مالکیت داشته است.
قابلیت اثبات عدم سابقه تصرف خوانده: در واقع باید بتوان اثبات کرد که مالکیت خواهان و شخص غاصب و متصرف پیش از مالکیت و تصرف مالک اصلی ملک نبوده است.
غیرمنقول بودن مال مورد دعوا.
قابلیت اثبات عدوانی بودن تصرف: در قانون عنوان «بدون رضایت» تاییدی بر عدوانی بودن تصرف است. در واقع اگر بتوان اثبات کرد که تصرف در مال غیرمنقول بدون رضایت مالک یا متصرف قانونی ان بوده است، امکان برنده شدن در دعوای تصرف عدوانی نیز وجود دارد.
در چه مورادی امکان رد شدن دادخواست رفع تصرف عدوانی وجود دارد؟
در مواردی دعوای تصرف عدوانی از سوی دادگاه رد خواهد شد. در ادامه به اختصار به برخی از این موارد خواهیم پرداخت.
در صورتی که قردادی فی مابین متصرف و مالک ملک باشد، شکای تصرف عدوانی رد خواهد شد. چرا که در این صورت مسئله خلع ید مطرح خواهد بود.
وجود مالکیت رسمی و قانونی خواهان، دلیلی بر اثبات تصرف عدوانی خواهد بود اما ارائه سند مالکیت به تنهایی برای اثبات تصرف عدوانی کافی نیست و در صورت عدم وجود ادله کافی برای اثبات تصرف عدوانی، ادخواست آن رد خواهد شد.
حقوقدانان معتقدند که دعوای بین مالک و مستاجر از نوع دعوای تصرف عدوانی نخواهد بود و بدین گونه است که در صورت مطرح شدن، توسط دادگاه رد خواهد شد مگر اینکه مدت زمان رسمی قرارداد به پایان رسیده باشد.
انواع تصرف عدوانی
تصرف عدوانی دو نوع دارد: کیفری و حقوقی؛ هر کدام از این دو نوع تصرف شرایط خاصی دارند که در ادامه آنها را بررسی خواهیم کرد.
تصرف عدوانی کیفری یعنی شخصی آگاهی کامل دارد که یک مال متعلق به شخصی دیگر است اما با این حال باز هم آن را تصرف میکند. از نظر قانون این نوع تصرف جرم محسوب شده و در صورتی که غیرقانونی بودن این تصرف به اثبات برسد، مجرم مشمول یک ماه تا یک سال حبس خواهد شد. در تصرف عدوانی کیفری، مالک حتما باید مالکیت خود بر مال غیرمنقول را ثابت کند.
تصرف عدوانی حقوقی نیز دقیقا همین مسائل را در بر خواهد گرفت اما تفادت های جزئی و ریزی با تصرف عدوانی کیفری دارد که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.
تفاوت های تصرف عدوانی کیفری و حقوقی
بر اساس اظهارات وکیل ملکی و وکیل تخلیه ملک گروه حقوقی دادارمنش در تهران تصرف عدوانی حقوقی چند تفاوت کوچک با تصرف عدوانی کیفری دارد که در ادامه به آنها اشاره کردهایم.
در این نوع تصرف نیازی نیست حتما مالک قبلی مال پیدا شود و این مالکیت را ثابت کرد؛در واقع احراز هویت مالک و مالکیت آن بر ملک در تصرف عدوانی حقوقی امر مطرحی نیست و این در حالی است که در تصرف عدوانی کیفری این امر یکی از لازمههای اجراست.
رکن روانی، مسئلهای است که تاثیر زیادی در اثبات تصرف عدوانی حقوقی دارد؛ رکن روانی تصرف بدین معناست که این نکته باید برای دادگاه مشخص باشد که آیا متصرف از مالکیت فرد دیگر بر ملک اطلاع داشته یا خیر. برای مثال ممکن است شما مالی را خریداری کرده باشید و پس از خرید اتهام تصرف عدوانی به شما وارد شده باشد در صورتی که شما اصلا اطلاعی از عدم مالکیت فروشنده بر ملک مذکور نداشتهاید.
تصرف حقوقی با دادخواست حقوقی مطرح میشود اما برای طرح تصرف کیفری نیازی به دادخواست حقوقی نیست و صرف شکایت کیفری برای تعقیب جزایی متهم و صدور حکم رفع تصرف کافی است.
دعوای تصرف عدوانی با طرح دادخواست قابل پیگیری است اما برای دعوای تصرف عدوانی کیفری حتما باید شکایت کیفری صورت گیرد و دیگر نیازی به ارائه دادخواست نخواهد بود.
مجازات جرم تصرف عدوانی
طبق ماده 690 قانون مجازات اسلامی اگر شخصی تصرف عدوانی یا ممانعت از حق و ایجاد مزاحمت برای ملک یا مال شخص دیگری داشته باشد، به یک ماه تا یک سال حبس محکوم میشود و دادگاه موظف است رفع تصرف عدوانی انجام دهد.
این دعوا از دعاوی غیرمالی به شمار میرود و خواهان موظف است هزینه ثبت دعاوی غیرمالی را بپردازد. این هزینه هر سال از سوی قوه قضاییه تعیین میشود.
تفاوت های دعوای تصرف عدوانی و خلع ید
در دعوای خلع ید، دعوا بر سر مالکیت و تصرف غیرقانونی مال غیرمنقول است. در واقع در دعوای خلع ید مالک باید اثبات کند که مالک ملک مورد دعوا است و فرد دیگری به زور در آن ملک تصرف غیرقانونی کرده است. اما در دعوای تصرف عدوانی، دعوا بر سر سابقه تصرف است. در واقع در دعوای تصرف عدوانی، مالکیت دیگر مطرح نیست و به عنوان ادله اصلی برای رسیدگی به این دعوا مطرح نخواهد بود. بلکه سابقه تصرف بیشتر و امکان اثبات آن دال بر اثبات تصرف عدوانی است. یعنی در دعوای تصرف عدوانی سابقه تصرف خواهان مهم است نه مالکیت او.
دعوای خلع ید در خصوص مال منقول و همچنین مال غیرمنقول مطرح میشود؛ در صورتی که دعوای تصرف عدوانی تنها قابلیت مطرح شدن برای اموال غیرمنقول را دارد.
در دعوای خلع ید، صدور رای نهایی و قطعی لازمه ی اجرای حکم است اما این مسئله در مورد تصرف عدوانی صادق نیست.
در دعواهای حقوقی، امکان رسیدگی خارج از نوبت نیز وجود دارد و از آنجا که دعوای خلع ید، دعوایی حقوقی نیست این امکان برای خلع ید فراهم نخواهد بود.
دعوای خلع ید، دعوایی مالی است و هزینه دادرسی آن بر اساس قیمت ملک تعیین خواهد شد اما دعوای رفع تصرف عدوانی دعوایی غیرمالی است و هزینه ای به مراتب کمتر از خلع ید خواهد داشت.
دعوای تصرف عدوانی را از راه حقوقی یا کیفری مطرح کنیم؟
طرح این دعاوی مواردی دارد که در زیر به بررسی آنها خواهیم پرداخت.
در دعوای حقوقی تصرف عدوانی دیگر نیازی به اثبات مالکیت نخواهد بود. صرفاً اثبات اینکه ملکی را که به مدت یک سال در تصرف ما بوده را از دستمان خارج کردند کافی است.
ابتدا باید به اسناد و مدارک خود توجه کنید، اگر دلایل محکمی برای اثبات مالکیت شما وجود داشته باشد، بهتر است دعوای تصرف عدوانی را به صورت کیفری مطرح کنید
هم در تصرف عدوانی کیفری و هم در تصرف عدوانی حقوقی خواهان صرفا مالکیت ملکش را میخواهد و تنها به دنبال دریافت خسارت و جبران آثار مالی و اجرتالمثل ایام تصرف و … است و خواستار مجازاتی برای خوانده نیست. پس در هر دو دعوا، مسائل مطرح شده مهم هستند و نه مجازات فرد.
معمولا روند رسیدگی به دعوای تصرف عدوانی کیفری بسیار کمتر از حقوقی است.
روند تقدیم دادخواست تصرف عدوانی و رسیدگی به آن
برای آغاز روند رسیدگی به دعوای تصرف عدوانی کافی است که دادخواست یا شکایت خود را به تناسب حقوقی یا کیفری بودن نحوه طرح دعوا، به دادگاه محل استقرار ملک مورد دعوا ارائه کنیم. پس از تایید شدن آن توسط دادگاه مورد نظر، باید منتظر تعیین وقت دادرسی به شکایت خود باشیم تا باقی مراحل پیگیری را دنبال کنیم. اگر در این روند از یک وکیل پرونده های ملکی کمک بگیرید، از طی شدن روند قانونی به درستی مطمئن خواهید شد.
عدم اتلاف زمان در رسیدگی به شکایت تصرف عدوانی
در صورتی که ادله و مستندات کافی جهت اثبات تصرف و مالکیت خود بر ملک مورد شکایت را در دست داشته باشید و نحوه درست مطرح کردن دعوای تصرف عدوانی خود را بدانید؛ همچنین اگر به قوانین و مقررات مربوط به مالکیت رسمی، تصرف و غصب، تصرف عدوانی و … تسلط داشته باشید و بهترین راه های قانونی را پیش بگیرید، میتوانید از تلف شدن وقت خود در روند رسیدگی به شکایت تصرف عدوانی جلوگیری کنید.
تصرف عدوانی در ملک مشاع
مال مشاع به مالی گفته میشود که بیشتر از یک مالک داشته باشد. حال این سوال پیش میاید، با توجه به اینکه ممکن است متصرف در این اموال مالک نیز باشد، آیا باز هم تصرف جرم به حساب میاید یا خیر؟
در اموال مشاع هم تصرف عدوانی صادق خواهد بود. به این دلیل که کل مال مشاع متعلق به یک نفر نیست و تصرف این مال بدون اجازه دیگر شرکا و سایر مالکین جرم بهحساب میاید. اگر بخواهیم از نظر دیگر به این قضیه نگاه کنیم وقتی کسی که در مال مشاع شریک است با سوءنیت تصرف را انجام میدهد باعث مختل شدن نظم عمومی جامعه میشود.
مزایای طرح دعوای رفع تصرف عدوانی
دعوای رفع تصرف عدوانی مزیتهای زیادی دارد. اگر شما قصد دارید در مورد مالهای خود از این مزایا استفاده کنید گروه دادارمنش با وکیل مجرب در تهران در خدمت شماست.
اولین مزیت در این دعوا این است که نیازی به وجود مالکیت نسبت به ملک در تصرف نیست.
برخلاف دعاوی خلع ید این دعوا به شکل غیر مالی بوده و هزینه دادرسی آن بسیار کم است.
طبق ماده 175 قانون آیین دادرسی مدنی، تجدید نظر خواهی در مورد رای دادگاه قابل اجرا نیست و بعد از اینکه دادگاه رای قطعی خود را صادر کرد فورا اجرایی خواهد شد.
طبق ماده 177 قانون آیین دادرسی مدنی، دعاوی که در این موارد هستند خارج از نوبت و بدون تشریفات آیین دادرسی رسیدگی میشوند.
مدارک لازم برای شکایت تصرف عدوانی
در دعوای تصرف عدوانی اگر از وکیل خانم در تهران کمک بخواهید قطعا به نتیجه دلخواه خود خواهید رسید و در صورتی که تصمیم داشته باشید از وکیل استفاده کنید به مدارکی نیاز خواهید داشت که در پایین برای شما آوردهایم:
مدارکی که سبق تصرف را ثابت کند
کارت ملی
اصول اسناد مالکیت
سایر نکات رسیدگی به شکایات در دعوای تصرف عدوانی
موارد زیادی در روند رسیدگی به شکایات تصرف عدوانی وجود دارد که در زیر تعدادی از آنها را برای شما آوردهایم.
طبق ماده 177 قانون آیین دادرسی مدنی، برای رسیدگی به این دعوا نیازی به تشریفات آیین دادرسی مدنی نیست و نوبتی برای رسیدگی به شکایات وجود ندارد.
در این دعاوی رعایت اصل تناظر اهمیت بالایی دارد؛ یعنی خوانده و خواهان میتوانند در مقابل یکدیگر از حق خود دفاع کنند
تصرف قبلی خواهان و تصرف عدوانی خوانده در دادگاه احراز میشود.
اگر شخص سومی در این دعوا خود را ذی نفع بداند، این امکان را دارد که در دادگاه حضور داشته باشد.
در این دعوا بلافاصله بعد از صدور حکم باید حکم اجرا شود و رفع تصرف هرچه سریعتر اتفاق بیفتد.
به این دلیل که دعوای تصرف عدوانی غیرمالی و اعتباری است، قابل تجدید نظر خواهد بود و تجدید نظر خواهی در این مورد برخلاف سایر دعاوی مانع اجرای حکم نیست.
منبع : دادارمنش
تصرف عدوانی، انواع و مجازات آن
رمان ۹۸ | دانلود رمان
نودهشتیا,بزرگترین مرجع تایپ رمان, دانلود رمان جدید,دانلود رمان عاشقانه, رمان خارجی, رمان ایرانی, دانلود رمان بدون سانسور,دانلود رمان اربابی,
roman98.com