خوش آمدید به رمان ۹۸ | بهترین انجمن رمان نویسی

رمان ۹۸ با هدف ترویج فرهنگ کتاب خوانی و تقویت قلم عزیزان ایجاد شده است.
هدف ما همواره ایجاد محیطی گرم و صمیمی و دوستانه بوده
برای مطالعه کامل رمان‌ها و استفاده از امکانات انجمن
به ما بپیوندید و یا وارد انجمن شوید.

M O B I N A

سرپرست بخش فرهنگ و ادب
عضو کادر مدیریت
کاربر V.I.P انجمن
سرپرست بخش
ناظر کتاب
منتقد انجمن
  
  
عضویت
3/4/21
ارسال ها
24,702
امتیاز واکنش
63,861
امتیاز
508
سن
19
محل سکونت
BUSHEHR
زمان حضور
273 روز 8 ساعت 23 دقیقه
نویسنده این موضوع
شیشه گری چیست؟

شیشه گری در واقع هنر شکل دادن به شیشه می باشد که شیشه گر با روش هایی به شیشه فرم می دهد .
ابتدا شیشه را حرارت می دهند و در این مرحله شیشه بسیار نرم و مایع است .سپس با استفاده از ابزارها و روش دمیدن اشکال مختلفی را ارائه می دهد.
شیشه‌گری هنر شکل‌دادن به شیشه است. هنرمند در این هنر، ابتدا ماده شیشه را حرارت می‌دهد تا نرم و نیمه مایع شود ؛ سپس به وسیلهٔ دستها یا ابزار مخصوص یا دمیدن اشکال زیبایی را با آن پدید می‌آورد.
شیشه گر برای دمیدن به تکه ی شیشه ی حرارت دیده از یک لوله ی توخالی استفاده میکند.یک سر لوله را داخل شیشه ی نرم و حرارت دیده می کند و سر دیگر آن را برای دمیدن آزاد می گذارد.

از شیشه چه چیزهایی ساخته می شود؟

به اطراف خود که نگاه کنید میبیند که از شیشه انواع و اقسام اشیا مانند در ، پنجره ، انواع عدسی ها ، عینک و لوازم تزیینی درست می شود.شیشه ها را می توان دوباره حرارت داد و دوباره از ان ها اشیا تزیینی درست کرد.
شیشه در تهیه ی آینه هم به کار می رود همچنین نوعی شیشه استفاده می شود که در برابر گرما مقاوم است و به آن شیشه ی پیرکس می گویند.

ابزار و مواد شیشه گری


از ابزار و مواد مورد استفاده در شیشه گری می توان موارد زیر را نام برد:

  • سنگ سیلیس (که برای صرفه جویی از خرده شیشه استفاده می شود )
  • مواد رنگی برای رنگی کردن شیشه ها مانند اکسید کبالت ، مس، آهن، منگنز، گوگرد . رنگ‌های مورد استفاده به صورت پودر و قابل ترکیب با حلال خاص و رنگ‌های محلول از اکسید فلزات تهیه شده‌است.
  • برای تراش کاری روی شیشه ها از سنگ مخصوص و ابزار فرز استفاده میشود که با استفاده از سنگ طرح ها و خطوط ایجاد شده عمیق تر هستند. این سنگ با قابلیتهای تراش و مات کردن در تزئین کاربرد دارد.

مواد و مصالح شیشه‌گری

1.عناصر پایه در شیشه گری: سیلیس یا اکسید سلیسیم ماده اصلی تمام تولیدات شیشه‌است که به صورت شن، سنگ چخماق یا سنگ چینی وجود دارد. اکسید بوریک به عنوان عنصر اصلی در ساخت شیشه استفاده می‌شود.
۲. عناصر ذوب‌کننده: این عناصر مانند سود به صورت کربنات سدیم، سولفات سدیم، استات سدیم نقطه ذوب سیلیس را پایین آورده، به ضمیر شیشه حالت قلیایی می‌دهند.
۳. عناصر تثبیت‌کننده: برای مخلوط شدن بهتر مواد اصلی و ذوب‌کننده و همچنین جلوگیری از حل شدن شیشه در مواد مختلف از این مواد استفاده می‌کنند. کربنات کلسیم از رایج‌ترین مواد تثبیت‌کننده‌است.
۴. عناصر سفیدکننده: برای خنثی کردن یک رنگ در خمیر شیشه از رنگ دیگر استفاده می‌کنند؛ مثلاً برای خنثی کردن قرمز از سبز استفاده می‌کنند.

وسایلی که در کارگاه شیشه‌گری سنتی به‌کار می‌رود:

۱. بوری (میله دم): این ابزار یک لوله توخالی و فولادی است که به طول ۱۲۰ تا ۱۵۰ سانتی‌متر و قطر ۵/۱ تا ۲ سانتی‌متر می باشد. که برای برداشتن شیشه مذاب از داخل کوره به کار می‌رود.
۲. سنگ کار: از جنس سنگ یا فلز بری گرم کردن مواد روی میله دم استفاده می‌شود.
۳. قاشق چوبی: به صورت ملاته گیر که همیشه خیس است و نقش قالب را دارد.
۴. دستگاه آب: حوضچه فلزی مکعب مستطیلاست که دارای آب است و برای خنک کردن استفاده می شود.

تاریخچه شیشه در دنیای باستان

شواهدی وچود دارد که نشان می دهد شیشه گری از 4000 سال قبل وجود داشت و شیشه در 4000 هزار سال پیش کاربرد داشته است.گسترس تجارت سنگ شیشه در بین مردم و تمدن های مختلف باعث شد که از شیشه برای درست کردن مهره ، منجق و وسایل تزیینی کوچک استفاده شود. . کشف شیشه به صورت مهره های تزئینی در دلتای رود فرات، مهره های شیشه ای، ظروف و اشیا شیشه ای در مصر و بین النهرین همگی اثبات کننده این امر هستند. قابل ذکر است که در تپه مارلیک و تپه حسنلو هم آثاری یافت شده که از موزاییک شیشه در آن ها استفاده شده است.


هنر شیشه گری

 

M O B I N A

سرپرست بخش فرهنگ و ادب
عضو کادر مدیریت
کاربر V.I.P انجمن
سرپرست بخش
ناظر کتاب
منتقد انجمن
  
  
عضویت
3/4/21
ارسال ها
24,702
امتیاز واکنش
63,861
امتیاز
508
سن
19
محل سکونت
BUSHEHR
زمان حضور
273 روز 8 ساعت 23 دقیقه
نویسنده این موضوع
تاریخچه شیشه گری در ایران

طبق گزارشاتی که در یافته های باستانی چغازنبیل پیدا شده نشان می دهد اولین آثار شیشه گری به آن زمان برمی گردد .در این یافته ها مهره های استوانه ای شیشه ای پیدا شده و تا حدودی نشان می دهد که قدمت شیشه گری به چه زمانی بر می گردد.
در زمان هخامنشیان و ساسانیان هم شیشه گری رواج داشته و با شیشه جام ها و ظرف های شیشه ای تولید می شده و ظرف ها به روش دمیده آزاد و دمیده قالبی و تراش دار تولید می شدند.
روش های تزئینی ظروف شیشه در زمان اشکانیان و ساسانیان به چهار دسته مهم تقسیم می شده: ۱- تراش نقوش برجسته ۲- تزئین نواری و گل مهره زنی ۳-زدن نقش با قالب ۴- نقوش پر مانند.

دوره اوج و شکوفایی شیشه گری در ایران

هنر زیبای شیشه گری در زمان سلجوقیان به اوج خود رسید در واقع در قرن های پنجم تا هفتم هجری قمری .در زمان سلجوقیان ظریق ترین ظرف های شیشه ای درست شدند مانند بطری ها ، قوری ، گلدان و فنجان ها . شیشه گران ایرانی، طرز رنگ کردن شیشه را می دانستند و با به کار بردن رنگ های متنوع، نوآوری در محصولات خود ایجاد کردند و به ساخت ظروفی مانند ابریق، گلدان، بطری و گلاب پاش و قیف و ظروف شیشه ای گردن دارز در ایران، روی آوردند.

زمان غزنویان و سلجوقیان را می توان دوره ی شکوفایی هنر شیشه گری دانست اما زمانی که مغول ها به ایران هجوم اوردند شیشه گری دچار رکود شد و یک وقفه ای در تولیدات شیشه گری ایجاد شد اما بعدها دوباره تیمور گورکانی این وقفه را از بین برد . دوباره در دوره ی صفویه هنر شیشه گری رواج پیدا کرد و شاه عباس دوم، هنرمندان ونیزی را به ایران آورد تا کیفیت تولیدات افزایش یابد.

حالا بیایید انواع شیشه گری دستی را مورد بررسی قرار دهیم

شیشه گری فوتی : شامل دو دورش فوتی آزاد و قالبی است.

فوتی آزاد

در این روش مواد اولیه را که از خرده شیشه ها درست شده در کوره می ریزند و حرارت می دهند تا به شکل مذاب در بیایند.سپس با استفاده از لوله ی دم که توخالی است و به طول 100 تا 120 سانتی متر است و با استفاده از ابزارهای دیگر مانند قالب ، انبر و قیچی به شیشه حالت و فرم می دهند.

شیشه گری پرسی

در ای نروس از قالب پرسی استفاده می کنند که ابتدا مقداری مواد شیشه ی مذاب را از کوره با میله ی دم بر میدارند و در قالب پرس می ریزند .

با بستن قالب و فشار هوای وارد شده در قالب، خمیر شیشه شکل مورد نظر را به خود می گیرد. سپس قالب را باز نموده، شیء ساخته شده را به سرعت در گرم خانه قرار می دهند.
البته روش های دیگری هم هستند که در شیشه گری دستی استفاده می شود که شامل: روش موزاییکی، روش قالب شنی (ریخته گری ماسه ای) می باشند.

مراحل شیشه گری دستی

مهمترین وسیله ی هنر شیشه گری لوله ی فولادی تو خالی است که به اصطلاح به آن دم می گفتند.
این لوله یک لوله ی تو خالی است و برای برداشتن شیشه از داخل کوره مورد استفاده قرار می‌گیرد و شیشه‌گران با فرو بردن آن درون شیشه‌ی مذاب و چرخاندن آن، مقدار کمی از شیشه را که اصطلاحا «بار» نام دارد از داخل کوره برمی دارند و سپس در لوله می‌دمند، به این ترتیب گوی کوچکی که به آن گوی اول گفته می‌شود، به دست می‌آید. بعد از سرد و سخت شدن این گوی، مجددا دم را داخل شیشه‌ی مذاب فرو برده و مقدار لازم را برای ساخت شیء مورد نظر برمی‌دارند.
تهیه‌ی گوی اول به شیشه گر کمک می کند تا مقدار شیشه‌ای که در مرحله‌ی دوم برمی‌دارد در تمام نقاط دارای قطر مساوی بوده و محصولی که تولید می‌شود دارای قطر یکسان باشد. ولی چون در این مرحله، غلظت شیشه‌ی مذاب، کم و قابلیت شکل‌پذیری آن ناچیز است و از سویی باید فرم متناسب و قطر مساوی و یکسان داشته باشد، شیشه گر لوله‌ی دم را روی میله‌ای که دارای سر دوشاخه است قرار داده و در حالی که دم را به طور مرتب می‌چرخاند. آن را داخل وسیله‌ی دیگری که قاشق نام دارد و عبارت از چوبی استوانه‌ای به ارتفاع هفت و قطر ۱۵ سانتی‌متر است و در یک سطح دارای فرورفتگی بوده و به میله‌ای فلزی متصل است، قرار می‌دهد.
#بانو_تی_وی


هنر شیشه گری

 
shape1
shape2
shape3
shape4
shape7
shape8
بالا