خوش آمدید به رمان ۹۸ | بهترین انجمن رمان نویسی

رمان ۹۸ با هدف ترویج فرهنگ کتاب خوانی و تقویت قلم عزیزان ایجاد شده است.
هدف ما همواره ایجاد محیطی گرم و صمیمی و دوستانه بوده
برای مطالعه کامل رمان‌ها و استفاده از امکانات انجمن
به ما بپیوندید و یا وارد انجمن شوید.

~Kimia Varesi~

هنرمند انجمن رمان ۹۸
هنرمند انجمن
  
عضویت
10/10/20
ارسال ها
1,201
امتیاز واکنش
12,607
امتیاز
323
محل سکونت
نیمه‌ی تاریک وجودم...!
زمان حضور
53 روز 17 ساعت 40 دقیقه
نویسنده این موضوع
تمدن درهٔ سِند (به انگلیسی: Indus Civilization) (دوران اوج: ۲۶۰۰–۱۹۰۰ پیش از میلاد) تمدنی باستانی بوده‌است که از بسـ*ـتر رود سند برخاست. از اواخر قرن نوزدهم تا امروز، باستان شناسان نشان داده‌اند که در هزاره سوم پیش از میلاد، در دو شهر بزرگ موهنجو-درو در ایالت لارکانه، در پاکستان کنونی و هَرَپا در کنار رود راوی، در ایالت ملتان پنجاب، در پاکستان تمدن درخشانی وجود داشته‌است که کم‌کم در تمامی آن مناطق و بخش‌های دیگر هند مثلاً در دشت میان دوآب، یعنی دو رود گنگ و جَمُنا و در شهر بزرگ کئوشامبی(Kaushambi) تأثیر فراوان داشته‌است.
تمدن دره سند به عنوان یکی از بزرگترین شگفتی‌های معماری جهان، که در زمان اوج خود به تمدن هاراپان (Harappan Civilizationn) شهرت داشته، در زمرهٔ اولین سکونتگاه‌های شهری بزرگ در کل قاره‌ها بوده‌است. در واقع نخستین نشانه‌های گذار از جماعت کشاورزی به اجتماعات شهری در این منطقه دیده شده‌است. این دوره را «مرحلهٔ نخست هاراپایی» نامیده‌اند که از حدود ۳۵۰۰ پیش از میلاد آغاز شد و تا ۲۶۰۰ پیش از میلاد ادامه یافت. پس از آن شاهد بلوغ تمدن هاراپا بوده‌ایم که تا ۱۹۰۰ پیش از میلاد ادامه داشته‌است.
امروزه مشخص شده‌است که تمدن هاراپا ریشه در فرهنگ بلوچستان عصر نوسنگی دارد و دست کم تا زمان بلوغ کامل این تمدن هیچ تأثیر بیگانه ای را نمی‌توان در آن مشاهده کرد.
تمدن دره سند، واقع شده در پاکستان امروزی، در ۴۵۰۰ سال پیش رونق و پیشرفت خود را داشت که پس از آن فراموش شد و تا سال ۱۹۲۰ که خرابه‌هایش در کاوش‌های باستان‌شناسی کشف شد، فقط در افسانه‌های محلی موجودیت خود را حفظ کرده بود. بازمانده‌هایی از این تمدن در افغانستان، ترکمنستان و ایران نیز حفاری و کاوش شده‌است.

° پیشرفت‌ها و ابداعات

این تمدن پیشرفت‌ها و تکنولوژی‌های پیشرفته‌ای همچون موهنجو داروی معروف (Mohenjo Daro) و اولین سیستم فاضلاب شهری را شامل می‌شود. همچنین شواهدی از مهارت‌های شگفت‌انگیز و برجسته در ریاضیات، مهندسی و حتی دندانپزشکی اولیه در این تمدن وجود دارد. برای نخستین بار پارچه پنبه‌ای در حدود ۱٬۹۰۰۰ پیش از میلاد توسط تمدن دره سند در آسیای جنوبی بافته شد. همچنین آثاری مربوط به این تمدن به صورت مهرهای استوانه‌ای در سومر در ساحل غربی خلیج فارس پیدا شده‌است که شامل تجسم خدایان و اعمال آئینی در معابدی بسیار متفاوت با آنچه در سومر (و بعداً بابِل) یافت شده‌است می‌باشد. اسنادی به صورت لوح‌های گلی که مربوط به اجاره یا مالکیت خانه‌هایی در بنادر سومری و بابلی و نوشته‌هایی از رفت‌وآمد و سکونت طولانی مدت تاجرانی از دره سند در کاوش‌های باستان‌شناسی بدست آمده‌است. در یکی از کتیبه‌های پادشاه سارگون اکدی، به قایق‌هایی اشاره شده‌است که اجناسی را از جایی به نام «ملوهه/Meluhhaa» وارد کرده بودند، که امروزه مشخص شده‌است این نام به دره سند اشاره داشته‌است.

° خط و نگارش

ساکنان هاراپا، خط خاصی داشتند که از آن برای نوشتن عباراتی بر روی اشیا مختلف استفاده می‌کردند. حدود ۴۲۰۰ شی از موهنجودارو و هاراپا به دست آمده‌است که بر روی آن‌ها این گونه از خط حکاکی شده‌است. دانشمندان پنداشته‌اند که این علائم بیشتر از آن حدی است که بتواند خطی الفبایی یا هجایی باشد، بنابراین احتمال داده‌اند که آن‌ها واژه نگاشت یا لوگوگرام هستند. تاکنون از این کتیبه‌ها، رمزگشایی نشده‌است.


° افول تمدن

از حدود سال ۱۹۰۰ پیش از میلاد، تمدن هاراپا رو به افول نهاد و از ۱۷۰۰ پیش از میلاد بجز ردپایی مبهم چیزی از آن باقی نماند. این از بین رفتن ناگهانی نبوده‌است، سابقاً تصور می‌شد که شهرهای دره سند را آریایی‌هایی که از ایران و افغانستان به نواحی شمال غربی هند رهسپار شده بوند ویران کردند. این نظریه به برمبنای شواهدی چند استوار بود: نخست اشاراتی که در ریگ ودا به خدای ایندرا و کشتار قومی به نام داسه‌ها به دست او شده‌است. شاهد دیگری که برای دفاع از این نظریه شده‌است، کشف استخوان‌های مردان، زنان و کودکان در بخش کم ارتفاع موهنجودارو بود که کشتار این افراد را آخرین قتل‌عام نامیدند. در حال حاضر برای افول تمدن هاراپایی دلایل دیگری مطرح شده‌است، از جمله عوامل طبیعی و اجتماعی اقتصادی. در اوایل هزاره دوم پیش از میلاد تحولات زمین شناختی سبب بروز زمین لرزه‌هایی در این مناطق شد؛ این تحولات نه تنها زندگی عادی مردم را دستخوش تغییر کرد، بلکه سبب خشک شدن رودخانهٔ «گهگر-هکره/Ghaggar–Hakra» در این منطقه شد. تصاویر ماهواره ای جدید، این نظریه را تصدیق می‌کند؛ تغییرات شدیدی که در مسیر رودخانه به وجود آمد، طوفان‌هایی را نیز به همراه داشت و به دنبال آن پیوند مناطق مزروعی با شهرها از بین رفت.


تمدن دره سند

 

~Kimia Varesi~

هنرمند انجمن رمان ۹۸
هنرمند انجمن
  
عضویت
10/10/20
ارسال ها
1,201
امتیاز واکنش
12,607
امتیاز
323
محل سکونت
نیمه‌ی تاریک وجودم...!
زمان حضور
53 روز 17 ساعت 40 دقیقه
نویسنده این موضوع
۸ حقیقت شگفت‌انگیز درباره تمدن دره سند

° ۱. یکی از بزرگترین و قدیمی ترین تمدن های باستان!
حفاری اماکن تمدن دره سند یکی از روند در حال انجام است و تا ۱۹۹۹، حدود ۱۰۵۶ شهر و روستا یافت شده است. تمدن دره سند در حاشیه دو رود بزرگ شکوفا شد: رود سند، یکی از طولانی‌ترین رودهای آسیا، و رودخانه “گهگر-هکره”. تمدن هاراپان شامل بیشتر بخش‌های پاکستان، بخش بزرگی از هند و بخشی از افغانستان می‌شود. این تمدن یکی از چهار تمدن بزرگ باستان بود. هند، چین، بین‌النهرین و مصر و غیره.

° ۲. شهرهای دره سند، شاهکارهای مهندسی دوران باستان!
معماری هاراپا، موهنجو-دارو، و سایر شهرهای دره سند، در دوران باستان بی‌نظیر بود. به‌منظور حفاظت دربرابر سیلاب‌های فصلی و آب‌های آلوده، شهرک‌های دره سند بر روی بخش‌های مرتفع ساخته می‌شد. طراحی خیابان‌های شهر یک شبکه منظمی داشتند. ساختمان‌ها با آجرهای یک اندازه ساخته می‌شد. خانه‌ها دارای دیوارهای بیرونی بودند که از ورود گردوغبار و صدا به داخل جلوگیری می‌کرد.

° ۳. سیستم فاضلاب پیشرفته نسبت به سایر شهرهای باستانی!
شهرهای تمدن دره سند، دارای بهترین سیستم فاضلاب شهری بودند. همه خانه‌ها به مستراح، حمام و لوله فاضلاب بودند که به زمین‌های کشاورزی ریخته می‌شد. برخی خانه‌ها به اولین سیستم سیفون در توالت‌ها مجهز بودند. بیشتر خانه‌ها چاه خصوصی داشتند. همه این‌ها نشان از اهمیت بهداشت در تمدن دره سند و مهارت شگفت‌انگیز آن‌ها در مهندسی هیدرولیک می‌باشند. سیستم فاضلاب تمدن دره سند، از بیشتر شهرهای غربی پیشرفته‌تر بود.

° ۴. حمام بزرگ، یکی از معروف‌ترین بناهای تمدن دره سند!
معماری پیشرفته تمدن دره سند را می‌توان در کارخانه‌ها، انبارها، سکوهای آجری و دیوارهای عظیم دید. حمام بزرگ در موهنجو-دارو در سند، پاکستان، یکی از معروف‌ترین بناهای تاریخی تمدن هاراپان می‌باشد. این اولین مخزن آب عمومی در تاریخ می‌باشد. ابعاد آن ۱۱.۸۸ در ۷.۰۱ متر و با عمق ۲.۴۳ متر می‌باشد. در ورودی این بنا دو پله عریض دیده می‌شود. محققان بر این باورند که این بنا برای پاکسازی ناپاکی‌ها قبل از مراسم مذهبی استفاده می‌شده است.

° ۵. تکنیک‌های جدید تمدن دره سند در فلزکاری!
مردم دره سند در فلزکاری، روش‌های جدیدی ابداع کردند و مس، برنز، سرب و قلع تولید می‌کردند. یکی از معروف‌ترین آثار باستانی تمدن دره سند، یک تندیس برنز از دختری در وضعیت ایستاده است که به دختر آواز خوان موهنجو معروف است. این تندیس، یکی از جذاب‌ترین آثار هنری دره سند با زیورآلات تزیین شده و بازوی سمت چپ با النگو پوشیده شده است. استفاده از زیور آلات و النگو در بازو، یکی از سنت‌های هند بوده است.

° ۶. یکی از دقیق‌ترین خط‌کش‌های باستان!
مردم دره سند اولین کسانی بودند که سیستم اندازه‌گیری یکنواخت را توسعه بخشیدند. قدیمی‌ترین میله اندازه‌گیری، یک میله مسی بود. این خط‌کش به واحدهای ۱.۳۲ اینچی تقسیم شده بود و با اعداد اعشاری با دقت بالا تعیین شده بود. آجرهای باستانی که در تمدن دره سند یافت شده، دارای ابعادی هستند که با اندازه‌های این خط‌کش همخوانی دارد.

° ۷. رفتار تساوی‌گرایانه و صلح‌آمیز مردم دره سند!
برجسته‌ترین تفاوت بین دره سند و سایر تمدن‌ها، نداشتن ارتش و سلاح‌های جنگی‌ست. می‌توان نتیجه گرفت که مردم سند به دنبال صلح بودند. تمام خانه‌های تمدن دره سند دسترسی به آب داشتند و به سیستم فاضلاب مجهز بودند. این نشان‌دهنده این است که برابری و مساوات در تمدن‌ هاپاران حرف اول را می‌زده است.

° ۸. دلیل نامعلوم فروپاشی تمدن دره سند!
علت فروپاشی تمدن دره ایندوس در قرن دوم ق.م، هنوز نامعلوم است. گفته می‌شود یک قبیله هندو اروپایی به مردم دره سند حمله کرد و تمدن دره سند را از بین برده است. در این مکان یک گروه از ۳۷ اسکلت یافت شده که در سال ۱۹۹۴ ثابت شد که آثار روی جمجمه‌ها به دلیل فرسایش بوجود آمده نه به‌خاطر جنگ‌های وحشیانه. بنابراین این نظریه حمله به دره سند رد شده است. اقتصاد تمدن هاپاران به‌شدت به تجارت با مناطقی مثل ایران، بین‌النهرین و احتمالا مصر بستگی داشت. سقوط در اقتصاد احتمالا باعث سقوط این تمدن شده است.



منابع: ویکی‌پدیا، تاریخ ما


تمدن دره سند

 
آخرین ویرایش:
shape1
shape2
shape3
shape4
shape7
shape8
بالا