خوش آمدید به رمان ۹۸ | بهترین انجمن رمان نویسی

رمان ۹۸ با هدف ترویج فرهنگ کتاب خوانی و تقویت قلم عزیزان ایجاد شده است.
هدف ما همواره ایجاد محیطی گرم و صمیمی و دوستانه بوده
برای مطالعه کامل رمان‌ها و استفاده از امکانات انجمن
به ما بپیوندید و یا وارد انجمن شوید.

*SADAT*

کاربر فعال انجمن
کاربر رمان ۹۸
  
عضویت
13/8/18
ارسال ها
501
امتیاز واکنش
6,331
امتیاز
263
زمان حضور
18 ساعت 59 دقیقه
نویسنده این موضوع
گليم بافي
گليم بافي از صنايع دستي خانگي است كه در‎ ‎بيشتر نقاط استان كرمانشاه رواج دارد. اكثر كارگاههاي گليم بافي در خانه هاي‏‎ ‎روستاييان هرسين به عنوان مركز عمده توليد گليم در استان از شهرتي خاصي برخوردار‎ ‎است. گليم بافي از صنايع دستي خانگي است كه در‎ ‎بيشتر نقاط استان كرمانشاه رواج دارد. وجود مراتع مساعد جهت پرورش دام ها كه تأمين كننده الياف لازم گليم هستند خود دليلي بر متداول بودن گليم بافي در اين نواحي است.


نقوش چشمه نظامي، و‎ ‎نقوش تركيبي درخت و لانه گنجشك، مرغابي، مار، عروسك، قيچي، خطوط افقي، عمودي‎، نقش قرقره راه راه، پنجه گربه، قاچ خربزه، گل مشرفي، گل ترمه و سوزني از جمله‎ ‎نقوشي هستند كه در گليم هاي استان به ويژه هرسين ديده مي شود. همچنين در زمينه‎ ‎گليم هاي هرسين نشانه هاي بسياري از درهم تنيدگي تمدن و فرهنگ ها ملاحظه مي شود. ‎از جمله مناطق ديگري كه در آن گليم بافته مي شود مي توان به جوانرود، گيلان غرب و‎ ‎ريجاب اشاره كرد‎.



موج بافي
موج و در اصطلاح محلي رختخواب پيچ و مفرش‎ ‎از پشم خالص بافته مي شود كه توليد آن بيشتر جنبه رفع نيازهاي محلي و سفارش دهندگان‎ ‎آشنا را دارد موج و در اصطلاح محلي رختخواب پيچ و مفرش‎ ‎از پشم خالص بافته مي شود كه توليد آن بيشتر جنبه رفع نيازهاي محلي و سفارش دهندگان‎ ‎آشنا را دارد. موج بافي يكي از هنرهاي خانگي است كه هنوز در منطقه اورامانات رواج‎ ‎دارد. موج هاي رنگين كمان در اورامانات و جوانرود از شهرتي خاص برخوردار است در‎ ‎جوانرود اين صنعت شكل كارگاهي پيدا كرده به طوريكه در در اين كارگاه ها جولاها هنوز‎ ‎در پشت دستگاه ها به كار موج بافي مشغولند.



امروزه موج هنوز مورد استفاده قرار مي‎ ‎گيرد به طوري كه در مواردي هم به جاي پتو يا روانداز يا رويه كرسي، زير انداز،‎ ‎پرده و حتي به جاي بقچه هاي بزرگ كاربرد دارد. جانماز يا سجاده توليد ديگر كارگاه‎ ‎موج بافي است. قطع جانماز كوچك و حدود 60*110 سانتي متر است. رنگ آميزي و نقش‎ ‎پردازي جانماز متأثر از جنبه معنوي كاربرد آن است و برخلاف موج كه داراي رنگ هاي‎ ‎شاد است. تركيب رنگي آن، سياه، سفيد و قهوه اي مي باشد.
مهمترين طرح هاي‎ ‎موج بافان عبارتند از كشكولي، چهار خانه، سياه و سفيد، تـ*ـخت قرمز، برمالي و‎ ‎شطرنجي ضمناً موج بافان قادرند هر گونه پيشنهاد سفارش دهندگان را بافته و ارائه‎ ‎دهند‎.


صنایع دستی استان کرمانشاه

 

*SADAT*

کاربر فعال انجمن
کاربر رمان ۹۸
  
عضویت
13/8/18
ارسال ها
501
امتیاز واکنش
6,331
امتیاز
263
زمان حضور
18 ساعت 59 دقیقه
نویسنده این موضوع
نمد مالي
نمد مالي از جمله هنرهاي سنتي كاربردي منطقه عشايري‎ ‎كرمانشاه است كه از ديرباز در اين استان وجود داشته و تاريخي به قدمت دست بافي دارد نمد مالي از جمله هنرهاي سنتي كاربردي منطقه عشايري‎ ‎كرمانشاه است كه از ديرباز در اين استان وجود داشته و تاريخي به قدمت دست بافي دارد. در گذشته انواع پوشش هاي پشمي و زير اندازها، حتي زين اسب ها از نمد تهيه مي شد‏.



‎در حال حاضر مصرف پوشش آن از قبيل كلاه نمدي، جليقه و فرجي مي باشد و چه زيباست‎ ‎نقش هاي رنگين اين نمدها كه هنوز در كف سياه چادرها و بر دوش چوپانان خودنمايي مي‎ ‎كنند. كاربرد نمد در بين عشاير به ويژه آنهايي كه درحال كوچ هستند بيشتر مي باشد نمدهاي زير انداز منطقه معمولاً به دو رنگ سياه و سفيد به صورت سفيد در‎ ‎زمينه سياه در نقش مي باشد. البته رنگ هاي سبز، سرخ، پرتغالي و بنفش هم در زمينه‎ ‎سفيد براي تزئين كردن آن مي افزايند. نقش هاي متداول در روي نمدهاي نقاط مختلف‎ ‎كرمانشاه عبارتند از: شمشير و تپانچه، رنگين كمان، گل ترنج، تبرزين، درخت و‎ ‎گنجشك، كله قوچي، نيلوفر، بز كوهي، مرغ، گل، پله، جقه شاهي.


صنایع دستی استان کرمانشاه

 

*SADAT*

کاربر فعال انجمن
کاربر رمان ۹۸
  
عضویت
13/8/18
ارسال ها
501
امتیاز واکنش
6,331
امتیاز
263
زمان حضور
18 ساعت 59 دقیقه
نویسنده این موضوع
چيغ بافي
چيغ يا‎ ‎چيخ عبارت از حصيري به پهناي تقريبي 150 سانتي متر است كه روي آن نقش هاي متفاوتي‎ ‎به وسيله نخ هاي رنگارنگ پشمي ايجاد مي شود. از چيغ براي حفاظت اطراف سياه چادرها‎ ‎استفاده مي شود و گاهي نيز براي تقسيم داخل چادرهاي عشايري به چند بخش جدا از هم‎ ‎كاربرد دارد‎.



گيوه كشي
گيوه كشي يكي از صنايع دستي استان كرمانشاه است كه از‎ ‎قدمت ديرينه اي برخوردار است. گيوه را به اصطلاح محلي كلاش هم مي گويند. مناطق‎ ‎كوهستاني، و گذرهاي صعب العبور و سنگلاخي استفاده از گيوه به عنوان پاپوش نرم،‎ ‎سبك، راحت و مقاوم را در كرمانشاه رواج داده است. مراكز ساخت گيوه، پاوه هرسين و كرمانشاه مي باشد.


گيوه از دو قسمت كفي و رويي تشكيل مي شود. كفي‎ ‎معمولاً از لاستيك و چرم است ولي رويي از نخ مي باشد. تا قبل از پيدايش صنعت‏‎ ‎لاستيك سازي، گيوه كش ها در كرمانشاه زير كلاش ها را از پوست گاوميش تهيه مي كردند‎ ‎و رويه آن را از نخ يا ابريشم مي بافتند كه اكثر اعيان از آن استفاده مي كردند. با پيدايش صنعت لاستيك براي كارگران و كشاورزان زير لاستيك به كار مي بردند. نوع دوم كلاش معروف به كلاش اورامي است كه گيوه باف هاي آن منطقه كه به‎ « ‎دوم » شهرت دارند. در نهايت استادي زير گيوه را از كهنه پارچه كه كوبيده مي شود و‎ ‎با روده خشك حيوانات كه تيره مي گويند به هم وصل مي كنند كه از لحاظ فرم و طرح با‎ ‎گيوه هاي كرمانشاه و هرسين كاملاً متفاوت است‎ .


‎مهمترين انواع فرآورده هاي‎ ‎گيوه بافي عبارتند از دم پايي، پاشنه بلند، گيوه عاج دار، پشت بسته، كفشي،‎ ‎حوله اي، منجوقي، قيصري، جاوي، توري و ملكي‎.


صنایع دستی استان کرمانشاه

 

*SADAT*

کاربر فعال انجمن
کاربر رمان ۹۸
  
عضویت
13/8/18
ارسال ها
501
امتیاز واکنش
6,331
امتیاز
263
زمان حضور
18 ساعت 59 دقیقه
نویسنده این موضوع
ابزارهاي فلزي
در حال حاضر در شهر كرند كارگاه هايي وجود دارد كه‎ ‎كم و بيش به ساخت وسايل فلزي و ابزار كار فعاليت دارند. صنعتگران كرندي در تهيه‏‎ ‎ابزار و وسايل كار و شكار، چاقو، كارد، قندشكن، ابزار زين و يراق، قفل و كليد‎ ‎شهرت زيادي داشته و دارند. متأسفانه در حال حاضر به علت عدم توجه به فلز كاري كرند‎ ‎اين صنعت رو به نابودي است و جز چند كارگاه سنتي عموماً از ميان رفته و رو به زوال‏‎ ‎نهاده اند كه كارگاه هاي داير هم به تهيه وسايل خانگي و زيستي اشتغال دارند علاوه بر كرند در شهر كرمانشاه نيز چند كارگاه آهنگري نيز وجود دارد كه بيشتر آلات كشت و زرع را مي سازند.

قلم زني
هنر قلمزني در اين استان روزگاري جلوه اي خاص‎ ‎داشته است و قلمزنان بزرگي در اين خطه مشغول فعاليت بوده اندهنر قلمزني در اين استان روزگاري جلوه اي خاص‎ ‎داشته است و قلمزنان بزرگي در اين خطه مشغول فعاليت بوده اند كه آخرين فرد از تبار‎ ‎قلمزنان حرفه اي شهر كرمانشاه استاد علي اكبر عين القضايي است كه با تدريس قلمزني‎ ‎به جوانان كرمانشاهي دست به احياء اين هنر زده است. قلمزنان هنرمند كرمانشاهي با‎ ‎الهام از آثار تاريخي دوره هخامنشي و ساساني و طبيعت منطقه، در نهايت ظرافت و زيبايي آثار هنري عظيمي را خلق كرده اند كه شهرت جهاني دارد.


صنایع دستی استان کرمانشاه

 

*SADAT*

کاربر فعال انجمن
کاربر رمان ۹۸
  
عضویت
13/8/18
ارسال ها
501
امتیاز واکنش
6,331
امتیاز
263
زمان حضور
18 ساعت 59 دقیقه
نویسنده این موضوع
پرده بافي – جاجيم بافي
پرده بافي نيز يكي از صنايع دستباف كرمانشاه مي‎ ‎باشد. جاجيم بافي يكي ديگر از صنايع دستي‎ ‎كرمانشاه است كه از ديرباز بين خانواده هاي روستايي و عشاير رواج داشته است.
پرده بافي نيز يكي از صنايع دستباف كرمانشاه مي‎ ‎باشد و هنوز چند نساجي در كرمانشاه به بافت پرده هاي نخي به اندازه هاي متفاوت‏‎ ‎مشغول مي باشند. براي بافت پرده از همان دستگاهي استفاده مي شود كه در موج بافي به‎ ‎كار مي رود‎، جاجيم بافي يكي ديگر از صنايع دستي‎ ‎كرمانشاه است كه از ديرباز بين خانواده هاي روستايي و عشاير رواج داشته است.
جاجيم‎ ‎به عنوان بالاپوش گرم مورد استفاده قرار مي گيرد. حتي در بين برخي از خانواده هاي‎ ‎روستاي جاجيم را به عنوان چشم روشني و جهيزيه نوعروسان هديه مي دهند و به عنوان‎ ‎يادگاري ارزنده سال ها در خانوارها باقي مي ماند مواد اوليه جاجيم پشم است و بافت آن شبيه به گليم است با اين تفاوت كه جاجيم در چهار تخته بافته مي شود و پس از‏‎ ‎بافتن به هم متصل و دوخته مي شود. در منطقه اورامان و ثلاث زنان جاجيم هايي را با‎ ‎نقوش متنوع و جنس مرغوب مي بافند كه در نوع خود كم نظير مي باشد‎.

قالي بافي
قالي بافي به صورت يك فعاليت جنبي با ارزش خود مصرفي و با نقوش بومي و‎ ‎محلي از سال ها پيش در ميان روستائيان كرمانشاه وجود داشته است. نقش هاي محلي‏‎ ‎شناخته شده ، نام روستاهاي معينيقالي بافي به صورت يك فعاليت جنبي با ارزش خود مصرفي و با نقوش بومي و‎ ‎محلي از سال ها پيش در ميان روستائيان كرمانشاه وجود داشته است. نقش هاي محلي‏‎ ‎شناخته شده، نام روستاهاي معيني را برخود دارد كه از جمله مي توان به نقش هاي حسين‎ ‎آباد و اكبر آبادي و كيوناني اشاره كرد.
امروزه تقريباً در بيشتر روستاهاي سنقر و‎ ‎در اغلب روستاهاي صحنه، كنگاور، دينور و بيستون، قالي بافي داير است. در ميان‎ ‎عشاير منطقه غربي كرمانشاه به ويژه ثلاث باباجاني اگرچه قالي بافي صنعت دستي اصلي‎ ‎نيست ولي در كنار گليم بافي و ساير دست بافت ها قالي هم بافته مي شود. در فرهنگ‎ ‎قالي بافي كرمانشاه واژه گل به معني نقش به كار برده مي شود چنانكه در گل اكبرآباد‎، گل ترنجي، منظور از گل نقشه گل قالي است. نقش هاي شناخته شده در قالي بافي اين‎ ‎منطقه عبارتند از دارگل، بازوبندي، سماوري، عبداللهي، اكبر آبادي، كيوناني و‎ ‎حسين آبادي كه هر يك از اين نقش ها، خود مجموعه اي از خرده نقش ها را در بر‎ ‎دارند‎.


صنایع دستی استان کرمانشاه

 
آخرین ویرایش توسط مدیر:

YeGaNeH

معاونت کل سایت رمان ۹۸
عضو کادر مدیریت
معاونت سایت
  
عضویت
9/1/22
ارسال ها
10,008
امتیاز واکنش
41,236
امتیاز
508
زمان حضور
312 روز 13 ساعت 18 دقیقه
استان کرمانشاه یکی از استان های باستانی ایران است. مردم کرمانشاه افراد بسیار هنرمند و متبحری هستند به همین دلیل این استان دارای صنایع دستی فراوانی است.

صنایع دستی کرمانشاه و سوغات فرهنگی این استان زیبا
کرمانشاه را می توان جزو اولین خاستگاه های بشر دانست که توسط تهمورث دیوبند - پادشاه افسانه ای پیشدادیان بنیانگذاری شده است. وی بافندگی، ریسندگی و صنعت را به مردمان خود یاد داد. البته برخی نیز بنای اولیه آن را به بهرام ساسانی نسبت داده اند. استان کرمانشاه از بدو تشکیل مورد توجه حکومت های گوناگون بوده است و حتی نشانه هایی از فرهنگ و تمدن در گنج دره هرسین مربوط به دوران مادی، هخامنشی و ساسانی نیز در آن مشاهده شده است.
چنانچه در بخش فرهنگ و هنر پیش از این هم اشاره شد، به دلیل موقعیت جغرافیایی ویژه و نیاز به ابزار و وسایل و مواد اولیه ی زندگی، این استان مهد صنایع دستی بوده است و افراد متبحر و زبر دستی در انواع حرفه ها از جمله:قلم زنی، نقره کاری، مسگری، زرگری، چرم سازی، نمدمالی، نساجی سنتی، قالی و قالیچه، سفالگری و فلزکاری پرورش یافته اند که موجب رونق در استان شده و به خاطر تولیدات روز افزون امکان صادرات به کشورهای خارجی نیز میسر می باشد.
نمد مالی
نمد مالی از هنرهای دستی عشایر کرمانشاه است که از قدیم الایام در این منطقه رایج بوده و جزو هنرهای قدیمی می باشد در زمان های دور، انواع لباس های پشمی و زیراندازها و هچنین زین اسب ها را از نمد درست می کردند.

چیغ
چیغ یا چیخ نوعی حصیر می باشد که دارای پهنای ١5٠ سانتی متر است که با نخ های رنگی و پشمی طرح ها و نقش هایی زیبا بر روی آن ایجاد می کنند. معمولا از چیغ برای حفاظت سیاه چادر ها استفاده می کنند و گاهی هم بعنوان دیوار، قسمت های داخلی چادر عشایری را به چند بخش تقسیم می کنند.

موج بافی
موج در واقع همان رختخواب مفرش از پشم می باشد که اکثرا برای رفع نیازهای خانواده یا سفارش دهندگان درست میشود و یکی از هنرهایی است که در خانه انجام می گردد. که در منطقه ی اورامانات هنوز هم رایج است موج های رنگین کمان و جوانرود در اورامانات بسیار نام آشنا هستند. برای تولید این موج ها کارگاه هایی در جوانرود وجود دارد که این حرفه را به شکل صنعت در آورده است.

گلیم بافی
بیشتر شهرهای کرمانشاه به گلیم بافی مشغولند و عمده ی مرکز تولید گلیم در روستاهای هرسین می باشد. دارا بودن مراتع مناسب جهت پرورش دام که تولید کننده الیاف برای گلیم هست این فرصت را برای اهالی کرمانشاه مهیا کرده است.
نقوش ترکیبی درخت و لانه گنجشک، نقوش چشمه نظامی، مار، عروسک، مرغابی، خطوط افقی، عمودی، نقش قرقره راه راه، قاچ خربزه، گل مشرفی، گل ترمه و سوزنی از جمله طرح ها و نقوشی هستند که بر روی گلیم های بافت هرسین مشاهده میشود.

ابزارهای فلزی
شهر کرند دارای کارگاه هایی هست که هنرمندان در آن به ساخت ابزار و سایل فلزی مشغول هستند. صنعتگران کرندی در زمینه ی تولید ابزار و وسایل کار و شکار، کارد، چاقو، قند شک ن، ابزار زین و یراق قفل و کلید بسیار نام آشنا هستند. اما امروزه به دلیل کم توجهی به فلزکاری کرند این صنعت در ورطه ی نابودی است و کم کم دیگر کارگاه ها نیز در حال جمع آوری هستند. علاوه بر کرند کرمانشاه نیز دارای چند کارگاه آهنگری هست که به تولید ابزار و آلات کشت و زرع می پردازند.

قلمزنی
هنر قلمزنی در استان کرمانشاه در روزگاران گذشته پر رونق بوده است و در این زمینه نیز قلم زنان بزرگی را پرورش داده است. از جمله استادان این هنر استاد علی اکبر عین القضایی می باشد که با تدریس قلم زنی به جوانان کرمانشاهی این هنر را دوباره زنده کرده است.
هنرمندان قلمزن، با پیروی از آثار دوره ی هخامنشی و ساسانی و طبیعت منطقه، آثار بسیار زیبایی را در این زمینه ایجاد کرده و نام ایران را در این عرصه به همگان معرفی کرده اند.

پرده بافی
از دیگر صنایع دستباف کرمانشاه می توان به پرده بافی اشاره کرد که امروزه چند نساجی به تولید پرده های نخی در اندازه های متفاوت مشغولند. برای بافت پرده از دستگاه های موج بافی استفاده می شود. هنرمندان زیادی در این عرصه مشغول له فعالیت هستند.

قالی بافی
قالی بافی به عنوان یک هنر با ارزش خود مصرفی، با طرح و نقش های بومی از دیرباز تاکنون در بین روستائیان کرمانشاه مرسوم بوده است. از نقوش قالی می توان به نقش های حسین آباد، کیونانی و اکبرآبادی اشاره کرد. امروزه در بیشتر روستاهای سنقر و در اغلب روستاهای کنگاور، دینور و بیستون دارهای قالی برقرار هستند.

جاجیم بافی
جاجیم بافی نیز از گذشته تا به امروز در میان عشایر و خانواده های روستانشین در کرمانشاه رایج بوده است. جاجیم را می توان به عنوان بالاپوش در فصل سرما استفاده کرد. در بین بعضی از خانواده های روستایی دادن جاجیم به عنوان چشم روشنی و جهیزیه نوعروسان و هدیه رایج است و برای یادگاری سال های سال آن را نگه می دارند.
ماده ی اصلی جاجیم پشم است و مانند گلیم بافته می شود با این فرق که جاجیم در چهار تخته بافته می شود و بعد از بافت به هم متصل و دوخته می گردد در منطقه اورامان و ثلاث زنان جاجیم هایی از جنس مرغوب با نقش ها و طرح های زیبا خلق می کنند.

چرم سازی
از صنایع نفیس و پرطرفدار در کرمانشاه می توان به چرم سازی اشاره کرد که از قدیم الایام در این منطقه وجود داشته است. برای تولید چرم با کیفیت باید مراحل آب زدن پوست، عورام کاری، آهک زدن، متورم کردن، مازوکاری، نمک پاشیدن، کاشی کاری، رنگ ریختن و صیقل زنی را انجام داد. چرم کرمانشاه از بهترین چرم های تولید شده در ایران محسوب می شود.
تولید کفش، زین اسب و شلاق و لگام اسب همه نشان دهنده کیفیت و اصالت چرم سازی یا سراجی در کرمانشاه می باشد. مشک، خیک، مچ بند، کمچان، پخشه پران، از سراجی قدیم کرمانشاه هستند که کم کم جای خود را به کیف و کمربند داده اند.

گیوه کشی
از هنرهای دستی استان کرمانشاه که از زمان های قدیم تا به امروز رواج داشته است. گیوه در زبان محلی کلاش هم نامیده میشود. استفاده ی گیوه در مناطق و گذرگاه های پر پیج و خم و کوهستانی و سنگلاخی سبب میشود تا پا، این عضو مهم در داخل این گیوه ها احساس راحتی و سبکی نماید علاوه بر اینکه بسیار هم مقاوم هستند. پاوه ی هرسین قطب تولید گیوه در استان کرمانشاه می باشد. گیوه از دو قسمت رویی و کفی درست شده، که جنس کفی، اغلب از چرم و لاستیک و جنس رویی از نخ است.

ارغوان بافی یا سبد بافی
بشر اولیه از وقتی شاخه ها و ساقه های درختان را چید به نوع استفاده ی آن نیز پی برد و کم کم توانست به هنر سبد بافی دست پیدا کند. از معروفترین مناطق سبد بافی می توان به شهرستان پاوه اشاره کرد. آنها برای بافت سبد از شاخه های درخت ارغوان استفاده می کنند و برای همین به آن ارغوان بافی نیز میگویند. درخت ارغوان در مناطق سردسیری و کوهستانی اورامانات میروید و دارای ترکه های بسیار محکمی است و سبدهای بافته شده از آن نیز بسیار مقاوم و شکیل هستند.

مرس بافی
از هنرهای اصیل استان کرمانشاه که ثبت ملی شده است. مرس گونه های پارچه ی سنتی است که برای تولید لباس مردانه و زنانه مورد استفاده قرار می گیرد. پشم بز "مرسی" (کرک نازک زیر گردن و شکم نوعی بز محلی)، ماده ی اصلی بافت این پارچه ی مخصوص را تشکیل می دهد.
این پارچه در شهرهای مهاباد، روانسر، جوانرود، سقز، شهر زاخو عراق تولید میشود. پشم مرس در فرایند تولید پارچه رنگ آمیزی نمی شود بلکه از مخلوط دو یا چند گونه پشم خود رنگ با هم و حلاجی کردن آنها به دست می آید.

سازهای سنتی
ساخت دف و تنبور در استان کرمانشاه رواج دارد. در زبان محلی به تنبور "تمبره" نیز گفته می شود و تنبور نوازن در مجالس مذهبی یا دیگر مراسمات با آن به هنرنمایی میپردازند. از خانواده تنبور می توان به سه تار چگوار و دیوان اشاره کرد. این سازها از لحاظ اندازه ی کاسه، دسته، تعداد سیم، تعداد پرده و گوشی ها و نواختن با تنبور متفاوت هستند.





منبع: نمناک


صنایع دستی استان کرمانشاه

 
  • تشکر
Reactions: -FãTéMęH- و daryam1
shape1
shape2
shape3
shape4
shape7
shape8
بالا