خوش آمدید به رمان ۹۸ | بهترین انجمن رمان نویسی

رمان ۹۸ با هدف ترویج فرهنگ کتاب خوانی و تقویت قلم عزیزان ایجاد شده است.
هدف ما همواره ایجاد محیطی گرم و صمیمی و دوستانه بوده
برای مطالعه کامل رمان‌ها و استفاده از امکانات انجمن
به ما بپیوندید و یا وارد انجمن شوید.

*SADAT*

کاربر فعال انجمن
کاربر رمان ۹۸
  
عضویت
13/8/18
ارسال ها
501
امتیاز واکنش
6,331
امتیاز
263
زمان حضور
18 ساعت 59 دقیقه
نویسنده این موضوع
صنایع دستی چیست ؟
شاید این سوال برای شما پیش آمده باشده که صنایع دستی چیست؟ و چگونه می توان از آن برای شکوفایی اقتصاد کشور استفاده نمود. براستی جایگاه صنایع دستی ایرانی در جهان چگونه است و چه بر سر تاریخچه صنایع دستی ایران با تمدنی بسیار کهن آمده. خوشبختانه امروز در دانشگاه ها و مراکز علمی تحقیق صنایع دستی صورت گرفته و در سطح مناسب کیقیتی فروشگاه صنایع دستی آنلاین ایرانی طراحی و پیاده سازی شده است.

صنایع دستی چیست؟
از همان زمان که بشر خویشتن را شناخت برای برآوردن نیازهای زندگی روزمره خوش خود را نیاز مند ساخت ابزارهای گوناگون یافت. می توان گفت که که نخستین ابزارهای بشر اولیه که برای شکار و دفاع از خوش از سنگ و چوب و استخوان ساخت آغازی برای دست ساخته های انسان است.
استفاده از گل و ساخت ظرف های سفالی نمونه دیگری از دست ساخته های اولیه اسنان بود که با اختراع چرخ سفالگری تحولی شگرف در این صنعت پدید امد و سبب ظهور سفال هایی بسیار زیباتر و با دوام تر گشت. یکجا نشنیی بشر و روی آوردن به زندگی کشاورزی و دامپروری، کشف فلزات و نیازهایی که در راستای آنها برای بشر ایجاد شد، منجر به ساخت بیشترا بزراهاو وسایل دست سا در زندگی انسان ها گشت.
یکجا نشینی و زندگی کشاورزی عاملی مهم برای توسعه و شکل گیری تمدن ها ی بزرگ بود، چرا که انسان می توانست فارغع ازترس گرسنگی از آنچه میکاشت برای روزهای سخت زمستان خویش انبار کند و دیگر تمامی توان وی معطوف به تامین خوراک نمی گشت . همین امر فرصتی را در اختیار انسان ها گذارد تا بتوانند به تربیت خویش پرداخته و دست به کار تولید فرهنگ و هنر و صنعت شوند و بر روی دست ساخته های خویش نقش باورها، افکار و سنت ها ی خویش را بنمایند.


صنایع دستی ایرانی
پس می توان روستاهای کوچک اولیه را نخستین زادگاه صنایع دستی با جنبه های با جنبه های هنری معرفی کرد. غیر از تامین نیازهای روزمره آنچه بشر را وادار به تولید انواع دست ساخته ها در این جوامع کرد، فصلی بودن فعالیت های کشاورزی بود. رکود فعالیت های کشاورزی در برخی از فصول سال سبب شد انسان ها تلاش کنند با تولید ابزارها و وسایل دست ساز و مبادله آن با دیگران راهی جدید برای تامین معاش بیابند. وجود مواد اولیه ارزان در هر منطقه از دلایل عمده ای بود که مردم را به این کار تشویق می کرد. بی تردید تولیدات جوامع نخستین از کیفیت بالایی برخوردار نبودند، اما با ازدیاد جمعیت و شکل گیری شهرها این تولیدات نیز راه تکامل پیمود، چرا که شهر جایی است که در آن بازرگانان به هم می رسند و کالاهای مادیف فکری و فرهنگی خود را باهم مبادله می کنند، در نتیجه عقل و اندیشه انسان رشد یافته و ابتکارات زمینه ظهور می یابند، در شهر است که عده ای فارغ از غم نان به فکر ایجاد علم و ادبیات و فلسفه و هنر می افتند، زیرا می دانند برزگری هست که به تولید مواد غذایی می پردازد.
پیشرفت جوامع و رشد فکری و فرهنگی و اقتصادی انسان ها در تکامل صنایع دستی تاثیری به سزا داشت. مردم هر منطقه باتوجه به شرایط اقلیمی، مواد در دسترس، شرایط اجتماعی و فرهنگی و باتوجه به نیازهای مادی و معنوی شان جلوه ها و اشکال متنوع ی از دست ساخته ها را عرضه کردند. حتی وسایلی که برای مرکب خویش استفاده می کردند (چون زین و افسار و یراق و غیره) همگی ساخته دست بودند.
واژه «صنایع دستی» مفهومی مدرن و متعلق به دنیای کنونی است. دوره مدرنیته با انقلاب صنعتی در حدود سال ۱۸۰۰ میلادی در کشورهای اروپایی آغاز شد. پیش از این دوران واژه ای بعنوان صنایع دستی وجود نداشت، زیرا آنچه که امروزه از آن با عنوان صنایع دستی یاد می شود در گذشته صنعت رایج زمان بوده و صنعتی دیگر جز آن وجود نداشته است. اطلاق صفت دستی به صنایع مرسوم گذشته و شکل گیری واژه صنایع دستی با ظهور صنایع جدید و تکنولوژی ماشینی پدیدار می شود. بنابراین لازم است برای درک بهتری از تعریف این واژه آن را در رابـ*ـطه با صنایع دیگر مقایسه کرد.


صنایع دستی چیست ؟

 
آخرین ویرایش توسط مدیر:

M O B I N A

سرپرست بخش فرهنگ و ادب
عضو کادر مدیریت
کاربر V.I.P انجمن
سرپرست بخش
ناظر کتاب
منتقد انجمن
  
  
عضویت
3/4/21
ارسال ها
24,702
امتیاز واکنش
63,850
امتیاز
508
سن
19
محل سکونت
BUSHEHR
زمان حضور
273 روز 9 ساعت 37 دقیقه
از کجا شروع شد؟ تاریخچه یک تمدن

تاریخ صنایع دستی را نمی‌توانیم از تاریخ تمدن ایران جدا بدانیم. از زمانی که تمدن شکل گرفته، از عصر حجر و فلز تا امروز انسان متمدن برای رفع بعضی نیازها به توانمندی دستانش تکیه کرده. از پخت و پز تا ساخت چاقو و شمشیر را با صنایع دست‌ساز خودش انجام داده و پیش رفته و تاریخ ساخته. اثبات این ادعا به کمک علم باستان‌شناسی آسان شده. ظروف سفالین بازمانده از عصر حجر نشان از این دارد که ساخت ظرف از سفال به عصر سنگ بازمی‌گردد و در همان زمان هم سفال دست‌سازشان را با آتشی که برای پخت غذا بوده می‌پختند. یافته‌های باستان‌شناسی را که می‌خوانی و جلوتر می‌آیی عصر فلز را می‌بینی که آغاز ساخت صنایع دستی فلزی بوده. آلات و ادوات برنزی و مسی، ساخت اشیای زینتی از آهن و طلا، ساخت وسایل فنی فلزی مثل چرخ دستی سفالگری، یادگاری‌های تمدن دوران فلز است. در کنار استفاده فراوان از فلز در این دوره، سفالگری هم روز به روز پیشرفت داشته و کار ساخت سفال از ظروف ساده کاربردی به ظروف و وسایل تزیینی و لعاب خورده و رنگی رسیده. دو دوره از ماقبل تاریخ گذشت و در همین دو دوره تمدن ایرانیان باستان به انواع صنایع دستی سنگی، صنایع دستی فلزی و سفال تسلط چشم‌گیری پیدا کرد.

دوره هخامنشی با ظریف سازی صنایع دستی در ایران آغاز شد. روی سنگ‌ها و سفال‌ها و فلزها نقش حیوان و گیاه ثبت شد و به زیبایی و ظرافت آلات و ظروف اهمیت ویژه‌ای داده می‌شد. شغل حجاری و سنگ‌تراشی رونق گرفت و در انتهای این دوره صنعت رودوزی شامل قلاب‌دوزی و پارچه‌بافی شکوفا شد.

در دوره ساسانی هنر و صنایع دستی به اوج رسید. دوره کمال فلزکاری همین زمان بود. سینی‌ها و ظروف نقش برجسته فلزی، کاسه و جام و مشربه‌های طلا و نقره که با روش‌های مطلاکاری و حکاکی و قلمزنی و میناکاری تزئین شدند یادگاری‌های کشف شده از این دوران هستند. بعد از اوج و تکامل صنایع دستی فلزی، قالیبافی هم در همین دوره رونق گرفت تا تـ*ـخت پادشاهی خسروپرویز از بهترین قالی‌ها و رودوزی‌ها پوشیده شود.

آغاز اسلام و دوران سلجوقی هم که هنرها به سمت تذهیب به ویژه تذهیب نگاری قرآن متمایل شد. بیشتر هنرهای صناعی ایران در آن زمان کتاب آرایی، نگارگری، کاغذسازی، تجلید و تشعیر بوده.

دوران بعدی دوره صدر اسلام بود که با رونق صنایع نساجی و پارچه‌بافی آغاز شد. صنعت بافندگی طرفداران زیادی پیدا کرد و حتی با تلفیق خط و پارچه قالی‌های با نوشته‌های خط کوفی تولید شد. در نظر داشته باشید که در تمام این دورانی که گذشت، هر بار یک صنعت هنری جدید به صنعت قبلی اضافه شد. درواقع صنایع دستی در ایران روز به روز پیشرفت کرد و رونق گرفت. فلزکاری به ظریف کاری رسید و قالیبافی به نقش و خطوط سخت‌تر و ظریف تر. فرش ایرانی سردم‌دار هنر ایران شد در قصرها و اماکن زیارتی و مذهبی. در همین دوران برگ برنده‌ای از ظرافت و زیبایی متولد شد که چیزی نبود جز صنعت شیشه‌گری. نیشابور و ری و سمرقند شدند مراکز شیشه‌گری و تجارت شیشه در بندر سیراف رونق گرفت.

در همین سیر تکامل که صنایع دستی قدیمی ایران در حال تثبیت بودند و صنایع نو ظهور هم جای خود را یکی یکی باز می‌کردند، هنرمندان ایرانی دوران سلجوقی، کاشی کاری را هم به صنایع دستی ایران اضافه کردند. مس‌کوبی و نقره‌کوبی، مشبک‌کاری روی فلز، آبگینه و ابریشم بافی هم سوغات دوران سلجوقی بودند.

به دوران ایلخانان که رسیدیم نگارگری کشف جدید هنرمندان تبریزی بود و همه آثار ادبی و اسلامی این بار طور دیگری به کمک هنر نگارگری نوشته شدند. نگارگری در دوران بعدی یعنی دوران تیموریان اوج گرفت و دوران صفوی را هم می‌توانیم دوران اوج و رونق تمام صنایع دستی ایرانی که پیش از این گفتیم نام‌گذاری کنیم.

آنچه امروز به عنوان صنایع دستی در ایران می‌بینیم و می‌شناسیم بی شک یک شبه و به تنهایی ایجاد نشده. این نسخه‌های زیبای هنر و صنعت حاصل دست و فکر و هنر چند نسل و چند دولت و حکومت و مذهب و فرهنگ هستند. گذر زمان باعث پیشرفت و تکامل هنر صناعی در ایران شده و شاید همین عمق تاریخی و قصه‌ها و جنگ‌ها و صلح‌هایی که در دل دفتر خاطرات هرکدام از این صنایع جای گرفته باعث می‌شوند با لمس کمی از خاک ایران روی کوزه سفالی یا لمس لطافت احساس ایرانی روی شیشه‌های رنگی، حس غرور تمدن چند هزار ساله به جان و تن‌مان حسابی مزه کند.


صنایع دستی چیست ؟

 

M O B I N A

سرپرست بخش فرهنگ و ادب
عضو کادر مدیریت
کاربر V.I.P انجمن
سرپرست بخش
ناظر کتاب
منتقد انجمن
  
  
عضویت
3/4/21
ارسال ها
24,702
امتیاز واکنش
63,850
امتیاز
508
سن
19
محل سکونت
BUSHEHR
زمان حضور
273 روز 9 ساعت 37 دقیقه
چه چیزی را به عنوان هنرهای دستی می‌شناسیم؟

هرآنچه هنر دست ایرانیان است و نشانه‌هایی از فرهنگ و هویت مردم این سرزمین را در خود دارد صنایع دستی ایران نامیده شده. آثاری که ریشه در تمدن ایران و قدمتی به اندازه چند قرن دارند. اجسام و اشیایی که دفتر خاطرات نسل‌های گذشته ایرانیان هستند. دفترهایی که به شکل قالی و پتینه و سفال و آبگینه و چرم و حصیر و نمد و گلیم و پارچه و پولک و… درآمدند تا حرف و هنر چند نسل باشند. صنایع دستی در ایران را به تنوع و گستردگی می‌شناسند. این گستردگی تا بیرون از مرزهای ایران هم کشیده شد و به مرور صادرات آن هم بخشی از چرخه اقتصادی ایران شد. در حال حاضر صنایع دستی ایران یکی از سه مرکز صنایع دستی دنیاست.

سازمان یونسکو هم یک تعریف جهانی برای توصیف صنایع دستی بیان کرده: این اسم به محصولاتی اطلاق می شود که توسط هنرمند صنعتگر کاملا با دست و یا با کمک ابزار ساده یا مکانیکی تولید می‌شوند تا زمانی که سهم دستان هنرمند از ابزار کمکی کمتر نباشد.

در تعریف دیگری آمده که آثار هنری دستی که با استفاده از ابزارهای بومی و سنتی ساخته شود را صنایع دستی می‌گویند. این تعریف مناسب مواقعی است که صنایع دستی هنری با هنرهای تجسمی اشتباه گرفته می‌شود. آثار هنری در رشته‌های هنرهای تجسمی معمولا با ابزار بومی و سنتی خلق نمی‌شوند.


دسته‌بندی صنایع دستی در ایران

از تنوع و گستردگی گفتیم و اینکه نام صنایع دستی ایران را می‌توان بر هر چیزی که رنگ و بوی تمدن ایران را دارد و هنر دست ایرانیان است گذاشت. پس این آثار و اشیا با این گستردگی نیاز به دسته‌بندی دارند تا بهتر و دقیق‌تر به دنیا معرفی شوند. این تنوع، ریشه در اقلیم و آب و هوای مناطق مختلف ایران دارد، ریشه در توانمندی و علاقه‌مندی‌های مردم محلی هر شهر و روستا. دسته‌بندی‌های مختلفی هم برای آن انجام شده اما یکی از بهترین آن‌‌ها دسته‌بندی بر اساس جنس و نوع کاربرد هر صنعت است.

  • بافته‌های داری و دستگاهی: فرش و قالی، گلیم، گبه، زیلو، جاجیم، زربفت، مخمل، ترمه، ابریشم‌دوزی
  • رودوزی‌های سنتی: سوزن‌دوزی، پته‌دوزی، ملیله‌دوزی، گلابتون‌دوزی، قلاب‌دوزی، منجوق‌دوزی، پولک‌دوزی
  • صنایع فلزی: دوات‌گری، حکاکی، قلم‌زنی، زرگری، کوفته‌گری، ریخته‌گری
  • میناکاری
  • سفالگری: چرخ‌کاری، لعاب‌سازی، کاشی‌کاری
  • آبگینه: شیشه‌گری، نقاشی روی شیشه
  • صنایع چوبی: خاتم‌کاری، خراطی، منبت‌کاری، نازک‌کاری، معرق‌کاری
  • صنایع سنگی: سنگ‌تراشی، خراطی سنگ، معرق سنگ، حکاکی روی سنگ، فیروزه‌کوبی
  • نگارگری و تذهیب
  • چاپ‌های سنتی
  • پوستین دوزی
  • نمدمالی
  • حصیربافی
  • صنایع دستی چرمی: حکاکی چرم، دوخت چرم، معرق چرم
  • رنگ‌سازی و مرکب‌سازی و رنگرزی

محبوب‌ترین هنرهای صناعی ایران

محبوبیت صنایع دستی را اگر پرفروش بودنشان معنی کنیم، فرش ایرانی رتبه اول محبوبیت را دارد. قالی دستباف ایرانی و گلیم و جاجیم بازار داخلی و خارجی قابل قبولی داشته و دارند. رتبه‌های بعدی پرفروش‌ترین صنایع دستی در ایران هم به صنایع مسی، سفالگری، میناکاری و آبگینه تعلق دارد. ظرف‌های میناکاری و قلمکاری بازارهای سنتی اصفهان، معرق‌کاری و خاتم‌کاری شیراز، سفالگری و نقاشی روی سفال همدان، ظرف مسی و چاقوهای دست‌ساز زنجان، حصیربافی گیلان، کپوبافی شهرهای جنوبی، کاشی‌کاری‌های فیروزه‌ای کاشان، زیورآلات دست‌ساز و انگشتری‌های عقیق هم از دیگر هنرهای دستی پرطرفدار ایرانی هستند.
#اکتیک


صنایع دستی چیست ؟

 
shape1
shape2
shape3
shape4
shape7
shape8
بالا