خوش آمدید به رمان ۹۸ | بهترین انجمن رمان نویسی

رمان ۹۸ با هدف ترویج فرهنگ کتاب خوانی و تقویت قلم عزیزان ایجاد شده است.
هدف ما همواره ایجاد محیطی گرم و صمیمی و دوستانه بوده
برای مطالعه کامل رمان‌ها و استفاده از امکانات انجمن
به ما بپیوندید و یا وارد انجمن شوید.

*SADAT*

کاربر فعال انجمن
کاربر رمان ۹۸
  
عضویت
13/8/18
ارسال ها
501
امتیاز واکنش
6,331
امتیاز
263
زمان حضور
18 ساعت 59 دقیقه
نویسنده این موضوع
قاليبافي: قالی بافی در سطح کشور به واسطه دوام و استحکام آن مشهور است ولي به نظر مي رسد قالي بافي در استان مذکور از پيشينه اي طولاني برخوردار نباشد براي صحبت در اين زمينه تنها از يک مدرک مستند مي توان کمک گرفت و آن نوشته هاي سيسيل ادواردز نويسنده کتاب قالي ايران است و نوشته است :" صنعت قاليبافي در شهر همدان در قرن اخير پيشرفت کرده است. هيچ مدرکي مشعر بر اين که اين حرفه قبل از سال 1912 م برابر با 1291هجري شمسي در اين ناحيه وجود داشته در دست نيست.

بدون ترديد هنگامي که در سال 1912 م (1291 ه . ش ) بار اول از اين شهر ديدن کردم حتي يک دستگاه قاليبافي در اين شهر وجود نداشت. در سال 1912 م (1291 ه . ش ) در خانه اي که به اين منظور اجاره شده بود، هشت دستگاه قاليبافي به کار افتاد و بدين ترتيب اولين کارگاه قاليبافي همدان شروع به کار کرد." اهميت قاليبافي استان همدان از اين نظر است که ميزان محصول قاليچه هاي ارزان و متوسط آن بيشتر از ساير نواحي قاليبافي است . نقشهاي قالي که در همدان جهت بافت استفاده مي کردند، بغير از چند تايي که نقشه کشهاي همداني طراحي مي کردند، اغلب متعلق به شهر هاي ديگر بود و خود شهر همدان نقشه بخصوص ندارد. نقشه هاي رايجي که قاليبافان همدان از آن استفاده مي کردند عبارت بودند از : خاتم شيرازي، اصفهان، جوزان، اژدر، دست دلبر، شکاري، ماهي و ... که نقشه ماهي با طراحيهاي گوناگون بيشتر از همه بافته مي شود. به هر حال يکي از صنايع دستي پررونق و معروف و مشهور همدان از قديم تا کنون قالي بافي بوده است. قالي همدان از جهت نوع جنس و مقاومت و رتبه در ايران جايگاه سوم را دارد.

از انواع فرشهايي که در همدان بافته مي شود يک نوع ريز بافت آنکه در اندازه هاي کله گي بافته مي شود معروف و مشهور است و ساير اندازه هاي ديگر مانند: کناره، دوزرعي، پنج چارک، خرک، پشتي، روکرسي و سجاده اي نيز در همدان بافته و عرضه بازار مي شود.

طرحهايي که بيشتر در همدان بافته مي شود طرح ماهي و ترنج دار است که در گذشته از انواع رنگهاي الوان و ثابت که از شيره گياهان مي گرفتند و پشم را رنگ مي زدند جهت بافت اين قاليها استفاده مي کردند که به آنها قاليهاي با رنگهاي ثابت مي گويند و هر چه کهنه تر شود رنگ آن جلا و زيبايي خاص خود را پيدا مي کند

ولي در حال حاضر بعضاً از رنگهاي شيميايي و دباغي استفاده مي کنند که بعد از بافت، رنگ فرشها تغيير کرده و رنگ اصلي آنها از بين مي رود و بيرنگ مي شود.

از جهت بازار فروش، فرشهايي که در داخل همدان خريدار زيادي دارد، دوزرعي و پنج چارک است ولي بقيه اندازه ها مانند فرشهاي خرک، کناره، پشتي و رو کرسي طالب چنداني در بازار ندارد و مشتري آن کمتر است .


صنایع دستی استان همدان

 

*SADAT*

کاربر فعال انجمن
کاربر رمان ۹۸
  
عضویت
13/8/18
ارسال ها
501
امتیاز واکنش
6,331
امتیاز
263
زمان حضور
18 ساعت 59 دقیقه
نویسنده این موضوع
سفالگري: گويا در روزگار کهن نخستين هنرمنديهاي انسان از نقش و نگار ظرفهاي گلي آغاز شده است که در آن هنگام بدون کمک چرخهاي کوزه گري و به ياري سرانگشتان مي ساختند و در کوره هاي نخاله مي پختند. اکنون پس از سپري شدن چند هزار سال هنوز هم نگارگران سفالينه ساز براي بيان انگيزه ها و آرزوها ي زندگي به نقش و نگار کاسه کوزه ها مي پردازند. با اين تفاوت که نقش و نگارهاي عاميانه اين روزگار با پرتو آرزوي انسانهايي نگاشته مي شود که درسايه روشن نيازمنديهاي زندگي کنوني سر مي برند.

هم اکنون مهمترين مراکز توليد سفال در استان همدان، لاله جين- در حدود 25 کيلومتري همدان- و فرسفج در شهرستان تويسر کان است. سفالينه هاي لالجين از ديد تاريخ ساخته شدن به دو بخش است : نخست آنکه تا هفتاد هشتاد سال پيش و ديگر آنها که تا بيست سي سال پيش هم ساخته مي شد.

تفاوت اين دو از نظر شکل کاسه، لعابها، نقش و نگارها و روش قلم زني آشکار است. در بخش نخست کاسه ها را اندکي بزرگتر و دهان بازتر مي بينيم و نقش و نگارها و گوناگوني لعابها زياد تر و قلم زني ها با باريک بيني و درنگ بيشتر انجام گرفته است. پيداست که قلم مو با آهستگي مي گشته است و نگارگر سفالينه ساز سپري شدن زمان را احساس نمي کرد و رها از گرفتاريهاي زندگي در انديشه هاي هنرمندانه خود غرق بود و مي خواست که جايي از کاسه را بي نقش و نگار نگذارد پس هر جا را به نقشي مي آراست، ولي هشيار بود که مبادا هماهنگي نقشها را برهم ريزد.

با اينکه قرينه سازي را به کار مي گرفت از طرح نقشهاي گوناگون کوتاهي نمي کرد. جايي را نقش مرغ و جايي ديگر را نقش ماهي، در کاسه اي نقش طاووس و در کاسه اي ديگر چهره زن را نگاشته است، زني با ابروهاي سياه و کماني و پيوسته، با چشماني بادامي و بزرگ به تناسب همان ابرو. آشکار است که آنچه را هنرمند از زيبايي معشوق در پندار داشت بسيار درخشانترو شيواتر از نقش اين کاسه بود.

در کاسه هاي همان بخش نخستين نقش پرنده و ماهي زياد طرح شده است. پرنده مي تواند از يک سو نشانه باغ و سرسبزي باغ و از سوي ديگر نشانه آرزوهاي برگزيده و آسماني هنرمند باشد. ماهي هم زيباست و هم پاک چون در آب زيست مي کند و آب همواره مطلوب ما ايرانيان بوده و هست.

يکي ديگر از مشخصات همين کاسه هاي بخش نخستين اين است که نقش و نگارها را تنها به ياري خط و سطح که بالعابهاي رنگين پوشيده است نگاشته اند و سايه روشنها و تيرگي هائي را که سبب ابهام است و از صراحت و رسائي مي کاهد به کارنياورده اند.

اين کاسه هاي گلي را بالعاب سفيدي پوشانده اند که شبيه ظرفهاي چيني شده است. البته به اندازه چيني محکم و ظريف نيست ولي از بدل چيني بهتر است. البته پانزده بيست سال است که لا له جين ها به سبب جنبه هاي تجارتي کار و پيشه خود را از نگاشتن نقش و نگار بر سفالينه ها چشم پوشيده اند و راستي که ارزشهاي هنري کار خود را فداي کم ارزشيهاي داد و ستد کردند. در حال حاضر، سفالسازي در لاله جين همدان، اگر چه به لحاظ کمي و تعداد دست اندرکاران و ميزان توليد سالانه، افزايش چشمگيري نسبت به گذشته و حتي هر سال نسبت به سال پيش، يافته است اما روز به روز از ميزان توليد سفالينه هايي که شاخص لاله جين همدان بود و با رنگهاي فيروزه اي، سبز، خردلي و قهوه اي مشخص مي شد و توليدات کاملاً مصرفي را شامل مي شد و به مرور زمان شاهد کاهش نسبي کيفيت و نقش ها هم بوده ايم گو اينکه هنوز هم سفال سازي در لاله جين، "هنر- صنعت" مطرح استان همدان بوده و لاله جين بزرگترين مرکز سفالگري ايران است.


صنایع دستی استان همدان

 

*SADAT*

کاربر فعال انجمن
کاربر رمان ۹۸
  
عضویت
13/8/18
ارسال ها
501
امتیاز واکنش
6,331
امتیاز
263
زمان حضور
18 ساعت 59 دقیقه
نویسنده این موضوع
چرم سازي : در گشته اي نه چندان دور چرم توليدي در همدان به علت کيفيت و کميت خاص آن مشهورترين و مرغوب ترين چرم در سراسر کشور شمرده مي شد و آوازه کيفيت آن به کشورهاي ديگر نيز رسيده بود. در گذشته در شهر همدان سه دباغ خانه وجود داشت. دباغ خانه سنگ شير، دباغ خانه قانتور واقع در بلوار سفيد آبي و دباغ خانه آقايي واقع در بلوار سفيد آبي.

متاسفانه پس از گذشت زمان دباغ خانه سنگ شير و قانتور به مرور تعطيل و از بين رفته اند.

صنايع دستي چوبي : توليد انواع صنايع دستي با استفاده از چوب ازديرباز در استان همدان بويژه مناطق شهري از جمله همدان، ملاير، تويسرکان، سرکان رواج داشته است.

صنايع دستي چوبي شامل خراطي، نازک کاري، منبت کاري و معرق کاري است که در اين استان خراطي و بويژه منبت کاري بيشتر رواج دارد. گفتني است که طي سالهاي اخير منبت کاري در تويسرکان و جوکار ملاير رونق بسيار چشمگيري يافته است.

پوستين دوزي : در گذشته پوستين دوزي از مهمترين مشاغلي بوده که در شهر و روستا وجود داشته است و پوستين دوزان پوست گوسفند و بره را پس از پاکيزه ساختن آن و بدون تراشيدن پشم آن با استفاده از مواد اوليه ساده ايي همانند آردجو، زاج و مازوج بصورت پوستين و يا زيرانداز در مي آورده اند، هم اکنون هم در بعضي از روستاهاي استان عده معدودي از روستاييان مبادرت به اين امر مي کنند. اما به علت گراني بيش از حد پوست هر روز تعداد اين افراد کاسته مي شوند.


صنایع دستی استان همدان

 

*SADAT*

کاربر فعال انجمن
کاربر رمان ۹۸
  
عضویت
13/8/18
ارسال ها
501
امتیاز واکنش
6,331
امتیاز
263
زمان حضور
18 ساعت 59 دقیقه
نویسنده این موضوع
گليم بافي: گليم بافي در گذشته در اکثر روستاهاي همدان از رونق خاصي برخوردار بوده که هم اکنون نيز برخي از نمونه هاي آن در منازل ساکنين در حال مصرف است. ولي با ورود محصولات ماشيني و خارجي و نيز گرايش بيشتر مردم به زندگي شهر نشيني اندک اندک دستگاههاي گليم بافي و جاجيم بافي جمع آوري شد و حتي برخي بافندگان گليم، خود مصرف کننده محصولات ماشيني شده اند.


صنایع دستی استان همدان

 

*SADAT*

کاربر فعال انجمن
کاربر رمان ۹۸
  
عضویت
13/8/18
ارسال ها
501
امتیاز واکنش
6,331
امتیاز
263
زمان حضور
18 ساعت 59 دقیقه
نویسنده این موضوع
گيوه بافي: کم بودن راههاي ارتباطي ماشين رو، نوع معيشت مبتني بر دامداري و کشاورزي و ضرورت تحرک فراوان در فصول سه گانه بهار و تابستان و پاييز کفشي را طلب مي کند که سبک، راحت و مقاوم و خنک و در عين حال ارزان باشد. با خصوصياتي که در بالا ذکر شد تنها پاي پوشي که مي تواند جوابگوي خواسته هاي روستاييان باشد گيوه است.

گيوه نوعي کفش است که رويه آن را معمولاً از نخ پنبه اي تابيده و زيره آنرا از چرم يا آجيده انتخاب مي کنند. تمام محاسن گيوه در زيره و رويه خنک آن خلاصه مي شود، بنابراين اگر چنانچه گيوه اي با رويه يا زيره پلاستيک تهيه شود اصالتش را از دست داده و همانند کفشهاي معمولي فاقد ارزش کيفي و بهداشتي است.

اين پاي پوش قديمي که روزگاري بخصوص در فصل تابستان مورد استفاده قرار مي گرفت در سالهاي اخير به سبب رواج کفشهاي ماشيني و جايگزين شدن آن در اکثر مناطق استان رونق و اعتبار ديرين خود را از دست داده و صنعتگران شاغل نيز به علت کمي درآمد و کاهش تقاضا در اين رشته به مشاغل ديگري روي آورده اند.

در حدود 80 سال قبل گيوه بافي جهت استفاده شخصي در اکثر قريب به اتفاق روستاهاي استان به صورت ابتدايي وجود داشته است که در حال حاضر به طور کلي از بين رفته است ولي در سطح استان همدان هم اکنون چهار روستا با اسامي ذيل توليد رويه گيوه را توسط خواهران به عنوان يکي از مشاغل موجود در روستا اختيار کرده اند. روستاهاي دهفول، کفراش، فهرومند، آرتيمان. ولي مهمترين مرکز توليد کننده گيوه در استان همدان روستاي دهفول نهاوند است و بايد گفت: پس از کشاورزي و دامداري که از رونق خوبي برخوردار است گيوه بافي سومين منبع درآمد اهالي است و تقريبا تمام زنان و دختران در اين روستا با گيوه بافي آشنايي دارند.



سنگتراشي: سنگتراشي يکي از کهنترين پيشه هاي ايران است. و استان همدان يکي از مراکز مهم استخراج سنگ و هنر سنگتراشي است.



حجاري: اگرچه کار سنگتراش نسبتاً خام است همکار وي حجار (نقار) کتيبه هاي سنگي بسيار ظريف و حجاري تزييني دقيقي به نام قلمزني يا حجاري ظريفه يا منبتکاري روي سنگ انجام مي دهد که به کار مسجدها، آرامگاه مردمان سرشناس و ديوارهاي ساختمانهاي مهم مي خورد. حجار صاحب هنر و صنعتي است که شاهکارهاي ديوارهاي کاخهاي هخامنشيان در تـ*ـخت جمشيد و شوش را به وجود آورد و تا روزگار ما همانند اين هنر ذوق و استادي ديده نشده است


صنایع دستی استان همدان

 

*SADAT*

کاربر فعال انجمن
کاربر رمان ۹۸
  
عضویت
13/8/18
ارسال ها
501
امتیاز واکنش
6,331
امتیاز
263
زمان حضور
18 ساعت 59 دقیقه
نویسنده این موضوع
شيشه گري دستي: توليد و تهيه مصنوعات شيشه اي در سالهاي اخير بيشتر جنبه شهري پيدا کرده وکارگاه هاي شيشه گري اکثراً در مناطق شهري استقرار يافته اند ولي با اين وجود، هنوز در بسياري از مناطق روستايي ساخت فرآورده هاي شيشه اي ساده رواج دارد. شيشه دست ساز از جمله اصيل ترين و ارزنده ترين محصولات دستي است که در ايران داراي سابقه اي طولاني بوده و ظروف و اشياء شيشه اي بدست آمده از روزگاران پيش دلالت بر وجود اين صنعت در ادوار بسيار دور و حتي پيش از ميلاد دارد.

حصيربافي: حصيربافي يکي از حرفه هاي بسيار کهن و قديمي است وشامل انواع محصولاتي است که با استفاده از الياف، ساقه و شاخه هاي گياهان مختلف ساخته مي شود.



نساجي سنتي : امروزه دستبافي به صورت تهيه و توليد انواع پارچه ها و برخي زيراندازها نظير: جاجيم، جاجيمچه، روتختي، روميزي، روتختي، روسري، لباسهاي محلي، ملحفه، شمد و ... در بسياري از مناطق روستايي و برخي نقاط شهري استان همدان مرسوم است.

دستبافان براي توليد پارچه از دستگاههاي ساده بافندگي نظير دستگاههاي «دو وردي» و «چهاروردي» استفاده مي کنند. دستبافان به طور معمول از نخ پشمي براي پود و از نخ پنبه اي براي تار محصولات خود استفاده مي کنند.


صنایع دستی استان همدان

 

YeGaNeH

معاونت کل سایت رمان ۹۸
عضو کادر مدیریت
معاونت سایت
  
عضویت
9/1/22
ارسال ها
10,008
امتیاز واکنش
41,236
امتیاز
508
زمان حضور
312 روز 13 ساعت 18 دقیقه
همدان یکی از باتمدن ترین شهر های ایران , دارای صنایع با ارزشی که برای جهانیان شناخته شده است ولی ممکن است شما با برخی از این صنایع آشنا نباشید.

زیباترین سوغات و صنایع دستی همدان
همدان با تمدنی چندین صد ساله با قدمتی فراتر از تصور بشر ، هنرمندان و صنعتگران زبر دستی را در خود جای داده است. شهری که دارای جاذبه های گردشگری همچون غار علیصدر ، گنج نامه ، آرامگاه ابو علی سینا و بابا طاهر را دارد. هنرمندان همدانی در همه جای جهان شناخته شده اند و برای دوستداران هنر ، همدان نام آشنا می باشد از مشهورترین و بی نظیر ترین کارهای منبت میتوان به منبت رهلی اشاره کرد که در موزه مترو پولتین نیویورک می باشد.
به کارهایی که با ابزار و وسایل ساده و با دست انجام می شود صنایع دستی میگویند که مطابق با نقشه درست شده و بیشتر شامل هنرهای تزئینی می باشد که بیشتر از فرهنگ و سلیقه و ذوق مردم یک منطقه برگرفته شده و در واقع معرف فرهنگ و تمدن آن قوم و منطقه می باشد.
از ٢6٧ رشته صنایع دستی در کشور ٨5 مورد مربوط به استان همدان است. اگر گذری به این استان هنرپرور همدان داشتید حتما از صنایع دستی آن خرید کنید.
از هنرهای باارزش و قدیمی که دوستداران بیشماری دارد طلاکوبی و نقره کوبی است که افراد بیشتری در این زمینه مشغول هستند ، این هنر با استفاده از دست و ابزارهایی به ایجاد طرح و نقش بر روی ورقه های نازک طلا است که بسیار دلربا می باشد بعد از آماده شدن ورقه های طلایی بر روی چوب و سرامیک و شیشه نصب میگردند. با ما در این بخش از فرهنگ و هنر همراه باشید تا با رایج ترین صنایع دستی استان همدان آشنا شوید.
تولید زیور آلات
از مهمترین زیورآلات که از جنس طلا و نقره و در اشکال گوناگون ساخته میشود انگشتر میباشد که این هنر در همدان رواج بیشتری دارد برای تزئین رکاب انگشتر از سنگهای قیمتی یا نیمه قیمتی همچون فیروزه ، زمرد ، یشم ، یاقوت ، عقیق و الماس استفاده میکنند.

سوزن دوزی سنتی
از سوزن دوزی های سنتی میتوان به پته دوزی ، ساقه دوزی ، برداری دوزی ، پیله دوزی ، سکه دوزی ، سرمه دوزی و آینه دوزی اشاره کرد که بر روی ترمه ، مخمل و پارچه های ساده دوخته میشوند. برای دوخت از نخ ابریشمی استفاده میشود. ملایر و همدان دو قطب اصلی سوزن دوزی سنتی هستند.

سفال لالجین
انسان های اولیه توانستند با گل وسایل مورد نیاز خود را درست کرده و بدین طریق این هنر را به نسل های خود انتقال دادند. از مشهورترین صنایع همدان میتوان به سفال و سرامیک اشاره کرد ، در بازارهای همدان میتوان صنایع سفالی رنگارنگ را مشاهده نمود شهر لالجین پایتخت سفال ایران به شمار میرود.

کاشی هفت رنگ
نام دیگر کاشی هفت رنگ کاشی کتبیه می باشد که در انواع طرح ها و نقش ها ساخته میشود و از آن برای تزئین دیوارهای اماکن زیارتی و فرهنگی استفاده میشود. همدان و لالجین از مهمترین مراکز تولید کاشی هفت رنگ محسوب میشوند.

صنایع چوبی همدان
از مهمترین سوغاتی های همدان صنایع چوبی می باشد که از دیر باز در شهرهای ملایر ، همدان ، تویسرکان رایج بوده است خراطی ، نازک کاری ، منبت کاری ، معرق و قاب سازی از مهمترین صنایع چوبی همدان محسوب میشود.

منبت کاری
منبت کاری نیز جزو هنرهای صنایع دستی می باشد که با ایجاد کنده کاری بر روی چوب انجام میشود. این هنر در ایران قدمتی دیرینه دارد که میتوان بر روی دسته شمشیرها ، سپرهای چوبی ، نیزه ها مشاهده کرد شروع منبت از ملایر بوده است. ملایر در سال ١٣٩١ بعنوان شهرملی منبت و پایتخت مبل ایران به ثبت رسید. از قدیمی ترین منبت ها میتوان به منبت گل و مرغ ملایر اشاره کرد در سالهای اخیر تویسرکان و جوکار ملایر نیز در این رابـ*ـطه فعال بوده اند.

معرق کاری
از هنرهای بسیار زیبا که در رده صنایع چوبی قرار میگیرد معرق کاری است که در روی چوب های تزئینی صدف و عاج با ایجاد برش های نازک طرح هایی ایجاد میشود این هنر در واقع شبیه به نقاشی میناتوری می باشد .

گیوه بافی
گیوه در واقع نوعی پاپوش است که در گذشته بسیار مصرف داشته است و بزرگترین خوبی آن در فصل تابستان موجب خنک ماندن پا بوده است. روی گیوه از نخ های پنبه ای و زیر آن از چرم درست میشود. در حدود ٨٠ سال قبل گیوه بافی در بیشتر روستا ها وجود داشته ولی امروزه کم است و در بعضی روستا ها زنان تنها به این حرفه مشغول هستند برای خرید گیوه همدان میتوانید به روستاهای کفراش ، آرتیمان ، فهرومند و دهفول مراجعه کنید.

خراطی
خراطی هنری است که با دست تراش هایی بر روی چوب ایجاد میکنند. این هنر کهن و قدیمی سه هزار سال قبل در ایران وجود داشته و در کشورهایی این هنر رایج است که چوب بیشتری دارند ، در هنر خراطی اشیا به شکل متقارن ساخته میشود البته گاهی هم اشکال هندسی و غیر متقارن در خراطی قابل محسوس است.

جاجیم بافی
جاجیم نوعی زیر انداز دو رویه است که با نخ های رنگی و ابریشمی یا پنبه ای یا ترکیبی از این دو بافته میشود.
جاجیم بدون پرز است و عشایر معمولا از آن به عنوان روانداز کرسی ، محافظ سرما و جابه جایی و بسته بندی استفاده میکنند و در بیشتر روستاهای ایران بافته میشود و هر منطقه ای با توجه به فرهنگ خود از رنگ و طرح خاصی استفاده میکنند. مواد اولیه جاجیم از پشم می باشد و روش بافت آن بی شباهت به گلیم نیست با این تفاوت که جاجیم در چهار تخته بافته و بعد به هم متصل و دوخته میشود.

قاب سازی
از صنایع دستی و چوبی و جذاب همدان میتوان به هنر قاب سازی اشاره کرد هنرمندان همدانی بدنه قاب ها را با نقوش زیبا و سنتی روی چوب یا قالب تزئین میکنند ، هنر قاب سازی در روستاهای رزن ، همدان ، ملایر و کاج رایج است.

پوستین دوزی
در زمان های قدیم از شغل های مهم و رایج در همدان بوده است برای این کار ابتدا پوست گوسفند و بره را پاک کرده و بدون تراشیدن پشم آن و با استفاده از موادی همچون آرد جو ، زاج و مازوج محصولاتی به شکل پوستین یا زیر انداز درست میکنند. امروزه به دلیل گرانی زیاد پوست ، مانند گذشته پوستین دوزی رواج ندارد و عده ی کمی از روستاییان به این کار مشغولند.

مسگری
مسگری از صنایع قدیمی با قدمت پنج هزار ساله است در موزه ها میتوان ظروف قدیمی را مشاهده نمود. اولین فلز کشف شده توسط انسان فلز مس بوده است و اولین فلزکاران نیز ایرانیان بوده اند همدان از قدیم در این زمینه فعالیت داشته است بشقاب ، کاسه و انواع دیگ و سایر ظروف آشپزخانه از دیگر آثار هنرمندان مس کار میباشد.

ساز سازی
یکی دیگر از صنایع دستی معروف استان همدان و شهرهای همجوار انواع سازهای سنتی است که با استفاده از چوب های مخصوص ساخته می شوند. از جمله سازهای چوبی مشهور این منطقه می توان به سنتور ، سه تار و دف اشاره کرد.

صنایع فلزی
ساخت مصنوعات فلزی و فلزکاری از جمله کارهایی است که بسیار رایج است و مصنوعات ای همچون چاقو سازی ، فرفورژه سازی و زنجیر سازی با استفاده از این صنعت رونق دارد. جالب است بدانید در حوزه زنجیرسازی ، انواع زنجیر در سایز های مختلف با به کارگیری مفتول های فولادی تولید و عرضه می شود. ناگفته نماند که محصولاتی همچون قندشکن ، چاقو ، قلمتراش ، کارد و ... در این صنعت با ورق های فولادی و تزیین دسته ها با چوب یا شاخ گوزن ، صدف و یا پوشش بدنه فلزی با لایه ای از جنس کروم ساخته می شود.

گلیم بافی
همانطور که میدانید گلیم بافی هنر دست عشایر هر منطقه می باشد که استان همدان نیز از این امر مستثنی نیست و در زمینه بافت گلیم توسط عشایر از جایگاه بالایی برخوردار است. طرح و نقش هر گلیم مختص منطقه خاص خود می باشد و می توان به راحتی از روی نقش و نگاری که در آن وجود دارد مبدا آن را کشف کرد. در همدان نقشه هایی همچون گل سبدی ، گل لاله ، دست دلبر ، خرچنگی ، اسلیمی ، ضربدری ، زنگوله ، جناقی و ... در گلیم بافی اجرا می کنند. نهاوند یکی از مناطقی به شمار می رود که مرغوبترین گلیم ها در آنجا تولید و صادر می کند.

تولید چرمی
قطب چرم سازی ایران متعلق به استان همدان می باشد چرا که محصولات چرمی این استان به سایر کشورها نیز صادر می شود. جاکلیدی ، کفش ، کمربند ، کیف و لباس از جمله تولیدات مهم چرمی همدان می باشد که با کیفیت بسیار عالی تولید می شود و کشورهای اروپایی نیز از وجود این محصولات بهره مند می شوند.

مرواربافی
صنایع دستی قدیمی ملایر و بعضی از روستاهای آن نظیر گراب ، قشلاق و داویجان قدمتی چندین ساله دارند و سهم زیادی در صادرات این شهرستان به خود اختصاص داده اند. از جمله محصولاتی که در صنعت مرواربافی می توان به آنها اشاره کرد انواع سبد ، میز تلویزیون ، کلاه ، میز تلفن ، مبلمان و ... می باشد. ناگفته نماند که مرواربافی در شهرهای دیگر کشور نیز رایج است البته گفتنی است که آنها مروار مورد نیاز خود را از استان همدان تهیه می کنند.

قالی بافی
یکی از اصیل ترین هنر های دستی همدان که از گذشته تا به امروز نقش مهمی را در صنعت این استان ایفا می کند قالی بافی می باشد. به دلیل رونق دامداری و کشاورزی و تولید پشم و نخ های مرغوب در استان همدان سبک و سیاق خاصی متوجه هنر قالیبافی در این منطقه است و از مهمترین ویژگی های این هنر به کارگیری پشم های دست ریس شده ، رنگرزی طبیعی و طرح های شکسته هندسی می باشد.

نساجی سنتی
انواع مختلف پارچه ها و برخی زیراندازها مثل جاجیم ، رومیزی ، لباس های محلی ، روتختی ، روسری ، ملحفه از مهم ترین محصولات نساجی استان همدان می باشد که به صورت دستی بافته می شوند. این حوزه دستگاه های ساده بافندگی مثل دستگاه های «دو وردی» و «چهاروردی» برای تولید پارچه دستباف به کار می گیرند.

مینیاتور
مینیاتور و نگارگری ظریف ترین و دقیق ترین نقاشی هستند که از گذشته های بسیار دور برای به تصویر کشیدن مطالب مختلف کتاب ها بالاخص موضوعات حماسی و ادبی و همچنین داستانی به کار برده می شدند. پیشینه هنر مینیاتور به دوران پیش از ظهور اسلام تعلق دارد و در شهرهایی همچون همدان ، شیراز ، اصفهان ، تبریز و هرات رونق زیادی دارد. در نگارگری به طور معمول از چوب ، فیبر ، عاج و استخوان استفاده می شود.

سنگ تراشی
از قدیمی ترین هنر های ایرانیان می توان به سنگ تراشی اشاره کرد که استان همدان به خاطر وجود سنگ های مختلف گرانیتی ، میکا ، کوارتز ، فلدسپا و ... از مراکز مهم استخراج سنگ و هنر سنگ تراشی به شمار می رود.
امروزه تراش سنگ های قیمتی و نیمه قیمتی به عنوان صنایع دستی مطرح استان همدان به شمار می رود و این منطقه از گذشته تا به امروز هنرمندان بسیاری را در این حرفه مشغول کرده است. از جمله آثار تاریخی به جا مانده که به خوبی پیشینه هنر سنگ تراشی را نمایان می کند می توان به گنج نامه و شیر سنگی اشاره کرد.

تراش شیشه
یکی دیگر از صنایع دستی بی نظیر و زیبای استان همدان تراش دادن شیشه است. در این هنر با استفاده از ابزارهای ساده اشکال زیبا و مختلفی توسط هنرمندان روی ظروف شیشه ای مانند پارچ و لیوان ، میوه خوری ، لوستر ، شکلات خوری و ... طراحی می شود. این طرح ها روی سطح شیشه به طور نقوش برجسته و فرو رفته و یا مات دیده می شوند.

حجاری
سنگ تراش های همدان محصول خامی را تولید و هنر دستشان را به حجاران می سپارند تا آن را کامل کنند. حجاری نوعی قلمزنی روی سنگ محسوب می شود که آثار ارزشمندی را خلق می کند و بیشتر در مساجد و آرامگاه افراد سرشناس و یا دیوارهای ساختمان های مهم اجرا می شود. حجاری در کتیبه های سنگی بسیار ظریفی دیده می شود و با نام های قلمزنی ، منبت کاری ، یا حجاری ظریفه شناخته می شود.

شیشه گری سنتی
تولید و تهیه مصنوعات شیشه ای اخیراً در بسیاری از مناطق شهری رایج شده است و در حال حاضر کارگاه های شیشه گری بسیاری در شهرهای مختلف دایر شده است. جالب است بدانید برخلاف سایر شهرها مناطق روستایی همدان در ساخت فرآورده های شیشه ای بسیار فعال است و به نوعی شیشه دست ساز یکی از ارزنده ترین و اصیل ترین صنایع دستی این منطقه به شمار می رود. ناگفته نماند که این صنعت در کشور ما پیش از میلاد مسیح وجود داشته است.

آبگینه
چنانچه به موزه های آبگینه پایتخت سری زده باشید حتماً به آثار باستانی کشف شده در همدان نیز برمی خورید ، محصولاتی که قیمتشان به هزاران سال پیش متعلق است. آبگینه در واقع همان شیشه گری به طور سنتی می باشد که در این روش ظروف شیشه ای با دمیدن هوا به درون مواد مذاب شیشه به طور الوان و بی رنگ تولید می شود.







منبع: نمناک


صنایع دستی استان همدان

 
  • تشکر
Reactions: -FãTéMęH- و daryam1
shape1
shape2
shape3
shape4
shape7
shape8
بالا