M O B I N A
سرپرست بخش فرهنگ و ادب
عضو کادر مدیریت
کاربر V.I.P انجمن
سرپرست بخش
ناظر کتاب
منتقد انجمن
- عضویت
- 3/4/21
- ارسال ها
- 24,702
- امتیاز واکنش
- 63,864
- امتیاز
- 508
- سن
- 19
- محل سکونت
- BUSHEHR
- زمان حضور
- 273 روز 8 ساعت 32 دقیقه
نویسنده این موضوع
کوزه گری و سفالسازی یکی از هنرهای زیبای ایران می باشد که در زمان های خیلی قدیم دارای جایگاه بسیار معتبر تری بوده است. در این مطلب در مورد روش سفالسازی امروزی و همچنین کوزه گری در کشور صحبت می کنیم.
روش سفالسازی
امروز در پیشهٔ فخاری چندین شعبه مختلف وجود دارد یعنی کوزهگر کَبَلمال (کَوَلمال یا کولمال) سنگینهساز (عتیقهساز)، مهرهسازی و کاشیپز (کاشیگر). مواد خام کوزهگری، گل رس یا خاک رس است. چنانچه خاک از ناخالصیها پاک باشد همانطور که آن را از چاله بیرون میآورند به کار میبرند اما اگر دارای مواد خارجی باشد آن را با فرو بردن در گلچی (حوضچهٔ آب) آب دیده (تحلیل) میکنند و سپس آن را بیخته و از غربالریزی میگذرانند و گاهی اوقات آن را از حریر میگذرانند. خاک رس ظروف ظریف و زیبا همیشه تحلیل میشود در بیشتر موارد لازم است که با افزودن گرد کوارتز (شکر سنگ، حصات، بلور یا حیصبا) یا سنگ چخماغ به گل سفید تحلیل شده یا به گل ویژهٔ سبز فام (غضاری) ترکیب شیمیایی مخلوط را مناسب سازند. ابتدا شکر سنگ و سنگ چخماخ را با میلهٔ آهنی به نام ستام (مطرقه یا حدید) شکسته و سپس در هاونی از سنگ بازالت به نام میدق (میدقه، صلایه، صلایت) میکوبند یا به اصطلاح خودشان مدقوق (مدقق، محبا) میکنند، تا دانه دانه (دقیق) و به ریزی دانهٔ ارزن گردد. این دانهها را سپس با آسیاب دستی میسایند (به اصطلاح صحق یا مصحوق و مطحون میکنند). ابتدا آن را خشکه ساب و سپس آب ساب میکنند.
آسیای دستی دارای یک سنگزیر است که سوراخی در وسط آنست تا میل زیر در آن قرار گیرد. میل زیر در سنگ رویی فرو رفته است، و فاصلهٔ بین سنگ زیر و سنگ رویی با یک جفت گوه کنترل میشود. آسیای کوچک دستهای دارد، این دسته چوبی است و در سوراخی که نزدیک لبهٔ سنگ رویی است فرو رفته است و با چوب دسته یا گوه نگهداری میشود، در صورتی که آسیاهای بزرگتر دارای دستهٔ بلندتری است به نام ناجی که در سوراخ سنگ رویی تعبیه شده و با گوهای در سنگ رویی نگهداری میشود. خاک تحلیل شده و شکر سنگ یا اگر لازم باشد خاک تحلیل شده، شکر سنگ و سنگ چخماخ را کاملاً با هم مخلوط میکنند و پس از تهنشین شدن آب اضافی را خالی میکنند و ته نشست را در روی آجر میریزند و در آفتاب میگذارند تا خشک شود.
وقتی که گل کشدار شد پیشکار یعنی شاگرد کوزهگر یک چونه گل برمی دارد و آن را با پا میمالد این عمل سرشتن، (گل ورز دادن با پا، پازدن) نامیده میشود در بعضی از جاها دیده شده که پس از این عمل آن را مجدداً با دست ورز میدهند (یعنی مشته میپیچند). ظاهراً خاک اینجور جاها احتیاج دارد که برای بار دوم ورز داده شود تا حالت کشدار خود را بدست آورد. وقتی گل ورز دادن کامل شد چونه را به قطعات کوچکی به نام مشت میبُرند این مشتها به اندازهٔ شیئی هستند که باید درست شود مگر اینکه کوزهگر بخواهد تمام چونه روی مرکز صفحهٔ چرخ قرار داده و تکه تکه از این چونه کنده اشیا خود را بسازد. برای این که این گل نمناک بماند با کیسههای نمدار آن را میپوشانند گل ورز داده شده که همان روز مصرف نشود در انبار گل گذاشته میشود برای به شکل در آوردن گل به چهرههای گوناگون سه روش مختلف هنوز وجود دارد: یکی قالبگیری آزاد است که عموماً به شکل فتیلهسازی است دومی کوزهگری با چرخ است و سومی با قالب درست کردن. روش سوم امروز فقط محدود به کاشیهای قالبی است.
گوزهگری به شکل فتیلهسازی
فتیلهسازی همینطور ادامه دارد تا اینکه شیئی ساخته شده به ارتفاعی که میخواهند برسد. پس از اینکه گل خشک شد بار دیگر با سنگ مهره آن را پرداخت میکنند یا احتمال دارد بار دیگر با ماله کوچکی پرداخت کنند.
محصولات کوزهگر دایرهزن شامل انواع زیادی از ظروف (آلت انیاء) و وسایل ساختمانی است. معروفترین آنها تنور نانپزیست ولی ظرفهای دیگری هم هست که بعضی از آنها در حدود ۹۰ لیتر گنجایش دارد. که بسیاری از پیشهوران آن را برای کارهای مختلف از قبیل رنگ کردن الیاف، دباغی چرم به کار میبرند و یا در خانهها برای پختن شیره و ساختن پنیر از آن استفاده میکنند. دیگر از محصولات این دسته عبارتند از خمرههای بزرگ آب (سبا) تنبوشههای کوچک و بزرگ (کلوک، یوله، موری شغالرو) ناودان، جام حمام، منقل گلی و چهارچوب کندوی عسل
به نام پنجه. کندوی عسل حلقههایی هستند به قطر ۲۵ تا ۳۰ سانتیمتر و ارتفاع ۲۰ سانتیمتر که در یک طرف آنها دری برای ورود زنبور قرار دارد. داخل این حلقهها را با شانهٔ آج میاندازند تا هنگامی که زنبوران مشغول ساختن شانههای عسل هستند به آنها کمک کند برای ساختن یک کندو معمولاً سه عدد از این حلقهها را روی هم قرار میدهند و با صفحهٔ گِلی آن را میپوشانند. از جمله اشیاء دایرهای گوم چاه (لوله چاه آب، کول چاه آب) و تشت (چروک) انگورکوبی و لگن (جونو مستراح) جا کوزه گی و فراورده شگفتانگیزی دیگر به نام تاپو بچه است تاپو برای به راه انداختن بچه کمک خوبی است و عبارت از لولهٔ قیفی شکلی است که در حدود ۶۰ سانتیمتر بلندی دارد و ته ندارد بچه در توی آن میایستد و نمیافتد.
روش سفالسازی
امروز در پیشهٔ فخاری چندین شعبه مختلف وجود دارد یعنی کوزهگر کَبَلمال (کَوَلمال یا کولمال) سنگینهساز (عتیقهساز)، مهرهسازی و کاشیپز (کاشیگر). مواد خام کوزهگری، گل رس یا خاک رس است. چنانچه خاک از ناخالصیها پاک باشد همانطور که آن را از چاله بیرون میآورند به کار میبرند اما اگر دارای مواد خارجی باشد آن را با فرو بردن در گلچی (حوضچهٔ آب) آب دیده (تحلیل) میکنند و سپس آن را بیخته و از غربالریزی میگذرانند و گاهی اوقات آن را از حریر میگذرانند. خاک رس ظروف ظریف و زیبا همیشه تحلیل میشود در بیشتر موارد لازم است که با افزودن گرد کوارتز (شکر سنگ، حصات، بلور یا حیصبا) یا سنگ چخماغ به گل سفید تحلیل شده یا به گل ویژهٔ سبز فام (غضاری) ترکیب شیمیایی مخلوط را مناسب سازند. ابتدا شکر سنگ و سنگ چخماخ را با میلهٔ آهنی به نام ستام (مطرقه یا حدید) شکسته و سپس در هاونی از سنگ بازالت به نام میدق (میدقه، صلایه، صلایت) میکوبند یا به اصطلاح خودشان مدقوق (مدقق، محبا) میکنند، تا دانه دانه (دقیق) و به ریزی دانهٔ ارزن گردد. این دانهها را سپس با آسیاب دستی میسایند (به اصطلاح صحق یا مصحوق و مطحون میکنند). ابتدا آن را خشکه ساب و سپس آب ساب میکنند.
آسیای دستی دارای یک سنگزیر است که سوراخی در وسط آنست تا میل زیر در آن قرار گیرد. میل زیر در سنگ رویی فرو رفته است، و فاصلهٔ بین سنگ زیر و سنگ رویی با یک جفت گوه کنترل میشود. آسیای کوچک دستهای دارد، این دسته چوبی است و در سوراخی که نزدیک لبهٔ سنگ رویی است فرو رفته است و با چوب دسته یا گوه نگهداری میشود، در صورتی که آسیاهای بزرگتر دارای دستهٔ بلندتری است به نام ناجی که در سوراخ سنگ رویی تعبیه شده و با گوهای در سنگ رویی نگهداری میشود. خاک تحلیل شده و شکر سنگ یا اگر لازم باشد خاک تحلیل شده، شکر سنگ و سنگ چخماخ را کاملاً با هم مخلوط میکنند و پس از تهنشین شدن آب اضافی را خالی میکنند و ته نشست را در روی آجر میریزند و در آفتاب میگذارند تا خشک شود.
وقتی که گل کشدار شد پیشکار یعنی شاگرد کوزهگر یک چونه گل برمی دارد و آن را با پا میمالد این عمل سرشتن، (گل ورز دادن با پا، پازدن) نامیده میشود در بعضی از جاها دیده شده که پس از این عمل آن را مجدداً با دست ورز میدهند (یعنی مشته میپیچند). ظاهراً خاک اینجور جاها احتیاج دارد که برای بار دوم ورز داده شود تا حالت کشدار خود را بدست آورد. وقتی گل ورز دادن کامل شد چونه را به قطعات کوچکی به نام مشت میبُرند این مشتها به اندازهٔ شیئی هستند که باید درست شود مگر اینکه کوزهگر بخواهد تمام چونه روی مرکز صفحهٔ چرخ قرار داده و تکه تکه از این چونه کنده اشیا خود را بسازد. برای این که این گل نمناک بماند با کیسههای نمدار آن را میپوشانند گل ورز داده شده که همان روز مصرف نشود در انبار گل گذاشته میشود برای به شکل در آوردن گل به چهرههای گوناگون سه روش مختلف هنوز وجود دارد: یکی قالبگیری آزاد است که عموماً به شکل فتیلهسازی است دومی کوزهگری با چرخ است و سومی با قالب درست کردن. روش سوم امروز فقط محدود به کاشیهای قالبی است.
گوزهگری به شکل فتیلهسازی
فتیلهسازی همینطور ادامه دارد تا اینکه شیئی ساخته شده به ارتفاعی که میخواهند برسد. پس از اینکه گل خشک شد بار دیگر با سنگ مهره آن را پرداخت میکنند یا احتمال دارد بار دیگر با ماله کوچکی پرداخت کنند.
محصولات کوزهگر دایرهزن شامل انواع زیادی از ظروف (آلت انیاء) و وسایل ساختمانی است. معروفترین آنها تنور نانپزیست ولی ظرفهای دیگری هم هست که بعضی از آنها در حدود ۹۰ لیتر گنجایش دارد. که بسیاری از پیشهوران آن را برای کارهای مختلف از قبیل رنگ کردن الیاف، دباغی چرم به کار میبرند و یا در خانهها برای پختن شیره و ساختن پنیر از آن استفاده میکنند. دیگر از محصولات این دسته عبارتند از خمرههای بزرگ آب (سبا) تنبوشههای کوچک و بزرگ (کلوک، یوله، موری شغالرو) ناودان، جام حمام، منقل گلی و چهارچوب کندوی عسل
به نام پنجه. کندوی عسل حلقههایی هستند به قطر ۲۵ تا ۳۰ سانتیمتر و ارتفاع ۲۰ سانتیمتر که در یک طرف آنها دری برای ورود زنبور قرار دارد. داخل این حلقهها را با شانهٔ آج میاندازند تا هنگامی که زنبوران مشغول ساختن شانههای عسل هستند به آنها کمک کند برای ساختن یک کندو معمولاً سه عدد از این حلقهها را روی هم قرار میدهند و با صفحهٔ گِلی آن را میپوشانند. از جمله اشیاء دایرهای گوم چاه (لوله چاه آب، کول چاه آب) و تشت (چروک) انگورکوبی و لگن (جونو مستراح) جا کوزه گی و فراورده شگفتانگیزی دیگر به نام تاپو بچه است تاپو برای به راه انداختن بچه کمک خوبی است و عبارت از لولهٔ قیفی شکلی است که در حدود ۶۰ سانتیمتر بلندی دارد و ته ندارد بچه در توی آن میایستد و نمیافتد.
روش سفالسازی و کوزهگری امروزی
رمان ۹۸ | دانلود رمان
نودهشتیا,بزرگترین مرجع تایپ رمان, دانلود رمان جدید,دانلود رمان عاشقانه, رمان خارجی, رمان ایرانی, دانلود رمان بدون سانسور,دانلود رمان اربابی,
roman98.com