خوش آمدید به رمان ۹۸ | بهترین انجمن رمان نویسی

رمان ۹۸ با هدف ترویج فرهنگ کتاب خوانی و تقویت قلم عزیزان ایجاد شده است.
هدف ما همواره ایجاد محیطی گرم و صمیمی و دوستانه بوده
برای مطالعه کامل رمان‌ها و استفاده از امکانات انجمن
به ما بپیوندید و یا وارد انجمن شوید.

M O B I N A

سرپرست بخش فرهنگ و ادب
عضو کادر مدیریت
کاربر V.I.P انجمن
سرپرست بخش
ناظر کتاب
منتقد انجمن
  
  
عضویت
3/4/21
ارسال ها
24,702
امتیاز واکنش
63,861
امتیاز
508
سن
19
محل سکونت
BUSHEHR
زمان حضور
273 روز 8 ساعت 23 دقیقه
نویسنده این موضوع
زیارتگاه چک چک
زیارتگاه چک چک یکی از اسرار آمیز ترین جاهای ایران است که تقریبا از 1400 سال پیش تاکنون پابرجا مونده. سالیانه افراد زیادی را برای بازدید و شاید کشف اسرار واقعی زیارتگاه چک چک یزد به سمت خود می کشاند.
استان یزد محل زندگی تعداد زیادی از زرتشتیان جهان است و شاید بتوان گفت که مهمترین زیارتگاه‏ های زرتشتیان نیز در این استان قرار دارد. این زیارتگاه‏ چک چک یا چک چکو یکی از معروف ترین آن ها می باشد و به همچنین این زیارتگاه در بین زرتشتیان به پیر سبز نیز معروف است.
در این صفحه برای شما درباره جزییات اسرار، داستان ها و همچنین معماری این اثر دیدنی توضیح می دهیم تا ضمن آشنایی با زیارتگاه چک چک، هنگام سفر در بهترین تور یزد لـ*ـذت بیشتری ببری. زیرا با شناخت بیشتر جاهای دیدنی یزد سفر شما کاملتر و جذاب تر خواهد بود.
چک چک کجای یزد است؟
این زیارتگاه فوق العاده در استان یزد و شهرستان اردکان ساخته شده است.
فاصله تقریبی آن با خود شهر یزد حدود 52 کیلومتر است. زیارتگاه چک چک میان کوههای اردکان و انجیره قرار دارد و با جاده ای به اسم جاده زیارتگاه چک چک به خیابان اصلی معروف به خیابان چک چک متصل می شود. از این خیابان به راحتی می توانی به سه شهر معروف استان یزد یعنی شهر یزد، اردکان و میبد برسی.
اسرار زیارتگاه چک چک
درباره زیارتگاه چک چک داستانهای مختلفی از صدها سال پیش تا کنون نقل شده است. هر کدام بر پایه و اساس خاصی بیان می شود که همین مسله این زیارتگاه را بسیار اسرار آمیز کرده است.
در ادامه این صفحه یکی از معروف ترین روایات مربوط به زیارتگاه پیر سبز یا چک چک را برایت نقل می کنیم. تا ضمن آشنایی با این مکان تاریخی و معروف هنگام سفر به یزد با دیدی کامل تر و متفاوت تر به صحن آن قدم بگذاری و برگردی به اعماق تاریخ.
بنای شهر یزد
نقل است که در زمان یزدگرد سوم، آخرین پادشاه ساسانی بعد از حمله اعراب به ایران که باعث هرج و مرج و نا امنی بسیار شده بود؛ وی را ناگزیر کرد تا برای حفظ امنیت خود و خانواده اش چاره ای بیندیشد. یزد گرد بعد از بررسی شرایط و احتمالات، تصمیم گرفت تا از مدائن به یزد کوچ کند و دستور داد تا شهری مستحکم با حصار و برج و خندق برای محافظت از او و خاندانش و همچنین مردم آن شهر بنا شود.
در این زمان بود که بنای اصلی شهر یزد پایه گذاری شد و کم کم و در طول دورانهای بسیار تبدیل شد به شهر یزد کنونی که شما در سفرت به یزد از آن دیدن می کنی.
یزدگرد و دین زرتشت
یزدگرد از پیروان دین زرتشت بود و در دوران اون دین زرتشت بسیار رواج داشت. بناهای مختلف زیادی را که متمایل به دین زرتشت بود را دستور ساخت داد. برای همین در شهر یزد آثار زیادی از دین زرتشت را مشاهده می کنی.
یزدگرد به همراه همسرش کتایون، فرزندانش و خدمه ای به اسم مروارید پس از بنا شدن شهر جدید به شهر یزد وارد شد. وی هفت فرزند داشت: دو پسر به نام های هرمزان و اردشیر و پنج دختر به نام های شهر بانو، پارس بانو، مهر بانو، نیک بانو (حیات بانو) و ناز بانو.
خاندان یزدگرد بعد از حمله اعراب
اعراب که به ایران حمله کرده بودند یکی از اهداف خود را یافتن یزدگرد به عنوان پادشاه ایرانی قرار داده بودند و شهر به شهر به سمت او می تاختند. بنابراین یزدگرد مجبور شد به جنگ با اعراب بپردازد.
اما در رسیدن به پیروزی ناکام ماند و به ناچار به سمت خراسان راهی شد. و متاسفانه در خراسان، مرد آسیابانی او را به قتل رساند و خبر مرگ شاه ساسانی به یزد رسید. خانواده یزدگرد برای در امان ماندن از شر دشمنان مجبور شدند از یکدیگر جدا گشته و هر یک به گوشه ای از سرزمین های اطراف راهی شوند.
هرمزان و شهربانو
در میان فرزندان یزدگر، هرمزان و شهربانو که پسر و دختر بزرگ یزدگرد بودند. دستگیر و به عنوان کنیز و غلام به عربستان فرستاده شدند.
پارس بانو و مهربانو
پارس بانو و مهربانو به سمت شمال غربی یزد شتافتند اما در حدود ارجنان (روستایی از توابع بخش عقدا شهرستان اردکان) با هم خداحافظی کردند و از هم جدا شدند. تا بدین شکل در امان باشند و کسی به آنها شک نکند.
مهربانو به سمت شهر عقدا به راه افتاد و در اثر گرسنگی و رنج راه در گذشت. برای احترام به او و خاندانش جسد وی در گوشه باغی در عقدا به خاک سپرده شد که امروزه به مزرعه مهر شهرت دارد. مردم این منطقه آن را با عنوان محل مهر بانو می شناسند و با روشن کردن شمع در مراسمات خاصی یادش را زنده نگه می دارند.
پارس بانو با گریز به غرب عقدا به روستایی به نام زرجوع می رسد و گویند که در کوهی از نظرها پنهان می شود و بر اساس همین روایت امروزه در این مکان زیارتگاهی وجود دارد که شکاف سنگیِ موجود در آن را محل غایب شدن پارس بانو می دانند. گفته می شود در گذشته لباس مقنعه مانندی در شکاف سنگ دیده می شده که آن را برای تبرک از کوه جدا و حفظ کرده اند و به نوعی یادگار آن واقعه می باشد.
کتایون و اردشیر
اردشیر، پسر کوچک یزدگرد به همراه مادرش کتایون راهی قسمت های شرقی یزد می شوند و مردم از آن ها اطلاعی پیدا نمی کنند. گویند که کتایون در پشت حصار یزد در چاهی غیب می شود که امروزه به زیارتگاه ستی‌ پیر معروف است که در شهر یزد قرار گرفته است و می توانی از آن دیدن کنی.
اردشیر پسر دیگر یزدگرد هم در شرق یزد در محلی که امروزه زیارتگاه نارستانه نام دارد در میان کوه غیب می شود.


زیارتگاه چک‌چک

 
  • تشکر
Reactions: FaTeMeH QaSeMi

M O B I N A

سرپرست بخش فرهنگ و ادب
عضو کادر مدیریت
کاربر V.I.P انجمن
سرپرست بخش
ناظر کتاب
منتقد انجمن
  
  
عضویت
3/4/21
ارسال ها
24,702
امتیاز واکنش
63,861
امتیاز
508
سن
19
محل سکونت
BUSHEHR
زمان حضور
273 روز 8 ساعت 23 دقیقه
نویسنده این موضوع
ناز بانو
ناز بانو دختر دیگر یزد گرد به سمت جنوب یزد حرکت می کند و بعد از مدتی گویند که در کوه تیجنگ غیب شده است. به یادش در آن محل زیارتگاهی ساخته می شود به اسم زیارتگاه پیر نارکی
نیک بانو و مروارید
نیک بانو و مروارید خدمه وفادار خانواده یزدگرد با هم حرکت می کنند ولی مجبور می شوند در بیابان از هم جدا شوند. به دلیل پنهان بودن از گزند دشمنان. هر یک به سوی دیگری می رود. مروارید در کوهی در 17 کیلومتری اردکان ناپدید می شود که امروزه به نام کوه هریشت شناخته می شود و نزد زرتشتیان از قداست خاصی برخوردار است.
و اما نیک بانو، گویند که در حین طی مسیر به سمت کوهی در 37 کیلومتری شرق اردکان با سپاه دشمن رو در رو می شود. بنابراین با عجله و با ترس و گریه از کوه بلند و خشکی بالا می رود. اما دشمن به قدری به او نزدیک می شود که به راحتی می توانست ایشان را دستگیر کند. در این لحظه تاریخی بود که این بانوی پاکدامن آهی از دل می کشد و نگاهی به کوه می اندازد و می گوید:
مرا چون مادری مهربان در آ*غو*ش خود بگیر و از دست دشمنانم برهان….
با گفتن این جملات، شکافی در کوه پدید می آید و نیک بانو را به درون می کشد و از نظرها غیب می شود. دشمن پس از دیدن این اتفاق برخود می لرزد و راهی جز فرار از آن منطقه بر خود نمی بیند.
خواب چوپان و بنای زیارتگاه چک چک
بعدها گویند که چوپانی او را در خواب می ‌بیند و نیک بانو به او می‌ فرماید تا بنای پیر سبز یا همان زیارتگاه چک چک را به یاد او بنیان گذارند. چوپان ماجرای این خواب را با بزرگان زرتشتی در میان می گذارد و آنها با هم شروع به ساخت این زیارتگاه می کنند. یعنی بنای اولیه زیارتگاه چک چک میبد و یزد. در طول سال های متمادی بنا به شکل کنونی در آمده و به یکی از محل های عبادت معروف زرتشتیان تبدیل شد.
ساختار معماری چک چک
زیارتگاه چک چک شامل یک محوطه اصلی می باشد که مجموعه ای از ساختمان ها و بنای آتشکده به صورت پلکانی در آن بنا شده اند.
این مجموعه 5 طبقه نا منظم دارد که بام هر طبقه حیاط طبقه بالایی خود است و این ساختار معماری تا بالاترین نقطه زیر کوه ادامه می یابد. و به مهم ترین قسمت زیارتگاه یعنی آتشکده ختم می شود. شما برای ورود به زیارتگاه باید از تعداد زیادی پله ساخته شده در کوه بالا بروی که شاید به نوعی نشانه همدردی و تداعی زحمت بالا رفتن در آن روز ذکر شده نیک بانو باشد.
وقتی شروع می کنی از پله ها بالا بروی از همان آغاز پله ها تا رسیدن به محل زیارتگاه، بر روی دیوارهای اطراف، نوشته هایی از اوستا را می بینی که در یکی از آنها چنین جمله ای نوشته شده است: در دنیا راه یکی است و آن راه رستگاری است. جالب است که این سبک نوشتار در آتشکده کرمان نیز دیده می شود.
وقتی به بالای پلکان می رسی؛ ساختمان آتشکده یا همان زیارتگاه چک چک یا پیر سبز را خواهی دید که خود نمایی می کند. معماری آن ساختمانی سنگی در دل کوه است و در دید اولیه همچون دهانه یک غار به نظر می رسد.
ورودی زیارتگاه چک چک
برای ورود به آتشکده باید از یک درب فلزی طلایی که نقش سرباز هخامنشیِ نیزه به دست را دارد رد شوی. در اون آن فضای سر پوشیده زیارتگاه قرار گرفته است که بنایی کوچک با سقفی سنگی است و وسط آن یک چلچراغ برای تامین نور زیارتگاه نصب شده است.
جالب این جاست که شکل ناهموار و ناصاف دیوارها، که به صورت طبیعی شکل گرفته هنوز دست نخورده باقی مانده است و شما را به یاد روزهای گذشته و تاریخی یزد می اندازد.
اگر هم به پایین نگاه کنی، پوشش کف فضای زیارتگاه چک چکو، می بینی که از سنگ مرمر مخصوصی ساخته شده است و به علت چکه کردن آبی که از دل کوه می آید کمی مرطوب می باشد و حس خاصی به شما می دهد.
مراسمات ویژه زیارتگاه چک چک
زرتشتیان از سراسر دنیا، هر ساله از روز ۲۴ خرداد ماه به مدت چهار روز در این زیارتگاه دور هم جمع شده و به نیایش می‌ پردازند. از مراسم ویژه این مکان می توان به خواندن اوستا و نیایش اهورامزدا، پختن نوعی آش و غذاهای دیگر برای نذورات و دستگیری از مستمندان اشاره کرد. هر سال جشن مهرگان در این زیارتگاه برگزار می‌ شود و زرتشتیان بسیاری در این مکان گرد هم می‌ آیند.
در زیارتگاه درخت چنار کهنسالی قرار دارد که بیش از هزار سال قدمت دارد. مردم بر این باورند که این درخت همان عصای نیک بانو است که با آن به شکاف کوه ضربه زده و پس از آن بر اثر رطوبت آب شیرینی که از شکاف کوه چکه می کرده، سبز شده است. هنگام اجرای مراسمات مختلف یادی هم از این درخت می شود.


زیارتگاه چک‌چک

 
  • تشکر
Reactions: FaTeMeH QaSeMi

M O B I N A

سرپرست بخش فرهنگ و ادب
عضو کادر مدیریت
کاربر V.I.P انجمن
سرپرست بخش
ناظر کتاب
منتقد انجمن
  
  
عضویت
3/4/21
ارسال ها
24,702
امتیاز واکنش
63,861
امتیاز
508
سن
19
محل سکونت
BUSHEHR
زمان حضور
273 روز 8 ساعت 23 دقیقه
نویسنده این موضوع
در داخل یکی از اتاق ها نیز چاهی به عمق بیش از 50 متر وجود دارد که زرتشتیان به نیت برآورده شدن حاجتشان، نخی را بر دور طناب این چاه گره می زنند. درون این زیارتگاه آتشی است که زرتشتیان تلاش می‏ کنند همواره آن را گرم و روشن نگه دارند تا آیین های مختلف زرتشتی را به درستی تمام همراه با گرمای خاصش اجرا نمایند. در کنار آن در کف محوطه ظرف هایی برای جمع آوری آب قرار داده اند که از این آب برای تبرک زائران استفاده می شود.
خوبه بدانی که برای ورود به زیارتگاه همگان باید کلاه سفیدی بر سر بگذارند و کفش ها را از پا در بیاورند و با پاپوش های مخصوص وارد شوند.
زیبایی مسحور کننده بیابان و کوه ‏های پیرامون زیارتگاه چک چک، که در سایت heritageinstitute نیز از آن یاد شده است، جذابیت آن را چندین برابر کرده است. نیایشگاه پیر سبز شامل برخی امکانات رفاهی مانند برق، آب آشامیدنی و تعدادی اتاق می باشد که برای استراحت ساخته شده و به آن‌ها «خیله» گفته می شود. وجود این امکانات در این اماکن دیدنی کمک شایانی به بازدید کنندگان کرده اند.
تا این جا با این زیارتگاه و داستان کوه چک چک آشنا شدیم؛ سوالاتی که شاید در ذهن شما باشند:
چک چک در کدام استان است؟
این زیارتگاه در استان یزد، شهرستان اردکان قرارد دارد.
فاصله چک چک تا یزد چقدر است؟
چک چک با یزد تقریبا 52 کیلومتر فاصله دارد. زیارتگاه چک چک میان کوه های اردکان و انجیره قرار گرفته و با ماشین حدودا یک ساعت زمان می برد به آن برسی.
تور چک چک یزد چند است؟
معمولا تور بازدید از این زیارتگاه به عنوان یکی از گشت های اصلی در سفر یزد است. لیدرهای این سفر یک نیم روز را به این گشت اختصاص می دهند. برای اطلاعات کامل درباره این سفر پیشنهاد می کنم به صفحه تور یزد فارا گشت مراجعه کنی.
چک چک یزد چند پله دارد؟
این مکان حدودا دارای 180 عدد پله است.
ساعات بازدید چک چک؟
زمان بازدید از چک چک هر روز می باشد. این مکان در تمامی ایام سال به غیر از تاریخ های 24 الی 27 خرداد و 13 فروردین؛ از ساعت 7 صبح الی دم دم های غروب باز است.
منبع: فرا گشت


زیارتگاه چک‌چک

 
  • تشکر
Reactions: FaTeMeH QaSeMi
shape1
shape2
shape3
shape4
shape7
shape8
بالا