خوش آمدید به رمان ۹۸ | بهترین انجمن رمان نویسی

رمان ۹۸ با هدف ترویج فرهنگ کتاب خوانی و تقویت قلم عزیزان ایجاد شده است.
هدف ما همواره ایجاد محیطی گرم و صمیمی و دوستانه بوده
برای مطالعه کامل رمان‌ها و استفاده از امکانات انجمن
به ما بپیوندید و یا وارد انجمن شوید.

parädox

اخراج شده
کاربر اخراج شده
کاربر رمان ۹۸
عضویت
9/10/20
ارسال ها
2,829
امتیاز واکنش
37,845
امتیاز
368
محل سکونت
انتهای راهرو سمت چپ
زمان حضور
60 روز 11 ساعت 10 دقیقه
نویسنده این موضوع
در خصوص علت خواندن سوره حمد و عدم جایگزینی دیگر سوره های قرآن به چند دلیل عمده می توان اشاره نمود که در متن زیر مشاهده می کنید.

جامعیت این سوره

سوره حمد تنها سوره ای است که از زبان بندگان بیان شده و آیات این سوره شامل موضوعات گوناگونی می باشد. امام رضا علیه السلام در این باره فرموده اند:«( علت این که در نماز سوره حمد خوانده می شود این است که:) هیچ سوره ای از سوره های قرآن مثل سوره حمد مشتمل بر جوامع خیر و حکمت نیست و شرح آن چنین است:

«الْحَمْدُ لِلَّهِ» با این عبارت بنده آنچه حق تعالی بر او واجب کرده یعنی شکر توفیق یافتنش برای اعمال خیر را اداء می کند.

«رَبِّ الْعالَمِینَ» این عبارت تمجید حق تعالی و تحمید او بوده و نیز با آن بنده اقرار می کند که او فقط خالق و مالک است نه دیگری.

«الرَّحْمنِ الرَّحِیمِ» با این عبارت بنده عطوفت خالق را نسبت به خود طلب کرده و هم چنین پروردگار و نعمت هایش بر جمیع مخلوقات را متذکّر می شود.


علت خواندن سوره حمد در نماز
«مالِکِ یَوْمِ الدِّینِ» اقرار به بعث و زنده شدن مردگان و حساب و مجازات بندگان بوده و نیز با این کلام بنده ملک آخرت را برای حق تعالی اثبات نموده همان طوری که ملک دنیا را برایش ایجاب می نماید.

«إِیَّاکَ نَعْبُدُ» با این عبارت بنده رغبت و تقرّب خود به خدا را بیان کرده و نیز خبر می دهد از اخلاص عمل فقط برای خالق نه دیگری.

«إِیَّاکَ نَسْتَعِینُ» بنده با این عبارت از خدا تقاضا می کند که توفیق و عبادتش را زیاد کرده و نعمت ها و نصرتش را خالق نسبت به او ادامه دهد.

«اهْدِنَا الصِّراطَ الْمُسْتَقِیمَ» بنده با این جمله از خدا تقاضای ارشاد کرده و نیز بدین وسیله به ریسمان هدایتش چنگ زده و هم چنین از خدا می خواهد که معرفتش را به او و به عظمت و کبریاییش زیاد نماید.

«صِراطَ الَّذِینَ أَنْعَمْتَ عَلَیْهِمْ» این جمله تأکید بنده نسبت به هدایت و رغبتش در ارشاد شدن را رسانده و نیز با این عبارت بنده متذکّر نعمت های حق تعالی بر اولیائش شده و هم چنین رغبت و میلش به مثل چنین نعمت هایی را می رساند.

«غَیْرِ الْمَغْضُوبِ عَلَیْهِمْ» بنده با اداء این عبارت پناه به خدا برده و استعاذه می جوید از این که در زمره معاندین و کافرین و کسانی باشد که پروردگار و امر و نهی او را خفیف و کوچک می شمرند.

«وَ لَا الضَّالِّینَ» با این کلمه بنده از خدا تقاضا می کند او را معصوم و محفوظ بدارد از این که در گروه آنان که از طریق مستقیم حق تعالی گمراه بوده و بدون عرفان چنین می پندارند که اعمال پسندیده و شایسته به جا می آورند باشد.
و بدین ترتیب در این سوره جوامع خیر و حکمت نسبت به امر آخرت و دنیا جمع بوده به طوری که با هیچ چیز دیگری برابری نکرده و قابل قیاس نیست.»
و بدین ترتیب در این سوره جوامع خیر و حکمت نسبت به امر آخرت و دنیا جمع بوده به طوری که با هیچ چیز دیگری برابری نکرده و قابل قیاس نیست. به دلیل همین ویژگی است که نماز بدون سوره حمد ناقص است.
از امام باقر(علیه السلام) درباره حکم کسی که در نمازش «فاتحة الکتاب» قرائت نکرده بود، سؤال شد؛ حضرت فرمود:« َ لَا صَلَاةَ لَهُ إِلَّا أَنْ یَقْرَأَ بِهَا»؛« نمازش، نماز شمرده نمی شود، مگر این که در آن«فاتحة الکتاب» را قرائت کند.»
در روایت دیگر می فرمایند:« کُلُّ صَلَاةٍ لَا یُقْرَأُ فِیهَا بِفَاتِحَةِ الْکِتَابِ فَهِیَ خِدَاج»؛« هر نمازی که در آن«فاتحة الکتاب» خوانده نشود، ناقص است.»

فواید سوره حمد

روایات متعددی در خصوص آثار و فوائد این سوره بیان گردیده که در این جا تنها به دو مورد آن اشاره می نماییم:
پیامبر اکرم(صلی الله علیه وآله) به جابربن عبدالله انصاری فرمود:« ای جابر! آیا برترین سوره ای که خدا در کتابش نازل فرموده به تو بیاموزم؟ جابر عرض کرد:آری، پدر و مادرم فدای تو باد! ای رسول خدا! آن را به من بیاموز. پس رسول اکرم(صلی الله علیه وآله) سوره«حمد» (ام الکتاب) را به او تعلیم داد و فرمود:ای جابر! آیا آگاهت سازم از این سوره؟ عرض کرد:چرا، پدر و مادرم فدای تو باد! یا رسول الله! از آن مرا با خبر ساز. فرمود:آن شفای هر دردی است جز مرگ.»
امام صادق - علیه السلام – فرمودند:« اسْمُ اللَّهِ الْأَعْظَمُ مُقَطَّعٌ فِی أُمِّ الْکِتَاب»[5]؛« اسم اعظم خداوند، در فاتحة الکتاب مندرج است.»
با توجه به دلایل گفته شده معلوم می شود سوره حمد، به سبب ویژگی های منحصر به فردی که دارد، بر دیگر سوره ها مقدم است و بر آن ها برتری دارد. از این رو در نماز، سوره حمد را می خوانیم.

منبع:نمناک


چرا باید در نماز حتما سوره حمد خوانده شود؟

 
آخرین ویرایش توسط مدیر:
  • تشکر
Reactions: MĀŘÝM و MaSuMeH_M

YeGaNeH

معاونت کل سایت رمان ۹۸
عضو کادر مدیریت
معاونت سایت
  
عضویت
9/1/22
ارسال ها
10,008
امتیاز واکنش
41,272
امتیاز
508
زمان حضور
312 روز 13 ساعت 40 دقیقه
یکی از مهم ترین سوره ها در هنگام نماز خواندن سوره حمد است که به دلایل خاصی هیچ جایگزینی برایش وجود ندارد.

چرا باید در نماز حتما سوره حمد خوانده شود؟
در خصوص علت خواندن سوره حمد در نماز و عدم جایگزینی دیگر سوره های قرآن با این سوره مهم، به چند دلیل عمده می توان اشاره نمود

در حدیثی امام رضا(ع) می‌فرماید:
اگر کسی بپرسد:چرا به مردم دستور داده شده تا در نماز قرآن بخوانند؟ در جواب گفته می‌شود:این دستور برای این است که قرآن متروک و مهجور نشود، بلکه با خواندن و شنیدن در نماز، در جامعه منتشر شود و از گزند فراموشی در امان بماند.
اگر بپرسد:چرا در هر قرائتی باید حتماً سوره حمد خوانده شود و نه سوره دیگری؟ در جواب گفته می‌شود:برای این‌که هیچ سوره‌ای از سوره‌های قرآن مثل سوره حمد مشتمل بر جوامع خیر و حکمت نیست و شرح آن چنین است:

«الْحَمْدُ لله»
نمازگزار با گفتن این عبارت، شکری که بر عهده او به خاطر توفیق یافتن به انجام کار خیر، آمده است را ادا می‌کند.

«رَبِّ الْعالَمِینَ»
این عبارت تمجید حقّ تعالی و ستایش او است و با آن بنده اقرار می‌کند که او فقط خالق و مالک است نه شخص دیگری.

«الرَّحْمنِ الرَّحِیمِ»
با این عبارت بنده، از خدا طلب مهربانی می‌کند‏ و پروردگار و نعمت‌هایش بر همه مخلوقات را یادآوری می‌کند.

«مالِکِ یَوْمِ الدِّینِ»
اقرار به زنده شدن مردگان و حساب و مجازات بندگان بوده و با این کلام، همان طور که مالکیت دنیا را برای خدا می‌داند، اقرار به مالکیت او بر آخرت می‌کند.

«إِیَّاکَ نَعْبُدُ»
با این عبارت؛ رغبت و تقرّب خود به خدا را بیان کرده و از اخلاص عمل فقط برای خالق و نه دیگری خبر می‌دهد.

«إِیَّاکَ نَسْتَعِینُ»
از خدا تقاضا می‌کند که توفیق و عبادتش را زیاد کرده و نعمت‌ها و از او می‌خواهد تا همچنان او را یاری کند.

«اهْدِنَا الصِّراطَ الْمُسْتَقِیمَ»
از خدا تقاضای ارشاد کرده و نیز بدین وسیله به ریسمان هدایتش چنگ زده و همچنین از خدا می‌خواهد که معرفتش را به او و به عظمت و کبریائیش زیاد کند.

«صِراطَ الَّذِینَ أَنْعَمْتَ عَلَیْهِمْ»
این جمله تأکید بنده نسبت به هدایت و رغبتش در ارشاد شدن را رسانده و نیز با این عبارت، متذکّر نعمت‌های حقّ تعالی بر اولیائش شده و میل و رغبتش را به مثل چنین نعمت‌هایی نشان می‌دهد.

«غَیْرِ الْمَغْضُوبِ عَلَیْهِمْ»
بنده، با اداء این عبارت از این‌که در زمره معاندین و کافرین و کسانی باشد که پروردگار و امر و نهی او را خفیف و کوچک می‌شمرند، به خدا پناه برده است.

«وَ لَا الضَّالِّینَ»
با این کلمه بنده از خدا درخواست می‌کند تا او را از کسانی که بدون شناخت، از راه او منحرف شده‌اند ولی تصور می‌کنند که بر حق هستند، قرار ندهد.
و بدین ترتیب در این سوره، جوامع خیر و حکمت مربوط به دنیا و آخرت قرار گرفته که در هیچ جا این‌گونه یک‌جا نیامده است. (شیخ صدوق، علل الشرائع، ج 1، ص 260)

حدیث درباره سوره حمد از امام محمد باقر(ع)
از امام باقر(علیه السلام) درباره حکم کسی که در نمازش «فاتحة الکتاب» قرائت نکرده بود، سؤال شد؛ حضرت فرمود:
لَا صَلَاةَ لَهُ إِلَّا أَنْ یَقْرَأَ بِهَا»؛« نمازش، نماز شمرده نمی شود، مگر این که در آن«فاتحة الکتاب» را قرائت کند.
در روایت دیگر می فرمایند:
کُلُّ صَلَاةٍ لَا یُقْرَأُ فِیهَا بِفَاتِحَةِ الْکِتَابِ فَهِیَ خِدَا؛ هر نمازی که در آن فاتحة الکتاب خوانده نشود، ناقص است. (شیخ حر عاملی، وسائل الشیعه، ج 6، باب القراءة فی الصلاة، ص 37-39)

فواید سوره حمد در روایتی از پیامبر اکرم(ص)
پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله به جابربن‌عبداللّٰه انصاری فرمود:
ای جابر! آیا برترین سوره‌ای که خدا در کتابش نازل فرموده به تو بیاموزم‌؟
جابر عرض کرد:آری، پدر و مادرم فدای تو باد! ای رسول خدا! آن را به من بیاموز.
پس رسول اکرم صلی الله علیه و آله سورۀ «حمد» (ام‌الکتاب) را به او تعلیم داد و فرمود:
ای جابر! آیا آگاهت سازم از این سوره‌؟
عرض کرد:چرا، پدر و مادرم فدای تو باد! یا رسول اللّٰه! از آن مرا با خبر ساز.
فرمود: آن شفای هر دردی است جز مرگ. (تفسیر عیاشی، ج 1، ص 34، «تفسیر سورۀ حمد»، حدیث 9؛ تفسیر البرهان، ج 1، ص 42؛ تفسیر مجمع‌البیان، ج 1، ص 17 و 18)
از توضیحات ارائه شده مشخص می‌شود که سوره حمد به دلیل ویژگی‌های خاص و منحصر به فردی که دارد، در مقایسه با سوره‌های دیگر، جایگاه برتری دارد. به همین دلیل، در نماز، سوره حمد را قرائت می‌کنیم.



منبع: نمناک


چرا باید در نماز حتما سوره حمد خوانده شود؟

 
  • تشکر
Reactions: -FãTéMęH-
shape1
shape2
shape3
shape4
shape7
shape8
بالا