خوش آمدید به رمان ۹۸ | بهترین انجمن رمان نویسی

رمان ۹۸ با هدف ترویج فرهنگ کتاب خوانی و تقویت قلم عزیزان ایجاد شده است.
هدف ما همواره ایجاد محیطی گرم و صمیمی و دوستانه بوده
برای مطالعه کامل رمان‌ها و استفاده از امکانات انجمن
به ما بپیوندید و یا وارد انجمن شوید.

~NIKA~

مدیر آزمایشی تالار حقوق
مدیر آزمایشی
  
عضویت
12/6/23
ارسال ها
606
امتیاز واکنش
1,206
امتیاز
203
محل سکونت
by the waves of the sea
زمان حضور
16 روز 5 ساعت 4 دقیقه
نویسنده این موضوع
اجرت المثل ایام زوجیت

اجرت المثل ایام زوجیت یعنی چه؟
طبق قانون و شرع، به محض جاری شدن عقد عقد، وظایفی برای زوجین در مقابل یکدیگر و در زندگی مشترک برقرار می‌شود که بی چون و چرا موظف به انجام آن هستند. اگر زن در خانه همسر، وظایف دیگری در راستای هر چه بهتر شدن زندگی مشترک انجام دهد، قانون پاداشی بی چون و چرا به نام اجرت المثل را برای او در نظر خواهد گرفت و اجرت‌المثل حق خاص و ویژه‌ی زنان است. در ادامه به بحث درباره شرایط دریافت اجرت المثل در موقعیت های مختلف نظیر اجرت المثل زن خانه دار خواهیم پرداخت.

اجرت المثل یا نحله؟
در خصوص نحله باید بگوییم هدایا و وسایلی غیر از وسایل ضروری زندگی که مرد برای زن تهیه می‌کند را می‌گویند. نحله می تواند در هنگام عقد و متعاقب آن و به عنوان تعهدات زوج به زوجه تعیین شود.

گاهی زوجین توافقاتی بر سر پرداخت نحله به جای اجرت المثل دارند. در این شرایط تا زمانی که این توافقات و قراردادها بر خلاف قانون نباشد، قانون آن قرارداد را معتبر دانسته و توافقات را اجرایی خواهد کرد.

تفاوت اجرت المثل ایام زوجیت با نفقه زن
نفقه هزینه‌های روزمره زندگی است که همه نیازهای زن را شامل می‌شود. طبق ماده 1107 قانون مدنی، نفقه این‌گونه بیان شده است؛ «تمام نیازهای متعارف زن مانند لباس، غذا، وسایل منزل، هزینه‌های بهداشتی درمانی و…».طبق ماده 1106 قانون مدنی درصورتی که زوجه حاضر به تمکین نباشد نیز مرد موظف به پرداخت نفقه نمی باشد. لیکن اجرت المثل از بابت انجام اموری است که در زندگی زناشویی بر عهده زوجه نمی باشد و زوجه نیز بدون قصد تبرع نسبت به انجام آن اقدام نموده است.

شرایط دریافت اجرت المثل ایام زوجیت
بر اساس گفته های وکیل دادگاه خانواده برای گرفتن اجرت‌المثل چندین شرط باید برقرار باشد. از جمله این شرایط می‌توان به مورد زیر اشاره کرد.

«اجرت‌المثل برای کارهای زن (زوجه) در امر خانه داری است.»
زوجه هیچ‌گاه نباید خواستار تبرع و احسان باشد، زیرا دیگر امکان دریافت اجرت‌المثل را نخواهد داشت.
برای دریافت اجرت المثل لازم است درخواست طلاق از سوی زوجه صورت نگیرد و این درخواست باید از سمت زوج باشد.
درخواست طلاق از سوی مرد، نباید به دلیل عمل نکردن زن به وظایف همسری یا سو رفتار او باشد.

اجرت المثل و شروط ضمن عقد نکاح
بر اساس تایید وکیل خانواده شرق تهران، زوجه این امکان را دارند که در زمان عقد، شروط وتوافقاتی که برخلاف شرع نباشد را در عقدنامه به ثبت برسانند. در واقع زوجین می‌توانند زیر چتر قانون به تعیین و تکلیف در خصوص حقوق خود بپردازند. به‌عنوان مثال در زمان عقد امکان تعیین تکلیف در خصوص اجرت‌المثل وجود دارد. به این صورت که می توان در عقدنامه قید کرد که در صورت حسن انجام وظایف توسط زن، مستحق دریافت مبلغی به صورت ماهانه است. یا بر خلاف آن ثبت شود که هیچگاه مبلغی به عنوان اجرت المثل به زن تعلق نخواهد گرفت و حق مطالبه آن را ندارد.
البته قابل ذکر است که با توجه به اینکه اجرت المثل تنها به درخواست زن مورد اجرا قرار خواهد گرفت، انصراف از دریافت اجرت المثل ایام زوجیت نیز تنها در صورتی قانونی و معتبر است که زن با اراده و خواست خود این خواسته را داشته باشد. در صورتی که مرد با اجبار، زور، تهدید و … برگه و اظهار نامه‌ای مبنی بر انصراف از دریافت اجرت المثل را از زن خود گرفته باشد، این برگه اعتبار قانونی ندارد و قابل استناد نخواهد بود.

نحوه محاسبه اجرت المثل
نحوه محاسبه اجرت المثل ایام زوجیت
محاسبه میزان اجرت المثل ایام زوجیت به عوامل متفاوت زندگی مشترک زوجین بستگی دارد و معمولا پس از مطرح شدن دعوا در مراجع ذی الصلاح محاسبه خواهد شد. محاسبه اجرت المثل بدین صورت است که کارشناس با توجه به تحقیقات صورت گرفته در خصوص عوامل مختلف دخیل در زندگی زناشویی، مبلغی را به عنوان اجرت المثل تعیین خواهد کرد.و یا مبلغ اجرت المثل بدون ارجاع به کارشناس و راساً با نظر قاضی رسیدگی کننده تعیین می شود .
البته بر اساس اظهارات بهترین وکیل شرق تهران ما، این مبلغ قابل اعتراض بوده و پس از اعلام کارشناس می‌توان اعتراضی بر ان مطرح کرد. چرا که بسیاری از افراد بدون مشورت وکیل درباره اجرت المثل ایام زوجیت، اقدام به دریافت آن کرده و با توجه به تجربه کم آن‌ها در مسائل حقوقی نسبت به وکلا، در این خصوص با شکست مواجه خواهند شد. بنابراین، برای هر دو طرف دعوا بسیار مناسب تر است که یک وکیل پایه یک دادگستری خانم مسئله اجرت المثل را دنبال و پیگیری کند. اما اجرت المثل زن خانه دار به چه صورت است؟

پرداخت اجرت المثل در ایام زناشویی
در صورتی که هیچ توافقی بر سر موضوع اجرت المثل میان زوجین صورت نگرفته باشد، اجرت المثل ایام زوجیت بر اساس سنوات زندگی مشترک محاسبه خواهد شد و عواملی مانند شاغل بودن زوجه در تعیین مبلغ موثر خواهد بود.

اجرت المثل بعد از فوت شوهر
در خصوص نحوه محاسبه اجرت المثل زن بعد از فوت شوهر، طبق ماده 198 قانون آیین دادرسی، اصل بر بقای دین و حقی است که بر عهده فرد است. این ماده قانونی بدین معناست که در صورت فوت زوج، زوجه می‌تواند در کنار مطالبه ارثیه به مطالبه اجرت المثل بپردازد. چرا که این دو حق زن، دینی است که بر گردن شوهر اوست و قانون نیز موظف است صرف نظر از اینکه چه مقداری از ماترک برای اولاد باقی می‌ماند یا اصلا چیزی باقی نمی‌ماند، این حق را مطالبه نماید و در صورتی که از زوج اموالی باقی باشد از اموال متعلق به زوج مبلغ را دریافت نماید.

طلاق از طرف مرد و اجرت المثل زن
اگر مردی با وجود نارضایتی زن نسبت به ارائه دادخواست طلاق، درخواست طلاق داشته باشد، رویه دریافت اجرت المثل ایام زوجیت در دادگاه به این صورت انجام می‌شود که دادگاه ضمن رسیدگی به دادخواست طلاق به موضوع اجرت المثل نیز رسیدگی می نماید.
البته قبلا نیز این موضوع را مطرح کردیم که اگر دادخواست طلاق مرد بر اساس سوء رفتار زن باشد، دیگر اجرت المثلی به زن تعلق نخواهد گرفت.

اجرت المثل در دوران نامزدی
طبق عرف در جامعه ما افراد در دوران نامزدی به صورت جدا از یکدیگر زندگی می‌کنند و این امر تا برگزاری مراسم رسمی ادامه دارد. بنابراین در این دوران اجرت‌المثلی به زن تعلق نخواهد گرفت.

اجرت المثل در طلاق توافقی
همان‌طور که از نام این نوع طلاق پیداست، طلاق توافقی یکی از انواع طلاق است که با رضایت زن و مرد انجام شده و ما به طور مفصل در صفحه همه چیز درباره طلاق توافقی، درباره آن به صحبت پرداختیم که برای اطلاع از مدت زمان و مراحل اقدام به طلاق توافقی می‌توانید وارد شوید و با وکلای طلاق گروه حقوقی دادارمنش ارتباط بگیرید. در طلاق توافقی، زن و مرد بر سر شرایطی به توافق خواهند پرداخت که در ادامه برخی از آن‌ها را نام خواهیم برد.

توافق بر سر حضانت فرزند
توافق بر سر مهریه
نفقه
ملاقات فرزنداننفقه فرزندان
جهیزیه
اجرت المثل
یکی از شرایطی که زن و مرد در این نوع طلاق و وکالت برای طلاق توافقی درخصوص آن باید به توافق برسند، اجرت المثل است. در واقع در این نوع طلاق تمامی شرایط بر اساس این توافق شکل خواهد گرفت اما اگر زوجین نتوانند به این توافق دست یابند، طلاق نیز صورت نخواهد گرفت و هر دو باید سعی کنند برای به سرانجام رساندن دادخواست طلاق توافقی به هر نحوی است به توافقی دست یابند. در این شرایط زن می‌تواند اجرت المثل خود را ببخشد، به دلخواه تعیین نماید یا تعیین مبلغ آن را به کارشناس دادگاه واگذار نماید.

اجرت المثل زن ناشزه
در بالا تمام موارد تعلق اجرت‌المثل به زوجه را برای شما آوردیم و گفتیم اجرت‌المثل در صورتی که زن با خواست و اراده خود به انجام اموری که شرعاً وظیفه او نیست، مانند شیر دادن فرزند و انجام اموری مربوط به منزل و…، بپردازد، مبلغی به عنوان اجرت المثل به او تعلق خواهد گرفت؛ اما در صورتی که زن بدون رضایت مرد خانه را ترک کند یا خواسته‌های مرد را رد کرده و به وظایف خود عمل نکند، زن ناشزه شناخته شده و اجرت المثلی به او تعلق نخواهد گرفت. در خصوص شرایط تمکین و نشوز به طور کامل در مقاله عدم تمکین صحبت کردیم.

دادخواست اجرت المثل ایام زناشویی
اگر هر یک بانوان محترم، در پی مطالبه اجرت المثل از شوهر خود باشد، باید چندین گام را طی نماید تا به خواسته خود برسد. در ادامه مراحل ارائه دادخواست اجرت المثل تا دریافت آن را مرور خواهیم کرد.
مراجعه به وکیل پایه یک دادگستری تهران و دریافت مشاوره حقوقی حضوری، تلفنی و یا آنلاین از او. با مراجعه به وکیل و دریافت مشاوره حقوقی از او می توانید به طور کامل از تمامی شرایط دادخواست خود آگاه شده و با اطمینان بیشتری برای دریافت اجرت المثل اقدام کنید. همچنین این مشاوره حقوقی به شما کمک می‌کند تا هزینه و زمان کمتری را صرف دریافت خواسته خود کنید و از کوتاه ترین مسیر به نتیجه دلخواه خود دست یابید.
سپس باید به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کرده و دادخواست خود را ثبت نمایید.
دادخواست اجرت‌المثل مانند دیگر دادخواست‌ها رویه‌ای مشخص دارد به طوری که اگر مبلغ خواسته آن زیر 20 میلیون تومان باشد، پرونده شما از طریق شورای حل اختلاف مورد رسیدگی قرار خواهد گرفت و هزینه دادرسی ان معادل 5/2 درصد مبلغ خواسته است. اما در صورتی که مبلغ خواسته شما بیشتر از 20 میلیون تومان باشد، پرونده از طریق دادگاه عمومی پیگیری خواهد شد و هزینه دادرسی آن معادل 5/3 درصد مبلغ خواسته است.
مرحله چهارم، مرحله تعیین وقت دادگاه و مراجعه به دادگاه است که در این مرحله دادگاه برای تعیین مبلغ اجرت المثل ایام زوجیت، پرونده را به کارشناسی ارجاع خواهد داد.
در این مرحله کارشناس مبلغ اجرت المثل را با توجه به عوامل متعددی برآورد خواهد کرد و این مبلغ به سمع طرفین دعوا خواهد رسید.
در مرحله ششم در صورتی که هر یک از طرفین دعوا اعتراضی به مبلغ ابلاغ شده داشته باشند، می‌توانند این اعتراض را به هیئت کارشناسی ارائه نمایند تا بررسی گردد و در صورت نیاز ترتیب اثر داده شود.
در نهایت حکم اجرت المثل صادر خواهد شد. این حکم قابل تجدید نظر می باشد.

آیا نپرداختن اجرت المثل ایام زناشویی باعث جلب می‌شود؟
در صورت صادر شدن رأی مبنی بر پرداخت اجرت‌المثل ایام زوجیت، مرد تنها یک ماه فرصت دارد تا مبلغ را پرداخت نماید و دادخواست اعسار از پرداخت اجرت المثل ایام زوجیت را ارائه کند. اگر بعد از گذشت یک ماه زوج هیچ یک از اقدامات را انجام ندهد، زوجه امکان تقاضای حکم جلب زوج را دارد.

آیا همه زنان به یک مقدار اجرت المثل دریافت می‌کنند؟
همانند سایر پرونده‌های حقوقی، شرایط و عوامل متعددی بر دعوای اجرت‌المثل ایام زوجیت تاثیرگذار است. اگر بخواهیم برخی از موارد تاثیرگذار بر اجرت المثل را نام ببریم، می‌توان شاغل یا خانه‌دار بودن زن، میزان حقوق دریافتی، شئون، جایگاه اجتماعی، تحصیلات، محل زندگی در زمان مجردی و … نام برد.
برای مثال اجرت المثل زنان شاغل همیشه کمتر از زنان خانه‌دار است. با توجه به اینکه زنان شاغل به طبع زمان کمتری برای رسیدگی به امورات خانه دارند، بنابراین همیشه مبلغ اجرت المثل آن‌ها از یک زن خانه دار هم سطح پایین تر خواهد بود. البته استثنائاتی نیز در این بین وجود دارد؛ بانوانی که علاوه بر شاغل بودن، به نحو احسن و به طور کامل تمامی وظایف خانه و خانه داری را ایفا می کنند. یا به طور مثال فرزندان بر مبلغ دریافتی اجرت المثل تاثیرگذارند. فرزندان دختر با توجه به اینکه در خانه کمک حال مادر هستند، سبب کاهش مبلغ اجرت المثل خواهند شد. و این مسئله در خصوص فرزند پسر صادق نیست. یا در مثالی دیگر، اگر زن فرزند قبلی شوهر خود را بزرگ کند و از شیر خود به او داده باشد اجرت‌المثل بیشتری دریافت خواهد کرد.

منبع : دادارمنش


اجرت المثل ایام زوجیت

 
shape1
shape2
shape3
shape4
shape7
shape8
بالا