خوش آمدید به رمان ۹۸ | بهترین انجمن رمان نویسی

رمان ۹۸ با هدف ترویج فرهنگ کتاب خوانی و تقویت قلم عزیزان ایجاد شده است.
هدف ما همواره ایجاد محیطی گرم و صمیمی و دوستانه بوده
برای مطالعه کامل رمان‌ها و استفاده از امکانات انجمن
به ما بپیوندید و یا وارد انجمن شوید.

MaSuMeH_M

کاربر فوق حرفه‌ای
کاربر رمان ۹۸
  
عضویت
4/1/21
ارسال ها
3,013
امتیاز واکنش
9,030
امتیاز
308
زمان حضور
25 روز 10 ساعت 5 دقیقه
نویسنده این موضوع

گر قصد سفر به سیستان و بلوچستان را دارید یادتان باشد که می توانید با بخشی از آداب و رسوم مردم سیستان بلوچستان هم آشنا شوید. مردم بلوچ فرهنگ غنی دارند و برای اعیاد مذهبی و هم چنین جشن های ملی ایران آداب و رسوم خاصی را انجام می دهند. استان سیستان و بلوچستان قدمتی نزدیک ۵۰۰۰ سال دارد و در گذشته هم یکی از مهم ترین فرهنگ های شهرنشینی به نام شهر سوخته در همین استان قرار داشته است.
قدمت برخی از آیین و آداب و رسوم هایِ شهرهای استان سیستان و بلوچستان به ریشه های کهن و قدیمی این منطقه می رسد.

عید نوروز در آداب و رسوم مردم سیستان و بلوچستان
عید نوروز مهم ترین جشن ایران است که با نو شدن زمین، ایرانی ها آغاز سال خود را جشن میگیرند . با فرا رسیدن فصل بهار تمام شهرها ایران غرق در شادی و سرور می شود. استان سیستان و بلوچستان مانند تمامی استان ها به این جشن بسیار اهمیت می دهد. حال هوای در شهرهای بلوچی مانند زاهدان، سراوان، چابهار و ایرانشهر بسیار متفاوت از دیگر استان های ایران است. در نزدیکی عید نوروز شما موسیقی نواحی ناحیه سیستان و بلوچستان را می شنوید هم چنین در روزهای پایانی سال و‌ جشن چهارشنبه سوری در ناحیه سیستان بلوچستان موسیقی نواحی در تمام کوچه و پس کوچه ها و خیابان ها به گوش می رسد . بلوچ ها پیوند عمیقی با موسیقی دارند و سازه های بلوچی چون سیتار، سورنا، دهل در دست نوازندگان محلی می چرخد که آن ها با آواز و‌موسیقی پیام بهار را می دهند.
در میدان های بزرگ معمولا فقط مردها نوازندگی می کنند و تعدادی از پسرها و مردها رقص بلوچی را انجام می دهند. رقص بلوچی یکی از آداب و رسوم مردم سیستان و بلوچستان است که امروزه مورد توجه علاقه بسیاری از مردم شناس ها قرار گرفته است. به هنگام نوروز معمولا قهر ممنوع است و در این استان رسم بر این است که حتما با کسی که کدورت دارید آشتی کنید. البته این سنت مختص کل ایران است اما بلوچی ها به این مورد اهمیت ویژه ای می دهند و‌جشن سال نو را به جشن آشتی و صلح هم تبدیل کرده اند. هر خانه مزین به سفره هفت سین است. با توجه به سال نو شما امکان دیدن بازی های محلی سیستان و بلوچستان را هم دارید که بخش غنی از فرهنگ این استان به شمار می رود.


بازی های سیستان و بلوچستان در نوروز
اگر دوست دارید بخشی از بازی های مردم سیستان و بلوچستان را ببینید خوب است که در ایام نوروز به شهرهای این استان سفر کنید. در ایام نوروز بازی های محلی جالبی توسط ساکنان محلی شهرهای سیستان و بلوچستان برگزار می شود و بخش بزرگی از میراث فرهنگی این استان هم به حساب می آید. از بازی های سیستان و بلوچستان در نوروز می توان به پادشاه و وزیر، چَل بازی، چوب بازی، ستط، سرخ پری زرد پری، شترسواری، گودی گودی، لپگر، هرکشکا، اشکاتیلی و کشتی کج گردون اشاره کرد. این بازی ها بخش مهمی از آداب و رسوم مردم سیستان بلوچستان است که هم چنان هم برگزار می شود.
تعداد مسافرهایی که دوست دارند با هدف مردم شناسی سفر کنند امکان این را دارند که در ایام نوروز برخی از این بازی ها را در کوچه و پس کوچه های شهر مشاهده کنند. در ادامه بخشی از بازی های سیستان و بلوچستان را برایتان معرفی می کنیم.


آداب و رسوم مردم سیستان و بلوچستان در مناسبت های مختلف

 

MaSuMeH_M

کاربر فوق حرفه‌ای
کاربر رمان ۹۸
  
عضویت
4/1/21
ارسال ها
3,013
امتیاز واکنش
9,030
امتیاز
308
زمان حضور
25 روز 10 ساعت 5 دقیقه
نویسنده این موضوع

چوب بازی یکی از معروف ترین آداب و رسوم مردم سیستان و بلوچستان
یکی از بازی هایی که در سال نو ایرانی در سیستان و بلوچستان می توانید ببینید چوب بازی است. در چوب بازی هر بازیکن دو چوب را دست میگیرد و بازیکن ها دایره ای را تشکیل می دهند و به نوبت هر بازیکنی به جلو می آید. سازهای که این بازی را همراهی می کنند ساز دهل و سرنا است. در این بازی، بازیکن هایی که چوب به دست دارند آن ها را بهم می کوبند. ابتدا آهنگ در شروع بازی ریتم بسیار کندی دارد اما در میان بازی آهنگ ریتم تند تری پیدا می کند و به اوج خودش می رسد و سرعت حرکات بازیکن ها هم بیشتر می شود.
بازیکن ها باید با دقت چوب های خود را با حرکات نمایشی به یکدیگر بزنند و هر کدام غفلتی انجام دهند چوب طرف مقابل به بدنشان می خورد. این بازی یکی از آداب و رسوم مردم سیستان و بلوچستان به شمار می رود که در زمان نوروز در شهرهای مختلف این استان اجرا می شود و با دیدن آن می توانید با یکی از فرهنگ های غنی مناطق ایران آشنا شوید. این بازی براساس توانمندی و دلاوری در دوران های کهن ساخته شده ‌است و سـ*ـینه به سـ*ـینه توسط مردم بلوچ حفظ شده است.
چَل بازی
یکی دیگر از بازی های جالب سیستان و بلوچستان چل بازی است. این بازی توسط دو تیم پنج نفره انجام می شود. این بازی در رود های پر آب و تالاب های پر آب برگزار می شود و یک نفر داور دارد. زمانی که آبسالی باشد این بازی توسط مردم بلوچ و زابلی اجرا می شود. مرکز این بازی امروزه روستاهای ایرانشهر استان سیستان و بلوچستان است. چل بازی هم بخشی از آداب و رسوم مردم سیستان بلوچستان به شمار می رود که در فرهنگ بازی های این منطقه مهم است. اگر رودها پر از آب باشند معمولا در فصل بهار گردشگرها می توانند اجرای این بازی را ببینند.

بازی محلی کلاچل چل
یکی دیگر از بازی جذاب منطقه سیستان و بلوچستان بازی محلی کلاچل چل است که از جالب ترین آداب و رسوم مردم سیستان و بلوچستان محسوب می شود. خوب است بدانید که این بازی برای سرگرمی در مدرسه های دخترانه و پسرانه هم چنان انجام می شود. معمولا در محله ها پسربچه ها این بازی را انجام می دهند و در کل سال می توانید آن را ببینید. بازهای فیزیکی نه تنها برای هوش و ذکاوت اهمیت دارند بلکه به خاطر ارتباط انسانی هم امروزه از سوی روان شناس ها توصیه می شوند و باعث تولید هورمون شادی مانند سرتونین در مغز هم می شوند.
بازی محلی کلاچل چل از دو گروه ۸ الی ۱۰ نفره است. معمولا یک دایره با قطره یک و متری را با گچ بر روی زمین می کشند که محدوده این بازی به شمار می رود. این بازی داور دارد و بسیار مهیج است وسط دایره یک کلاه بلوچی قرار دارد و داور از هر دو گروه یک بازیکن را صدا می زند تا کلاه بلوچی وسط دایره را بردارد و به گروه خود برسد هر بازیکنی که زودتر انجام دهد یک امتیاز برای گروه است. این بازی در طول تعطیلات نوروز در شهرهای سیستان و بلوچستان توسط پسر بچه ها در محله ها انجام می شود و برای گردشگرها فضای مهیج و شادی به حساب می آید که دوست دارند در این بازی شرکت کنند.

سنت بی بی نوروز در آداب و رسوم مردم سیستان و بلوچستان
سیستان و بلوچستان همواره سرزمین کمی آبی بوده است. استان ناحیه سیستان و بلوچستان سنتی به نام بی بی نوروز دارد. سنت بی بی نوروز یکی از جالب ترین آداب و رسوم مردم سیستان و بلوچستان به شمار می‌رود که در روستاهای این استان هم چنان انجام میشود‌. مردم زابلی و بلوچ از شب یلدا تا روز عید را به دو چله تقسیم می کنند. از یک دی تا دهم بهمن ماه را چله بزرگه می گویند و از ده بهمن تا ۲۹ اسفند را چله کوچک می نامند. درچله کوچک منتظر آمدن بی بی نوروز و منتظر آمدن باران رحمت هم هستند و برای آمدن بی بی نوروز دست جمعی دعا می کنند و خانه های خود را برای ورود وی تمیز می کنند.
بی بی نوروز را معمولا با نشانه اولین باران می شناسند. هنگامی که نزدیک سال نو و یا ده روز اول باران ببارد این باران نشانه ای از بی بی نورز می دانند و آب باران را جمع می کنند. در ناحیه بلوچستان اعتقاد دارند این آب باران نشانه ای از رحمت است و آن را بر روی سر دخترهای دم بخت می ریزند تا ازدواج خوبی نصیبشان بشود. سنت بی بی نوروز توسط مردم بلوچ هم چنان انجام می شود.


آداب و رسوم مردم سیستان و بلوچستان در مناسبت های مختلف

 

MaSuMeH_M

کاربر فوق حرفه‌ای
کاربر رمان ۹۸
  
عضویت
4/1/21
ارسال ها
3,013
امتیاز واکنش
9,030
امتیاز
308
زمان حضور
25 روز 10 ساعت 5 دقیقه
نویسنده این موضوع

لباس بلوچی
بخش دیگر از هویت مهم منطقه سیستان و بلچوستان لباس بلوچی است که مورد توجه بسیاری از گردشگرها است. لباس بانوان و دخترهای بلوچی یکی از زیباترین لباس های محلی ایران به شمار می رود. معمولا این لباس از یک شلوار و پیراهن است که با هنر سوزن دوزی طرح های جالب و بی نظیر هندسه ای بر روی آن دوخته شده است. معمولا رنگ قرمز را زنان بلوچی برای لباس خود بیشتر استفاده می کنند. مردها هم یک شلوار و یک پیراهن معمولی دارند که رنگ های آن سفید، طوسی، آبی کمرنگ است که هیچ تزیینی هم ندارد. جالب است بدانید که برای مهمانی هایشان از جلیقه بر روی پیراهن استفاده می کنند. دوختن پوشاک بانوان و شیوه سوزن دوزی این منطقه یکی دیگر از بخش های آداب و رسوم سیستان و بلوچستان به شمار می رود که نظر گردشگرهای بی شماری به خود جذب کرده است.

بهترین زمان ازدواج در بلوچستان
یکی دیگر از آداب و رسوم مردم سیستان و بلوچستان سنت های ازدواج هست. شاید برایتان جالب باشد که اکثر عروسی های استان های سیستان و بلوچستان از بهار تا آخر تابستان انجام می شود. معمولا اگر یک بلوچی بخواهد ازدواج کند براساس باورهای کهن که وابسته به زمین و کشاورزی بوده است زمان بهار و تابستان را انتخاب می کند. این دو فصل برای ازدواج در نزد بلوچی ها خوش یمن محسوب می شود و بهترین زمان ازدواج در بلوچستان است. آن ها برای ازدواج شان مراسم های مختلفی ازجمله مراسم جار، پاگدران، گندونن، هبرجنی، حنا راستکی و مراسم عقد را دارند که هر کدام شامل سنت های دیرینه و بلند بالایی است.

جشن عید فطر
از دیگر جشن های قابل توجه مردم سیستان و بلوچستان عید فطر است. همان طور که گفته شد مردم این خطه سنی هستند و ماه رمضان برایشان اهمیت ویژه ای دارد. آخرین روز ماه مبارک رمضان روز عید فطر است که بخش اعظمی از مردم به خواندن نماز عید فطر می پردازند و هم چنین این روز را با دید و بازدید پخش شیرینی و آهنگ های جذاب جشن می گیرند. جشن عید فطر از دیگر آداب و رسوم مردم سیستان و بلوچستان به حساب می آید که در کل شهرهای این استان برگزار می شود. برای نمازگزارها هم جایگاه با کیفیتی در نظر گرفته می شود. در این روز غذاهای محلی سیستان و بلوچستان هم پخته می شود و به مهمان ها و نمازگزارها داده می شوند.

عید قربان
یکی از آیین های مهم سیستان و بلوچستان عید قربان است. عید قربان روزی است که حضرت ابراهیم از آزمون الهی سربلند برآمده و به گفته خدا قرار بوده است که اسماعیل را قربانی حضرت حق کند. خداوند قوچی را برای ذبح برای حضرت ابراهیم می فرستد و نوید سربلندی وی را خبر می‌دهد. این روز برای یهودی ها و مسلمان ها روز مهمی به شمار می آید و این روز را جشن می گیرند و برای کمک به نیازمند ها گوسفندهایی را قربانی می کنند.
اگر می خواهید آداب و رسوم مردم سیستان بلوچستان در روز عید قربانی ببینید باید به مکان های مذهبی و مساجد شهرهای این استان بروید. بیشتر مردم سیستان و بلوچستان سنی هستند و این جشن برایشان بسیار اهمیت بالایی دارد و برای کمک به خانواده های نیازمند گوسفندهای را ذبح می کنند تا گوشت آن را به افراد نیازمند و ناتوان بدهند. زنان در شب عید قربان به دست و پای فرزندهای خود حنا می زنند و لباس نو را برای آن ها تهیه می کنند.‌ مراسم عید قربان در این استان سه روز است که معمولا دید و بازدید هم دارند و خانواده و آشنایان رسم دارند سه بار یکدیگر را به آ*غو*ش بکشند و از یکدیگر حلالیت بطلبند.

جمع بندی درباره آداب و رسوم مردم سیستان و بلوچستان
در این مقاله بخشی از آداب و رسوم مردم سیستان و بلوچستان برای شما مخاطب اهل سفر توضیح داده شد. اگر از اهالی سیستان و بلوچستان هستید می توانید رسم ها و سنت هایی که همچنان در شهرهای تان بر پا می شود
منبع: مجله گردشگری الی گشت


آداب و رسوم مردم سیستان و بلوچستان در مناسبت های مختلف

 

MaSuMeH_M

کاربر فوق حرفه‌ای
کاربر رمان ۹۸
  
عضویت
4/1/21
ارسال ها
3,013
امتیاز واکنش
9,030
امتیاز
308
زمان حضور
25 روز 10 ساعت 5 دقیقه
نویسنده این موضوع

رقص سیستان و بلوچستان


رقص سیستان و بلوچستان


بازی چل سیستان و بلوچستان


آداب و رسوم مردم سیستان و بلوچستان در مناسبت های مختلف

 

MaSuMeH_M

کاربر فوق حرفه‌ای
کاربر رمان ۹۸
  
عضویت
4/1/21
ارسال ها
3,013
امتیاز واکنش
9,030
امتیاز
308
زمان حضور
25 روز 10 ساعت 5 دقیقه
نویسنده این موضوع

لباس بلوچی


جشن عید غدیر


لباس بلوچی


آداب و رسوم مردم سیستان و بلوچستان در مناسبت های مختلف

 

M O B I N A

سرپرست بخش فرهنگ و ادب
عضو کادر مدیریت
کاربر V.I.P انجمن
سرپرست بخش
ناظر کتاب
منتقد انجمن
  
  
عضویت
3/4/21
ارسال ها
24,702
امتیاز واکنش
63,864
امتیاز
508
سن
19
محل سکونت
BUSHEHR
زمان حضور
273 روز 8 ساعت 32 دقیقه
استان سیستان و بلوچستان به عنوان پهناورترین استان در ناحیه جنوب شرق کشور واقع شده است . این استان 1210 کیلومتر مرز خاکی با دوکشور پاکستان و افغانستان و 370 کیلومتر مرزآبی در کرانه های شمالی دریای عمان و از شمال به استان خراسان جنوبی ، از جنوب به دریای عمان ، از شرق به کشورهای پاکستان و افغانستان و از غرب به استانهای هرمزگان و کرمان محدود شده است.
استان سیستان و بلوچستان به عنوان پهناورترین استان در ناحیه جنوب شرق کشور واقع شده است . این استان 1210 کیلومتر مرز خاکی با دوکشور پاکستان و افغانستان و 370 کیلومتر مرزآبی در کرانه های شمالی دریای عمان و از شمال به استان خراسان جنوبی ، از جنوب به دریای عمان ، از شرق به کشورهای پاکستان و افغانستان و از غرب به استانهای هرمزگان و کرمان محدود شده است.

مساحت استان 187502 کیلومترمربع است که 11.5 درصد از وسعت کشور را برمی گیرد. براساس سرشماری عمومی سال 1390 تراکم نسبی استان12.5 نفر در هر کیلومترمربع بوده است که از این لحاظ یکی از کم تراکم ترین استان های کشور محسوب می شود. میزان این شاخص در سال 1385 برابر 13نفر در هر کیلومترمربع بوده است.

کل مرزهای استان حدود 2/1580 کیلومتر یعنی معادل یک ششم از کل مرزهای جمهوری اسلامی ایران می باشد. طول مرزهای استان با کشور افغانستان نیز 288.5 کیلومتر یعنی معادل یک سوم از کل مرز ایران با افغانستان و طول مرزهای مشترک استان با کشور پاکستان 921.7 کیلومتر بوده که کل مرز مشترک ایران و پاکستان را تشکیل می دهد. طول مرزهای آبی استان با ساحل دریای عمان 370 کیلومتر است.

استان سیستان و بلوچستان از دو منطقه متمایز تشکیل شده است :


آداب و رسوم مردم سیستان و بلوچستان در مناسبت های مختلف

 
  • تشکر
Reactions: Morad

M O B I N A

سرپرست بخش فرهنگ و ادب
عضو کادر مدیریت
کاربر V.I.P انجمن
سرپرست بخش
ناظر کتاب
منتقد انجمن
  
  
عضویت
3/4/21
ارسال ها
24,702
امتیاز واکنش
63,864
امتیاز
508
سن
19
محل سکونت
BUSHEHR
زمان حضور
273 روز 8 ساعت 32 دقیقه
منطقه بلوچستان (جنوب استان)،تنوع اقلیمی اش را با دریای عمان گره زده است. این وادی دارای طبیعتی کوهستانی می باشد. مناطق جنوبی استان با توجه به مجاورت با دریای عمان و بهره گیری از بادهای موسمی اقلیم متفاوتی دارند. بالا بودن میانگین دما و پایین بودن نوسانات آن از مشخصه های اساسی اقلیم منطقه است. با توجه به پایین بودن نزولات جوی و عدم وجود منابع برفی کوهستانی اکثر جریانات رودخانه ای، موقتی و فصلی بوده و در بخش وسیعی از استان منابع محدود آب های زیر زمینی تنها امکانات تامین آب محسوب می شوند. وجود مخروط آتشفشانی تفتان با 3941 متر ارتفاع در شمال بلوچستان مرکزی، شرایط اقلیمی متنوع و جالبی را فراهم آورده است. منطقه بلوچستان با 172305 کیلومترمربع وسعت و از شهرستانهای زاهدان ، میرجاوه ، خاش ، سراوان ، سیب و سوران ، مهرستان ، ایرانشهر ، سرباز ، دلگان ، نیکشهر ، قصرقند ، چابهار و کنارک تشکیل می گردد.

- منطقه سیستان (شمال استان)، نگینی است برآمده از آبرفت های رودخانه هیرمند ، که بزرگ ترین دریاچه آب شیرین جهان را در خویش جای داده است. شریان حیاتی منطقه یعنی هیرمند نوسانات سالیانه قابل ملاحظه ای را نشان می دهد. وزش بادهای 120 روزه که از اواخر بهار تا پایان تابستان می وزد در تشدید نیاز و خشکی محیط موثر است. منطقه سیستان شامل شهرستانهای زابل ، زهک ، نیمروز ، هامون و هیرمند می باشد و 15917 کیلومترمربع مساحت دارد.

همجواری استان با دو کشور افغانستان و پاکستان با وجود بازارهای مصرف بی رقیب از یک سو و شرایط خاص حاکم بر آن کشورها از سوی دیگر ، این استان را از اهمیت بسیاری برخوردار ساخته است

از سوی دیگر منطقه سیستان در حال حاضر به دلیل مواجهه با خشکسالی های پی در پی و قطع آب هیرمند به دلیل عدم تمکین کشور مقابل به موافقت نامه های دو جانبه و عدم رعایت حق آبه جمـهوری اسلامی ایران ، دچار مشکلات و چالش های فراوانی در بخش های اقتصادی و اجتماعی خود گردیده است.

ایجاد شرایط و امکانات لازم به منظور تغییر روند مذکور و حفظ و ماندگاری جمعیت به ویژه جمعیت جوان و تحصیل کرده در منطقه ، در برون رفت سیستان از مضعیت فعلی بسیار تاثیر گذار خواهدبود. اگرچه در سال های اخیر اقدامات بسیار ارزنده و مفیدی در این خطه برای جبران کاستی ها و مشکلات موجود انجام گرفته است ، لیکن برون رفت کامل از وضعیت موجود و برنامه ریزی برای توسعه اقتصادی منطقه ، نیازمند اقدامات و توجه بیشتری می باشد.


آداب و رسوم مردم سیستان و بلوچستان در مناسبت های مختلف

 
  • تشکر
Reactions: Morad

M O B I N A

سرپرست بخش فرهنگ و ادب
عضو کادر مدیریت
کاربر V.I.P انجمن
سرپرست بخش
ناظر کتاب
منتقد انجمن
  
  
عضویت
3/4/21
ارسال ها
24,702
امتیاز واکنش
63,864
امتیاز
508
سن
19
محل سکونت
BUSHEHR
زمان حضور
273 روز 8 ساعت 32 دقیقه

با توجه به کاهش توجیه اقتصادی فعالیتهای کشاورزی به دلیل خشکسالی و کاهش توجیه اقتصادی از یک سو و وجود مرزهای طولانی و بازار تقریباً بی رقیب در کشورهای افغانستان و پاکستان از سوی دیگر ، بخش صنعت ، معدن و بازرگانی با بهره گیری از شرایط فوق می تواند موجبات توسعه اقتصادی منطقه ، ایجاد اشتغال و در نتیجه کاهش مشکلات و چالش های اقتصادی و اجتماعی موجود در منطقه گردد.

همچنین این استان بعلت قرارگرفتن در کمربند فلززائی معدنی که از اروپا شروع و پس از گذشت از میناب و ارتفاعات جازموریان به سمت خاش و زاهدان ادامه می یابد، از منابع غنی معدنی در زمینه کانی های فلزی و غیرفلزی می باشد . مطالعات انجام شده نشان می دهــد که قابلیتهای مــعدنی از جمله توانمندیهای مهم توسعه استان بشمارمی آیند و بسیاری از کانسارهای فلزی و غیرفلزی شــناخــته شده ، می توانند مبنای صنایع بزرگ معدنی قرارگیرند . باتوجه به شرایط فعلی و لزوم استفاده از کلیه امکانات برای شکوفائی اقتصاد ملی ما را ناگزیر از شناخت این قابلیتها نموده و در بسیاری از موارد ، استفاده از آن حتی با وجــود محدودیـــتهای طبیعی بســیار منطــقی جلــوه می نماید.

از جمله پتانسیلهـای معدنی مهـم استـان می تـوان به ذخائر قـابل توجهی از گـرانیت ( 199423 هزارتن ) ، مس ( 36054 هـزارتن ) ، کـرومیت ( 340 هـزارتن) ، تیتـانیوم ( 22714 هـزارتـن ) ، آهـن (193000 هـزارتن ) ، طلا ( 3669 هزارتن ) آنتیموان ( 160 هزارتن ) ، مرمر ( 11177 هزارتن) سنگ آهن ( 210869 هزارتن ) اشاره نمود . در مجموع ذخایر شناسایی شده استان معادل 1100000 هزار تن و رتبه 9 کشور و مجموع مجوزهای بهره برداری استان نیز 200 فقره می باشد که در کشور رتبه 18 را دارا می باشد .

در بخش صنعت، استان دارای 1226 پروانه بهره برداری صنعتی بود که بصورت تقریبی در جایگاه 25 کشوری قرار دارد. مهمترین واحدهای صنعتی استان شامل کارخانه سیمان خاش و سیستان ، کارخانه نان رضوی ، کارخانه عمل آوری ماهی ، کارخانه کنسرو سازی ، کارخانه های سازهای فلزی ، کارخانه صنایع شیمیایی و سموم کشاورزی


آداب و رسوم مردم سیستان و بلوچستان در مناسبت های مختلف

 
  • تشکر
Reactions: Morad

M O B I N A

سرپرست بخش فرهنگ و ادب
عضو کادر مدیریت
کاربر V.I.P انجمن
سرپرست بخش
ناظر کتاب
منتقد انجمن
  
  
عضویت
3/4/21
ارسال ها
24,702
امتیاز واکنش
63,864
امتیاز
508
سن
19
محل سکونت
BUSHEHR
زمان حضور
273 روز 8 ساعت 32 دقیقه
موقعیت جغرافیایی و زیست محیطی شهرستان زاهدان:

شهرستان زاهدان با وسعت 31250 کیلومتر مربع معادل 17 درصد از مساحت استان را به خود اختصاص داده است. شهرستان زاهدان از شمال به شهرستان هامون و کویر لوت از شرق به کشور پاکستان از غرب به استان کرمان و از جنوب به شهرستان خاش محدود می شود. جمعیت شهرستان زاهدان در سال 84 (658795) نفر و در سال 90 به (622855) نفر تقلیل یافته است. اکثر مردم این شهر با توجه به قومیت های که در اینجا ساکن شده اند از نژاد آریایی هستند و به زبانهای و گویش های فارسی ، بلوچی ، سیستانی ، کرمانی ، یزدی و خراسانی سخن می گویند. مسافت زاهدان تا تهران 1494 کیلومتر است و از سطح دریا 1385 متر ارتفاع دارد . هوای زاهدان گرم و خشک بوده و در روزهای تابستان هوا بسیار گرم و در شب ها حرارت به نحو محسوسی کاهش می یابد. بادهای 120 روزه سیستان به طور غیر مستقیم در کاهش دمای شهر زاهدان تاثیر دارد. در این شهر به ندرت برف می بارد. شهر زاهدان دارای موقعیت ممتاز جغرافیایی است و در مسیر تردد بین المللی پاکستان و هندوستان – خراسان و کرمان قرار دارد. از جمله کوه های زاهدان می توان به کوه اشتران با ارتفاع 3012 متر، انجیر دان و جیکو با ارتفاع 2255 متر و پیر خان با ارتفاع 2221 متر اشاره نمود. کوه ملک سیاه نیز یکی دیگر از کوه های زاهدان است. آب مورد نیاز این شهر از طریق چاه قنات ، چشمه ها ، رودخانه ها و چاه نیمه سیستان تامین می گردد. مهمترین محصولات کشاورزی زاهدان گندم، جو، نباتات، علوفه، ذرت دانه ای و علوفه ای، سبزیجات و محصولات جالیزی و باغی می باشد.

پیشینه تاریخی زاهدان:

زاهدان در قدیم دزداب می گفتند . این شهر که کوه ها آن را احاطه کرده اند قدمتی نود ساله بیشتر ندارد . سال خوردگان، دزداب را به خوبی می شناسند که در برخی نقاط آب به صورت چشمه بیرون آمده و در قدری آنسو تر در زمین فرو رفته و به همین دلیل دزداب خوانده شده است .

در سال 1302 هجری شمسی کابینه دستور به آبادانی شهر داده است و در سال 1309 هجری شمسی بنا به پیشنهاد تیمسار جهانبانی نام شهر به زاهدان تغییر یافت . هرچند نقشه اولیه شهر زاهدان توسط یک مهندس از شهر کویته پاکستان طراحی گردید، ولی معماران ایرانی بافت کلی شهر را بر اساس معماری شهر های تاریخی مطابق اقلیم منطقه اجرا کردند . امروزه زاهدان با جمعیتی بیش از 650000 نفر با دانشگاه های بزرگ دولتی، آزاد، پیام نور، علوم قرانی و حوزه های علمیه امام جفر صادق (ع) و حوزه علمیه دارالعلوم مکی به عنوان یک شهر دانشگاهی و فرهنگی شناخته می شود.

اتحاد و همدلی مردم زاهدان و وجود اقوام و ادیان و مذاهب اسلامی مختلف در شهر آنرا به الگوی نمادین برای دیگر شهرها در ایران و کشورهای دیگر تبدیل کرده است


آداب و رسوم مردم سیستان و بلوچستان در مناسبت های مختلف

 
  • تشکر
Reactions: Morad

M O B I N A

سرپرست بخش فرهنگ و ادب
عضو کادر مدیریت
کاربر V.I.P انجمن
سرپرست بخش
ناظر کتاب
منتقد انجمن
  
  
عضویت
3/4/21
ارسال ها
24,702
امتیاز واکنش
63,864
امتیاز
508
سن
19
محل سکونت
BUSHEHR
زمان حضور
273 روز 8 ساعت 32 دقیقه
اقوام و آداب رسوم شهرستان زاهدان:

در میان ساکنان شهر زاهدان کسی را نمی توان یافت که به حق زاهدان را وطن خود بداند. زاهدان شهرپرآوازه چند دروازه ایست که به دلیل مهاجرت پذیری تا کنون فرهنگی یک دست نیافته است .دین و مذهب مهمترین عاملاتحاد و همدلی مردم زاهدان است. وجود اقوام و ادیان و مذاهب اسلامی مختلف در شهرآنرا به الگویی نمادین برای دیگر شهرها در ایران و کشور های دیگر تبدیل کرده است. علت توجه دشمنان اسلام وانقلاب به استان سیستان و بلوچستان و خصوصاً شهر زاهدان برای ایجاد تفرقه و سوء استفاده و در گیری های قومی و قبیله ای و مذهبی هم همین نکته اساسی است که همواره طمع وکینه دشمنان را علاقه‌مند کرده است.از جمله مراسم مذهبی که هر سال در زاهدان چشمگیر است عزاداری مردم در ایام محرم و صفر و شهادت دیگر ائمه اطهار(ع)است. این عزاداران اغلب از اقوام سیستانی، یزدی، خراسانی، کرمانی، ترک و افغان می باشند .

آداب و رسوم سیستانیها:

استقبال از سال نو در هر منطقه ای سال نو با یک پیش درآمد طبیعی آغاز می شود. شیرینی عید در سیستان و سفره عید و اعتقادات مردم در سیستان، لباسهای محلی، دهل ساز همراهی کننده سرنا در سیستان است و در مجالس عروسی این دو ساز به اجرای آهنگهای چاپ زابلی، چوب بازی شمشیر بازی و گاه ترانه های سیستانی می پردازند. در مراسمات مذهبی نیز مردم حضور پررنگی دارند، از جمله ماه محرم، شب های قدر و سوگواریهای محلی با شکوه برگزار می شود.

آداب و رسوم بلوچ:

اعیاد مذهبی نظیر عید قربان و فطر با شکوه و با رسم خاصی برگزار می شود. مراسم عروسی مهمترین مراسم شادی آور بلوچ است. موسیقی و ادبیات بومی و لباسهای محلی آنها از تنوع رنگ زیادی برخوردار است. صنایع دستی قوم بلوچ گلیم بافی، سوزندوزی، سکه دوزی و سفالگری می باشد.

خوراک در شهرستان زاهدان:



کشک زرد، کشک سفید، آبگوشت محلی، اوجزک، قتلمه ، کلوچه محلی و نان تافتون محلی از خوشمزه ترین خوراک های محلی سیستانی است.

اناردانه یک خورشت سنتی و آبگوشت محلی و تباهگ از خوراکهای معروف قوم بلوچ می باشد.
منبع: سمینار


آداب و رسوم مردم سیستان و بلوچستان در مناسبت های مختلف

 
  • عالی
  • تشکر
Reactions: YaSnA_NHT๛ و Morad
shape1
shape2
shape3
shape4
shape7
shape8
بالا