خوش آمدید به رمان ۹۸ | بهترین انجمن رمان نویسی

رمان ۹۸ با هدف ترویج فرهنگ کتاب خوانی و تقویت قلم عزیزان ایجاد شده است.
هدف ما همواره ایجاد محیطی گرم و صمیمی و دوستانه بوده
برای مطالعه کامل رمان‌ها و استفاده از امکانات انجمن
به ما بپیوندید و یا وارد انجمن شوید.

paeez81

کاربر نیمه حرفه‌ای
کاربر رمان ۹۸
  
عضویت
15/4/21
ارسال ها
1,301
امتیاز واکنش
25,588
امتیاز
368
سن
22
زمان حضور
34 روز 7 ساعت 44 دقیقه
نویسنده این موضوع

اسلام آباد - ايرنا - مسجد پادشاهي لاهور (پادشاهي مسجد) يا مسجد پادْشاهي و يا مسجدِ عالَمگيري، از باشكوه‌ترين بناهاي تاريخي پاكستان است كه با سنگ‌هاي مرمرين قرمز رنگ خود، بيانگر اوج هنر معماري ايراني است.
به گزارش ايرنا، شهر باستاني لاهور دومين شهر بزرگ پاكستان محل بناها و اماكن تاريخي متعددي است كه از ميان آن مسجد پادشاهي همچون نگيني مي درخشد.
اين بناي تاريخي در قسمت غرب قلعه تاريخي لاهور قرار دارد و در سال هاي قديم، اطراف آن ديواري عظيم ساخته شده بود كه امروز تنها در قسمت هايي از اين دو بناي تاريخي اين ديوارها توانسته است با مقاومت در برابر حوادث تاريخي و خشم طبيعت به حيات خود ادامه دهد.
عظمت و شكوه اين مسجد به اندازه اي است كه هر ساله صدها هزار نفر از گردشگران خارجي از اين مسجد ديدن مي كنند.
مسجد پادشاهي ششمين مسجد بزرگ جهان و دومين مسجد بزرگ پاكستان پس از 'فيصل مسجد اسلام آباد' است و مي تواند پذيراي 100 هزار نمازگزار باشد.
ساخت اين بناي عظيم در سال 1671 ميلادي از سوي اورنگزيب پادشاه گوركانيان هند كه در شبه قاره به پادشاهان مغول معروف است آغاز شد و اين بنا با تلاش شبانه روزي كارگران هندي و معماران ايراني طي دو سال يعني 1673 به پايه تكميل رسيد.
اين بناي بي نظير يادگار مهمي از شاهكارهاي معماري سلسله گوركانيان هند است كه براي بناي آن از آجرهاي كوره اي پخته شده با روكشي از سنگ هاي شني به رنگ قرمز و مرمر استفاده شد.
مسجد پادشاهي پس از افول سلسله گوركانيان به اشغال 'سيك ها' و سپس استعمار پير انگليس درآمد.
اين مسجد در آن زمان به عنوان دژ نظامي مورد استفاده قرار گرفت، پس از استقلال پاكستان مسجد پادشاهي به عنوان يكي از نمادهاي اصلي كشور جديد التاسيس تبديل شد .
دولت پاكستان در سال 2008 ميلادي مرمت و بازسازي اين مسجد تاريخي را آغاز كرد و در حال حاضر اين مسجد به حالت اوليه كه در قرن 17 ميلادي ساخته شده بود درآمده است.
مهندسان پاكستاني در هنگام بازسازي مسجد و مفروش كردن صحن آن به منظور حفظ اصالت اوليه آن از سنگهاي قرمز منطقه 'جي پور' در راجستان هند كه در سال 1671 مواد اوليه از همين منطقه تامين شده بود استفاده كردند
در محوطه بيروني مسجد پادشاهي و در فاصله كمتر از قلعه لاهور مقبره علامه اقبال لاهور فيلسوف و شاعر بزرگ فارسي زبان شبه قاره هند قرار دارد.
در پاكستان از علامه اقبال به دليل مطرح كردن اهميت تشكيل كشوري مسلمان نشين براي مردم شبه قاره به عنوان معمار پاكستان ياد مي شود.
براي ورود به صحن اصلي مسجد دروازه بزرگي قرار دارد كه به 'دروازه عالمگير' معروف است كه پس از پيمودن 22 پله بزرگ در سه طرف ميتوان وارد مسجد شد.
در سر در ورودي مسجد نيز كتيبه اي به زبان فارسي و خط ثلث نستعليق نگاشته شده است كه زمان تاسيس اين بنا در آن نگاشته شده است.
پس از گذشت از درب اصلي با صحني بزرگ و قرمز رنگ با مساحت 276 هزار متر فوت مواجه خواهيم شد .
همانند معماري مساجد ايراني، وسط صحن مسجد پادشاهي لاهور حوضي بزرگ وجود دارد كه براي گرفته وضو از سوي نمازگزاران ساخته شده است.
قسمت دروني و بيروني مسجد با دقت زياد از سنگ هاي مرمر سفيد با رنگ و نقش و نگارهاي مختلف تزين و حكاكي شده است و بازتابي از معماري اسلامي ايراني است كه از سوي پادشاهان مغول بكار گرفته شد.
صحن اصلي مسجد به هفت بخش تقسيم مي شود كه سه قسمت از آن با دو گنبد كوچك و يك گنبد بزرگ با سنگ مرمر سفيد باستونهايي عظيم پوشانيده شده است .
در تزئينات دروني مسجد نيز از منبت كاري، گچكاري، حكاكي با نقش و نگارهاي زيبا بر روي ديوار استفاده شده است كه زيبايي مسجد را دو چندان مي كند .
در چهار گوشه مسجد نيز چهار منار هشت ضلعي سه طبقه با ارتفاع 60 متر وجود دارد كه در قديم از آن براي نگهباني و حفظ مسجد از حملات دشمنان نيز مورد استفاده قرار مي گرفت
هر چند در حدود 350 سال از بناي باشكوه مسجد پادشاهي از سوي معماران ايراني مي گذرد اما عظمت و شكوه آن بيانگر نفوذ و ريشه دار بودن فرهنگ و تمدن ايراني اسلامي در شبه قاره هند است.

منبع : ایرنا


مسجد پادشاهي لاهور، تجسم هنر و معماري ايراني در پاكستان

 
آخرین ویرایش توسط مدیر:
shape1
shape2
shape3
shape4
shape7
shape8
بالا