خوش آمدید به رمان ۹۸ | بهترین انجمن رمان نویسی

رمان ۹۸ با هدف ترویج فرهنگ کتاب خوانی و تقویت قلم عزیزان ایجاد شده است.
هدف ما همواره ایجاد محیطی گرم و صمیمی و دوستانه بوده
برای مطالعه کامل رمان‌ها و استفاده از امکانات انجمن
به ما بپیوندید و یا وارد انجمن شوید.

*SADAT*

کاربر فعال انجمن
کاربر رمان ۹۸
  
عضویت
13/8/18
ارسال ها
501
امتیاز واکنش
6,331
امتیاز
263
زمان حضور
18 ساعت 59 دقیقه
نویسنده این موضوع
حصیر بافی
حصیر یا بوریا از نی ساخته می شود ، نمونه هایی که دربین النهرین پیدا شده متعلق به 5000 سال ق.م است ، بنابراین حتی از صنعت پارچه بافی هم کهن تراست. در ایران مراکز صنعت حصیربافی یکی در زرقان فارس ودیگری در بروجرد است . حصیربافهای برجردی بیشتر نی مورد نیاز خود را از نیزارهای اطراف بروجرد و دشت های خوزستان تامین می کنند.حصیرهای بافته شده در سقف های گلی همچنین بعنوان زیراندار اقشار فرودست مورد استفاده قرار می گیرد.حصیر باف،نی را بقچه ای میخرد.اول ساقه نی را تمییز میکند و سپس با نیکوب ساقه ها را می کوبد و تـ*ـخت می کند و آب روی آنها می ریزد تا نرم شوند و بعد نی هایی را که به صورت ورقه باز شده اند در کنار هم می چیند و یک "پود" نی را با زاویه قائمه می بافد و از یک نوع بافت جناقی استفاده می کند و در آخر ته ساقه "پود" بافته شده را پیچ می دهد تا اینکه لبه های آن محکم باشد.اندازه های معمول این حصیر 8 در 4 است.

جاجیم لری بختیاری
یکی دیگر از دست بافته هایی که در زندگی جوامع عشایری و روستایی مناطق بختیاری نشین لرستان مورد استفاده قرار می گیرد جاجیم است که به شگل نوار هایی باریک به عرض 30 تا 50 سانتیمتر و طول 5 تا 8 متر تماما از پشم بافته می شود.این نوارها را پس از بافتن از پهلو به یکدیگر می دوزند،در نتیجه سطح یکپارچه ای حاصل می شود که به مصرف رو انداز می رسد.دار جاجیم عموما به صورت افقی بوده و چله کشی آن روی زمین انجام می گیرد.بافت های تار آن از روی کار دیده می شود در حالی که پود زیر آنها مخفی است.برخلاف سایر منسوجات که در آنها نقش با پود شکل می گیرد،در جاجیم بختیاری نقش به واسطه تارها ایجاد می شوند.


صنایع دستی استان لرستان

 
آخرین ویرایش توسط مدیر:

*SADAT*

کاربر فعال انجمن
کاربر رمان ۹۸
  
عضویت
13/8/18
ارسال ها
501
امتیاز واکنش
6,331
امتیاز
263
زمان حضور
18 ساعت 59 دقیقه
نویسنده این موضوع
ماشته بافی
ماشته دست بافته ای پشمین و منقش و غالبا مخصوص نواحی سردسیر است.در ایران در اکثر مناطقی که بافت آن رواج دارد به نام جاجیم خوانده می شود. فقط در خرم آباد و کرمانشاه ماشته یا موج نامیده می شود که از قدیمی ترینپارچه های دست بافته این منطقه میباشد.در مورد وجه تسمیه ماشته در هیچ کتابی ذکری به میان نیامده،اما می شود معانی واژه جاجیم را در مورد ماشته هم پذیرفت. مهمترین ماده اولیه مصرفی در تولید ماشته نخ پشمی "الوان" است. رایج ترین نقوش ماشته های لرستان عبارتند از:گل پتویی،چهارخانه آو و دار (آب و درخت) راه راه ، هشت خانه،خانه پنجزاریکاربرد عمده ماشته رختخواب پیچ می باشد،ولی در زندگی عشایر و روستایی کاربردهای دیگری مانند زیر انداز،روانداز و روی کرسی دارد.اما امروزه از تولید ماشته جهت روفرشی،رومبلی؛انواع پشتی،کیف زنانه،ساک،روکش،روی صندلی اتومبیل،و تزئین منزل استفاده می شود.بافت جاجیم به جز لرستان در کرمانشاه و کردستان،آذربایجان و ایلام رواج دارد.

حرمی بافی(ارامی)
حرمی یکی از دست بافته های شهرستان بروجرد است که توسط ماشته باف(جیلا) با استفاده از پارچه بافی دو وردی بافته می شود. نمونه قدیمی آن تماما از تار و پود پشمی بافته می شده اما نمونه های جدید با تار پنبه ای بافته می شود.معمولا ابعاد حرمی یک متر در هفتاد سانتیمتر است.رایج ترین نقوش به کار رفته در حرمی گل و پروانه و شانه ای و خطوط موازی می باشد.این دست بافته دارای تنوع بسیاری در رنگبندی و بافت آن نسبت به ماشته از تراکم بیشتری برخوردار است.بیشترین رنگ های مورد استفاده در حرمی قرمزلاکی و سورمه ای است.در گذشته از آن به عنوان بقچه و زیر اندازحمام استفاده می کردند.


صنایع دستی استان لرستان

 

*SADAT*

کاربر فعال انجمن
کاربر رمان ۹۸
  
عضویت
13/8/18
ارسال ها
501
امتیاز واکنش
6,331
امتیاز
263
زمان حضور
18 ساعت 59 دقیقه
نویسنده این موضوع
قالیبافی
فرش ایران با الهام از فرهنگ و تمدن اصیل ایرانی جاودانه ترین و زیباترین و ارزشمندترین هنر ملی این کشور است.فزش بافی در لرستان مانند سایر نواحی ایران از دیر باز رایج بوده و ویژگی های خاص خود را دارد.در لرستان فقط زنان فرش می بافند،فرش بافی برای زنان و دختران لر رتبه ممتاز دارد،دختران فرش باف خواستگاران بیشتری دارند و زودتر ازدواج می کنند. در ضرب المثل های لری این گونه دختران به "کرکیت د مشت"و "کهره د پشت" معروف بوده اند.بعضا آنه را پنجه طلا می خوانند و به هنگامه مرگشان تصویری از دارقالی را به روی گورشان نقش می کردند.اکنون دربسیاری از گورستان های قدیمی چنین نقش هایی را می توان مشاهده کرد.
هنگام عروسی آن ها،یکی از فرش های خوب دست بافت خودشان را رویه اسب می کردند تا همگان آن را ببینند.موقع فرش بافی زنان لر به صورت هم آوا با صدای رسا ترانه های لری می خوانند. معمولا فرش های لرستان با استفاده از طرح های شکسته که از خطوط عمودی یا افقی یا کج تا 45 درجه تشکیل می گردد یا به صورت خطوط هندسی به همراه بهره گیری از رنگهای قرمز،مشکی و سفید بطور کلی رنگهای تیره و تند که روح جنگ آوری و حماسی قوم لر را منعکس می نماید،بافته می شود.
گونه های تاریخی فرش لرستان عبارتند از:دوپوهه،کله گلی،عشونه،خاص مناطق سلسله و دلفان فراشی و بارانی بخش زاغه و چغلوندی،نجف وند پلدختر،تایی ویسیان و چشمک،فرش پایی منطقه پاپی،چهاربره و علمدار بروجرد.


صنایع دستی استان لرستان

 

YeGaNeH

معاونت کل سایت رمان ۹۸
عضو کادر مدیریت
معاونت سایت
  
عضویت
9/1/22
ارسال ها
10,008
امتیاز واکنش
41,272
امتیاز
508
زمان حضور
312 روز 13 ساعت 40 دقیقه
استان لرستان دارای قدمت چند هزار ساله می باشد و مردم هنرمند و صنایع دستی مختلفی دارد. این صنایع دستی خاص می توانند بهترین هدیه و سوغات برای عزیزانتان باشند.

صنایع دستی زیبا و معروف استان لرستان
مناطق غربی کشور و دامنه کوه های زاگرس نه تنها در کشورمان بلکه حتی در دنیا یکی از کهن ترین سکونتگاه های بشری به شمار می رود. جالب است بدانید که استان زیبای لرستان دارای قدمتی چند هزار ساله میباشد و به عنوان یک نگین درخشان در این منطقه می درخشد، منطقه ای که نشان دهنده سکونت انسان های اولیه در بعضی از غارهای آن می باشد. بنابر این استانی که دارای چنین قدمتی است مسلماً می تواند دارای پیشینه تاریخی و صنایع دستی منحصر به فرد و غنی باشد.
چنانچه قصد سفر به استان لرستان دارید، پیشنهاد می کنیم در این مطلب از فرهنگ و هنر با ما همراه باشید تا با هنر دست مردم این خطه آشنا شوید و در سفر خود هر چند کوچک از این آثار دستی و سنتی برای عزیزانتان تهیه کنید.
نمد مالی لرستان
از گذشته های دور در استان لرستان صنعتی به نام نمد مالی رواج داشت. مطمئنآ اسم کلاه نمدی به گوشتان خورده است، کلاهی که اکثر مردم در گذشته آن را به سر می گذاشتند. به واسطه این صنعت همین کلاه های معروف نمدی، لباس های نمدی و انواع و اقسام زیراندازهای نمدی در بازارهای این استان عرضه می شود.

گیوه لرستان
از معروفترین صنایع دستی و سوغاتی لرستان که می توان به آن اشاره کرد گیوه یا همان پاپوش سنتی ایرانی می باشد که در اکثر بازارهای این استان می توانید از این هنر زیبا تهیه کنید. علاوه بر اینکه این گیوه ها از دوام بیشتری برخوردارند دارای وزن کمتری هم میباشند. در ساخت این پاپوش ها متریالی همچون نخ ابریشم، برخی ضایعات چرمی، نخ قالی به کار برده می شود.

حصیر بافی
در گذشته های دور هنر حصیر بافی فقط در زیر انداز درست کردن خلاصه می شد ولی در حال حاضر و در عصر کنونی شما می توانید انواع و اقسام ظرف و ظروف و سبدهای حصیری را که به واسطه این هنر خلق شده اند را در بازارهای مختلف کشور مخصوصاً این استان مشاهده کنید. پس بدانید که محصولات این صنعت نیز به نوبه خود می تواند گزینه مناسبی برای تهیه سوغاتی های شما باشد.

جاجیم بافی
هنر جاجیم بافی توسط زنان دلیر و غیرتمند عشایر در استان لرستان جا افتاده است ، در واقع می توان گفت جاجیم بافی یک هنر زنانه در لرستان به شمار می رود که تمامی اقدامات آن را از چیدن پشم گوسفندان گرفته تا بافت زنان این خطه انجام می دهند.
طرحها و نقش و نگارهای بسیار متنوعی همچون گلی و هچه ، شونه ، شیروز و... در جاجیم های معروف لرستان خلق می شود. جاجیم اگرچه در گذشته کاربردهای زیادی داشت اما امروزه بیشتر به عنوان تزیینات سنتی استفاده می شود.

ورشو سازی
معروف ترین صنایع دستی متعلق به ورشو سازی می باشد. این صنعت در این منطقه قدمتی به اندازه دو قرن به خود اختصاص داده است. در واقع ورشو فلز سفید رنگی است که از ترکیب آلیاژ چند فلز دیگر مثل روی، نیکل و مس تولید می شود.
یک صنعتگر ورشو با به کارگیری همه فلزات اقدام به ساخت ابزار آلات بسیار بادوامی همچون انواع قاشق و چنگال، سینی، سماور و... می کند که مطمئنمآ اگر سری به بازار بروجرد بزنید بهترین گزینه برای خرید سوغاتی پیش رویتان خواهد بود.

ماشته بافی
دستبافته پشمین که با نقش و نگار خاصی بافته می شود و مختص نواحی سردسیر میباشد ماشته نام دارد. ماشته بافی در اکثر مناطق ایران که بافت آن رایج بود با اسم جاجیم شناخته شده بود و فقط در کرمانشاه و خرم آباد ماشته و موج نامیده می شود و قدیمی ترین پارچه دست بافته این منطقه به شمار می رود.
رختخواب پیچ عمده ترین کاربرد ماشته می باشد اما عشایر و روستاییان از آن به عنوان رو انداز، زیرانداز و روی کرسی استفاده می کنند که امروزه نیز کاربردهایی همچون رو مبلی، رو فرشی، انواع پشتی، کیف زنانه، ساک، صندلی اتومبیل و... دارد.

قالی بافی
همانطور که میدانید با الهام از فرهنگ و تمدن اصیل ایرانی، فرش ایران زیباترین، ماندگارترین و ارزشمندترین هنر ملی این کشور به شمار می رود. استان لرستان نیز همچون سایر مناطق ایران از دیرباز رواج داشته است. جالب است بدانید که فرش بافی در این استان توسط زنان و دختران لر انجام می شود و رتبه ممتازی را به خود اختصاص داده اند.

سیاه چادر بافی
کوهدشت که به عنوان یکی از شهرستان های مهم در خصوص تولیدات سنتی و دستی شناخته شده است در زمینه سیاه چادر بافی فعالیت چشمگیری دارد. سیاه چادر به نوعی چادر اطلاق می شود که توسط زنان عشایر از موی بز سیاه بافته می شود. از آنجایی که عشایر در مکان های معینی در ییلاق و قشلاق اقامت دارند معمولاً زیر همین چادر ها استراحت و زندگی می کنند.

ساخت آلات موسیقی
از رشته های شاخصی که در شهرستان ازنا می توان به آن اشاره کرد ساخت آلات موسیقی سنتی می باشد. کمانچه یکی از سازهای اصیل موسیقی ایرانی به شمار می رود که به جرات می توان گفت پس از تار مهم ترین ساز موسیقی ایرانی محسوب می شود. استفاده از این کمانچه در بخش های مرکزی ایران علی الخصوص لرستان رایج است.

حرمی بافی
یکی از دستبافته هایی که متعلق به شهرستان بروجرد است حرمی بافی می باشد. در گذشته با تار و پود پشمی بافته می شد اما امروزه در نمونه های جدید با تار پنبه ای بافته می شود. رایج ترین نقش و نگاری که در این هنر به کار رفته می شود می توان به گل و پروانه و شانه ای و خطوط موازی اشاره کرد. این دستبافته ها دارای تنوع بسیار زیادی در بافت و رنگ بندی میباشند.

خراطی
خراطی یکی از هنرهای سنتی استان لرستان به شمار می رود که با استفاده از چوب ، اشیا و اشکال مختلفی از قبیل لیوان و گلدان تولید می شود و به خاطر همین یکی از مناسب ترین گزینه ها برای خرید سوغاتی می باشد. در خراطی ساختن اشیا با استفاده از دستگاه مخصوصی انجام میشود و در نهایت وسایل مختلفی همچون گهواره، ظروف، قلیان و پایه آباژور تولید می شود.

گلیم بافی
هنر دستی گلیم بافی یکی از انواع صنایع دستی شهرستان دلفان می باشد که عمده تولید این شهرستان را در این زمینه در بر می گیرد. گلیم دستبافتی ساده تلقی می شود که از تار و پود پشمی بافته می شود و در هر منطقه طرح خاص خود را داشته و کاربردی همچون فرش دارد.

چرم دوزی
یکی دیگر از صنایع دستی و سنتی که مربوط به شهرستان دورود میباشد چرم دوزی است. دباغی پوست و چرم دوزی قدمت هزار ساله در ایران دارد. جالب است بدانید که دباغی یکی از مهمترین فعالیتهایی می باشد که قبل از چرم دوزی رایج بود. در این صنعت از پوست حیواناتی همچون گوسفند، شترمرغ، بز، مار و... استفاده می شود.





منبع: نمناک


صنایع دستی استان لرستان

 
  • تشکر
Reactions: -FãTéMęH- و daryam1
shape1
shape2
shape3
shape4
shape7
shape8
بالا