خوش آمدید به رمان ۹۸ | بهترین انجمن رمان نویسی

رمان ۹۸ با هدف ترویج فرهنگ کتاب خوانی و تقویت قلم عزیزان ایجاد شده است.
هدف ما همواره ایجاد محیطی گرم و صمیمی و دوستانه بوده
برای مطالعه کامل رمان‌ها و استفاده از امکانات انجمن
به ما بپیوندید و یا وارد انجمن شوید.

~NIKA~

مدیر آزمایشی تالار حقوق
مدیر آزمایشی
  
عضویت
12/6/23
ارسال ها
598
امتیاز واکنش
1,099
امتیاز
183
محل سکونت
by the waves of the sea
زمان حضور
14 روز 13 ساعت 6 دقیقه
نویسنده این موضوع
توقیف اموال شوهر برای مهریه، راه‌حل، روش‌ها و نکات مهم

توقیف اموال برای مهریه
در قانون مدنی کشورمان ذکر شده است که بعد از خواندن عقد نکاح بین زن و مرد، حقوق و تکالیفی مالی و غیر مالی بر عهده هر دو نفر قرار خواهد گرفت. یکی از این تکالیف بی چون و چرایی که عقد نکاح بر عهده مرد خواهد گذاشت، پرداخت مهریه به همسر خود است.

قانون نیز راه‌حل جامع «توقیف اموال مرد بابت مهریه» را برای این مسئله در نظر گرفته است؛ که به موجب این راه‌حل قانونی، زن می‌تواند اموال مرد را توقیف کرده و تا رسیدن به حقوق خود آن را در توقیف نگه دارد. البته به موجب بخشنامه سال 1399، مراحل، شرایط و ضوابط توقیف اموال تغییر کرد که در این مقاله به توضیح کلیه مواردمطرح شده خواهیم پرداخت.

بنا بر قانون و شرع، هر چیزی که ارزش مالی داشته باشد را می‌توان به عنوان مهریه زن تعیین کرد. بنابراین هم اموال منقول و هم اموال غیرمنقول را می‌توان به عنوان مهریه انتخاب کرد. از جمله اموال منقولی که معمولا برای مهریه در نظر می‌گیرند، می‌توان به سکه، وجه نقد، گل، کتاب خاص و … اشاره کرد. از جمله اموال غیرمنقول رایج برای مهریه نیز می‌توان به زمین، خانه، باغ و … اشاره برد. شایان ذکر است به مجرد جاری شدن عقد عقد نکاح ،زوجه مالک مهریه میگردد.
با توجه به اینکه مهریه حق قانونی زن بوده و حق مطالبه‌ی آن در هر مرحله از زندگی مشترک را دارد، قانون نیز این امکان را برای بانوان فراهم آورده که در هر شرایطی، بدون هیچ مانع قانونی بتوانند این حق خود را از مرد دریافت نمایند. البته همیشه نگرانی‌هایی در خصوص مطالبه مهریه بوده و هست. یکی از این نگرانی‌ها این است که مرد به محض اطلاع از به اجرا گذاشته شدن مهریه زن، اقدام به انتقال تمامی اموال خود به نام دیگری کند. بسیاری از زوجین در پایتخت و سایر شهر ها در موضوع دادخواست استرداد جهیزیه نیز به مشکل بر می‌خورند و از وکیل خانواده خوب کمک می‌گیرند.

توقیف اموال شوهر برای مهریه و قوانین جدید آن
تا قبل از سال 99 و صدور بخش‌نامه از طرف رئیس قوه قضاییه، توقیف اموال به وسیله دادگاه و اداره ثبت انجام می‌شد. و در این صورت زوجه موظف بود برای توقیف اموال شوهر خود به یکی از این دو مرجع قضایی مراجعه کند. اما در سال 99 بود که رئیس قوه قضاییه طی بخش‌نامه‌ای، تغییراتی در روش توقیف اموال به وجود آورد که در ادامه به بررسی آن‌ها خواهیم پرداخت.

به موجب این بخش‌نامه، تمام خانم‌هایی که قصد اقدام برای گرفتن مهریه را دارند، در وهله اول باید به اداره ثبت مربوطه مراجعه کنند.
در صورتی که اداره ثبت نتواند این امکان را فراهم کند که تا دو ماه از ثبت درخواست، نسبت به شناسایی لیست اموال قابل توقیف مرد اقدام نماید؛ یا اینکه تا شش ماه از ثبت درخواست، نسبت به اجرای سند ازدواج و دریافت مهریه اقدام کند؛ زوجه برای مطالبه مهریه این امکان را دارد که گواهی صادره از اداره ثبت را به دفتر خدمات قضایی و دادگاه خانواده ارائه کند.

«دادگاه خانواده و دفترهای خدمات قضایی الکترونیک، تا قبل از صدور گواهی بالا امکان پذیرش دادخواست مطالبه مهریه و توقیف اموال بابت مهریه را ندارند.»

توقیف حقوق شوهر برای مهریه
زوجه این امکان را دارد که برای دریافت مهریه، تقاضای توقیف حقوق شوهر خود را مطرح کند. در تقاضای توقیف حقوق مرد، اگر زن هنوز در زندگی مشترک با مرد باشد این امکان برای او فراهم است که یک چهارم حقوق مرد را ازآن خود کند. و در صورت جدایی، تا زمان ازدواج مجدد مرد، امکان این توقیف یک سوم از حقوق مرد را دارد.

توقیف اموال برای مهریه از طریق اداره ثبت
شخصی که تقاضای توقیف اموال برای مهریه از طریق اداره ثبت را دارد باید به دفترخانه‌ای که عقد نکاح در آن صورت گرفته، مراجعه کرده و درخواست صدور اجراییه را ثبت کند.
در مرحله بعد سر دفتر درخواست مورد نظر را ارسال کرده و زوجه را برای تشکیل پرونده به اداره ثبت مربوطه راهنمایی می‌کند.
بعد از آن زوجه با در دست داشتن قبض ارسال اجراییه برای زوج، برگه اجراییه و تمام مدارک شخصی از جمله کارت ملی، شناسنامه و سند ازدواج به اداره ثبت مورد نظر مراجعه و تشکیل پرونده می‌دهد‌
پس از تشکیل شدن پرونده موردنظر، یک نسخه از اجراییه برای زوج ارسال و مهلتی 10 روزه برای پرداخت مهریه یا معرفی مال به او داده می‌شود.
پس از دریافت پاسخ ابلاغیه، اگر بعد از گذشت 10 روز از سمت شوهر برای معرفی مال یا پرداخت مهریه اقدامی صورت نگرفته باشد، زوجه این امکان را دارد که از طریق اداره ثبت برای توقیف اموال مرد اقدام کند.

«توقیف اموال بابت مهریه به‌وسیله اداره ثبت، مشمول هزینه‌ی مطالبه به ارزش نیم عشر یا یک بیستم مهریه مطالبه شده خواهد شد که درصورت توقیف اموال زوج از آن محاسبه خواهدشد و برعهده زوج می باشد.»

توقیف اموال برای مهریه از طریق دادگاه
اگر اداره ثبت این توانایی را نداشته باشد که در مدت دو ماه بعد از ثبت درخواست توقیف اموال نسبت به شناسایی و توقیف اموال شوهر اقدام نماید، زوجه این امکان را دارد گواهی مربوطه را از اداره ثبت دریافت کرده و برای مطالبه مهریه خود به دادگاه مراجعه کند. در ادامه به بررسی مراحل توقیف اموال برای مهریه از طریق دادگاه خواهیم پرداخت.

البته قابل ذکر است که بهترین راه مطالبه مهریه و توقیف اموال مرد برای مهریه، از طریق واگذاری وکالت به یک وکیل دادگستری پیگیری امور به صورت کاملا قانونی و اصولی تا رسیدن به نتیجه مطلوب است.

1. همانطور که گفته شد، اولین وظیفه زوجه این است که گواهی مربوطه را از اداره ثبت گرفته و با مدارکی از جمله شناسنامه، کارت ملی و سند ازدواج به دادگاه مراجعه نماید. زوجه در دادگاه باید دادخواست خود مبنی بر مطالبه مهریه و توقیف اموال مرد بابت مهریه را ثبت نماید.

. پس از ارائه دادخواست به دادگاه، بسته به مبلغ مهریه مطالبه شده، مرجع رسیدگی به این دادخواست تعیین خواهد شد. اگر مهریه زن معادل مبلغ 20 میلیون تومان و کمتر باشد، دادخواست برای شورای حل اختلاف ارسال خواهد شد و اگر میزان مهریه او بیش از 20 میلیون تومان باشد، دادخواست او برای دادگاه خانواده فرستاده می‌شود.

«اگر در مرحله توقیف اموال توسط اداره ثبت، مالی از شوهر مورد توقیف قرار نگرفت؛ بسیار بعید است که از طریق دادگاه این اتفاق بیفتد. اما با توجه به اینکه ممکن است در فاصله زمانی اجرای ثبت تا توقیف اموال مرد برای مهریه از طریق ثبت، مالی از راه‌های گوناگون همچون سهم الارث و … به دارایی مرد افزوده شده باشد، در دادگاه نیز امکان ارائه دادخواست توقیف اموال فراهم خواهد بود.»

3. دادگاه خانواده بعد از دریافت دادخواست مهریه، وقتی برای دادرسی تعیین کرده و پس از رسیدگی به تقاضای دریافت مهریه، رای صادر خواهد کرد.

4. رای صادره به شوهر ابلاغ می‌ گردد که بیست روز مهلت اعتراض دارد درصورت عدم اعتراض وقطعیت رای ، می‌توان برای اجرای آن اقدام کرد. اما اگر مرد به رای مهریه اعتراض کرده و درخواست تجدید نظر داشته باشد، لازم است تا صدور رای تجدیدنظر تحمل کرده و پس از آن برای به اجرا در آوردن حکم قطعی اقدام کرد.

5. اگر در حین مرحله اجرا نیز زوجه به وجود اموالی از مرد واقف شد، این امکان برای او فراهم است که درخواست توقیف اموال بابت مهریه را تقدیم اجرا نماید و به وصول مهریه خود بپردازد.

مشاوره حقوقی توقیف اموال برای مهریه
توقیف اموال برای مهریه یکی از مهم‌ترین چالش‌ها در زمان طلاق به شمار می‌رود و تغییراتی که در سال 1399 در قوانین مهریه به وجود آمد، باعث شده است تا جزئیات قانونی بیشتری در این مورد مطرح شود و همین امر الزام حضور یک وکیل حرفه‌ای در این روند را بیشتر از پیش کرده است و گرفتن وکیل برای طلاق توافقی مراحل سخت این توقیف را برایتان آسان می‌کند.

منبع : دادارمنش


توقیف اموال شوهر برای مهریه، راه‌حل، روش‌ها و نکات مهم

 
shape1
shape2
shape3
shape4
shape7
shape8
بالا