خوش آمدید به رمان ۹۸ | بهترین انجمن رمان نویسی

رمان ۹۸ با هدف ترویج فرهنگ کتاب خوانی و تقویت قلم عزیزان ایجاد شده است.
هدف ما همواره ایجاد محیطی گرم و صمیمی و دوستانه بوده
برای مطالعه کامل رمان‌ها و استفاده از امکانات انجمن
به ما بپیوندید و یا وارد انجمن شوید.

هلیا

حامی انجمن رمان ۹۸
کاربر رمان ۹۸
  
عضویت
23/7/20
ارسال ها
243
امتیاز واکنش
860
امتیاز
228
زمان حضور
16 روز 20 ساعت 14 دقیقه
نویسنده این موضوع
خانه لاری ها واقع در استان یزد
اگر از یک یزدی بپرسیم که در یزد باید کجا را ببینیم اولین جایی که احتمالا معرفی می‌کند، میدان امیرچخماق است، بعد به سراغ باغ دولت آباد می‌رود و احتمالا سومین یا چهارمین جایی که معرفی کند خانه لاریها است. خانه‌ای که بادگیرش به زیبایی بادگیرهای دیگر یزد است و مثل خانه‌های دیگر این شهر کویری، حیاط ها پردار و درخت و سرسبزی دارد.
خیابان امام خمینی، محله فهادان، مجاور عمارت کلاه فرنگی قرار دارد.
تاریخ پر فراز و نشیب
باورش مشکل است که خانه لاری‌ ها یزد که یکی از اعیانی‌ترین خانه‌های زمان خودش بوده، برای مدتی تبدیل به خانقاه شده باشد، اما از سال ۱۲۸۶ که حاج غلامحسین ملازینل، خانه لاریها را برای حاج محمد ابراهیم لاری ساخت، روز‌های پر فراز و نشیبی بر این خانه گذشت.لاری‌ها مهاجران شناخته شده‌ای در یزد بودند که ۲۷۰ سال پیش از لار استان فارس برای تجارت به شهر بادگیر‌ها آمدند. ۱۵۰ سال پیش یکی از این لاری‌های مهاجر یعنی حاج محمد ابراهیم لاری خانه‌ای را بنا کرد که خیلی زود به یکی از زیباترین خانه‌های شهر تبدیل شد.این خانه تا اواخر حکومت رضا شاه در تملک خانواده لاری‌ها بود، اما در این دوره به دلیل به وجود آمدن مشکلات مربوط به انحصار وراثت متروکه شد. در حدود نیم قرنی که این خانه تاریخی در غبار بی توجهی گم شد، اتفاقات زیادی برایش رخ داد.در مقطعی این خانه خانقاه دراویش مسلک نعمت اللهی شد. سال ۶۳ بود که سازمان میزاث فرهنگی تملک آن را در دست گرفت و خانه لاری‌ها را به محل سازمان میراث فرهنگی تبدیل کرد. با این همه، این پایان داستان خانه نبود. این خانه در سال ۸۵ به ثبت ملی رسید و این روزها علاوه بر اینکه جاذبه گردشگری به حساب می‌آید، محل موزه اسناد شهر بادگیر‌ها هم هست.
خانه لاری های یزد چه قسمت هایی دارد؟
خانه لاریها، ۱۷۰۰ متر مساحت و ۱۲۰۰ متر زیربنا دارد. معماری این خانه تاریخی از اصول معماری ایرانی تبعیت می‌کند و در آن حریم خصوصی و دور نگه داشتن فضاهای داخلی از چشم غیرخودی‌ها اصل قرار گرفته است. خانه، سه حیاط دارد و در هر حیاط بخش‌هایی هست که دیدن هر کدام ما را بیشتر با حال و هوای بافت سنتی شهر یزد آشنا می‌کند.
#تالار_گردشگری_ایران


خانه لاری ها

 
آخرین ویرایش توسط مدیر:
  • تشکر
Reactions: FaTeMeH QaSeMi

FaTeMeH QaSeMi

مدیر ارشد رمان ۹۸
عضو کادر مدیریت
مدیر ارشد انجمن
گوینده انجمن
کپیست انجمن
عضویت
31/8/20
ارسال ها
3,251
امتیاز واکنش
43,153
امتیاز
443
زمان حضور
105 روز 9 ساعت 46 دقیقه
حیاط اول:از در اصلی عمارت نمی‌توان به حیاط اصلی رسید، اما در دوم خانه لاری ‌ها یزد، ما را به این حیاط می رساند. خانه لاریها مثل هر خانه کویری دیگر اندرونی و بیرونی دارد و حیاط در مرکز آن است.
به جز حوض زیبای وسط حیاط که رویش تختی بزرگ گذاشته‌اند و به آن غروب‌نشین می‌گویند، آنچه در حیاط اصلی جلب توجه می‌کند ایوان بزرگی‌ست که به بادگیر بلند خانه می‌رسد. این بادگیر البته تنها بادگیر خانه نیست و فضای داخل خانه بیشتر با بادگیر‌های کوچک‌تری خنک می‌شوند که در گوشه گوشه عمارت وجود دارند.
اتاق‌های چهار سوی حیاط برای چهار فصل مختلف مناسب هستند. قسمت شمالی در فصل زمستان و قست جنوبی که شامل تالار و بادگیر است در فصل تابستان فضاهای مناسبی را برای اهالی خانه به وجود آورده‌اند.
در اینجا باید به قسمت‌های شرقی و غربی حیاط هم نگاهی بیندازیم. در قسمت شرقی اتاق آینه، مطبخ و سرداب قرار دارد. این بخش خانه مناسب فصل پاییز ساخته شده و ضلع غربی که بهارخواب در آن است، ویژه فصل بهار است.
اگر بنا داریم به داخل اتاق‌ها قدم بگذاریم باید سه پله از حیاط بالا برویم. اتاق‌های مختلف این عمارت که هر کدام کارکرد خاصی دارند به دلیل آینه‌کاری‌ها، گچ‌بری‌ها، نقاشی‌ها و البته شیشه‌های رنگی در‌ها و پنجره‌هایش معروفند.
هنوز جاهای دیدنی حیاط اصلی تمام نشده‌اند. از حیاط اصلی می‌توانیم به سرداب خانه برویم که زیر ایوان اصلی‌ست. برای رسیدن به سرداب که سقفش به صورت طاق تویزه (طاقی از گچ و نی) ساخته شده است و در داخل آن دو شمسه رنگین خودنمایی می کنند، باید ۳۸ پله پایین برویم.
حیاط میانی
ساختار حیاط میانی مشابه حیاط اصلی‌ست. این حیاط که البته کوچک‌تر از حیاط اصلی‌ست به هفت‌دری‌ها، پنج‌دری‌ها و سه‌دری‌هایش معروف است.
در شمال غربی حیاط، یک هفت‌دری هست و در مقابل آن دیواری تراش خورده قرینه اتاق هفت دری قرار دارد. در بخش شمال شرقی، یک پنج دری و یک سه دری هست. ساختار حیاط میانی باعث شده از بیرون مجموعه‌ای زیبا و متقارن از طاق نماها را ببینیم.
حیاط سوم
حیاط سوم هر چند خیلی کوچک است و تنها یک اتاق دارد، اما ساختار جالب معماری‌اش حکایت از اهمیت این فضای دنج دارد. اینطور به نظر می‌آید اهل خانه وقتی می‌خواستند خلوت کنند و به جای ساکت و آرامی بروند این قسمت از خانه را انتخاب می‌کردند.
حالا باید از حیاط میانی به حیاط سوم برویم، اما در گذشته ورودی جداگانه‌ای برای این حیاط وجود داشته است. حیاط سوم یک طبقه بلندتر از حیاط میانی‌ست و نورش از نورگیر وسط سقف که در وسط حیاط قرار دارد، تامین می‌شود.
رفتن به خانه لاری‌ها یک تیر و دو نشان است؛ از طرفی از معماری زیبا و آرامش‌دهنده خانه ل‌ذت می‌بریم و از طرف دیگر می‌توانیم از موزه اسناد یزد که یکی از پر بازدید‌ترین موزه‌های شهر بادگیر‌هاست، دیدن کنیم.
منبع: ویکی پدیا
#تالار_گردشگری_ایران


خانه لاری ها

 

MaRjAn

مدیر ارشد رمان ۹۸
عضو کادر مدیریت
مدیر ارشد انجمن
ناظر کتاب
  
عضویت
19/2/21
ارسال ها
7,596
امتیاز واکنش
31,586
امتیاز
473
سن
16
زمان حضور
216 روز 3 ساعت 5 دقیقه
معماری خانه‌ی لاری‌ها
در سبک معماری یزد، حفظ حریم خانواده به عنوان اصلی مهم و ضروری در نظر گرفته می‌شود.
معماران و سازندگان عمارات اصیل و تاریخی در این استان کویری، آن‌ها را به گونه‌ای بنا کرده‌اند که هیچ غریبه‌ای نتواند داخل آن‌ را بدون اجازه‌ی صاحب‌خانه از نظر بگذراند.
فضاهای گوناگون اطراف حیاط خانه‌ها به گونه‌ای طراحی و ساخته شده‌اند که درک عمیق و واقعی نسبت به معنای حقیقی محرمیت در فضاهای ایرانی به چشم می‌خورد. در واقع می‌توان اینگونه بیان کرد که تمامی خانه‌های قدیمی و اصیل ساخته شده در این شهر، اگرچه خطوط مالکیت آنها تنها مرز بین خانه‌ها نمی‌باشد و در ارتفاع نیز همبستگی و در هم تنیدگی در فضاهای بین دو ملک وجود دارد ولی فرهنگ زیستی مردمان یزد با نهایت حرمت‌گذاری بر فضاهای زندگی دیگران بوده و نوع خانه‌ها نیز به گونه ای است که این امکان را برای حرمت‌گذاری فراهم می‌کند.
افراد ساکن در آن، با خیالی آسوده به زندگی و گذران اوقات خود می‌پرداختند. هشتی، کریاس، دالان و دیوارهای بلند و همچنین چگونگی قرارگیری و چینش دیگر مکان‌های موجود در داخل خانه و حیاط به گونه‌ای است که مطلب فوق را به اثبات می‌رساند.
از دیگر نکات برجسته و مهم در معماری به کار رفته‌ی خانه‌های قدیمی استان یزد، می‌توان از نحوه‌ی طراحی آن نام برد که بیشترین سایه و فضای خنک را در تابستان‌های گرم و کویری این استان برای اعضای آن به ارمغان می‌آورد.
اتاق‌ مهمان‌خانه یکی از مکان‌های مهم و به عنوان فضایی راحت و سمبل احترام و ارزش‌ نهادن به میهمان محسوب می‌شد. افرادی که از نظر مالی در سطح خوبی قرار داشتند، خانه‌های خود را به گونه‌ای بنا می‌کردند که از حیاط اختصاصی و ویژه‌ای برای مهمان برخوردار باشد. البته این مسئله در مورد صاحبخانه‌هایی که به دلیل موقعیت شغلی نیاز به حیاط جداگانه برای رفت و آمد داشتند نیز صدق می‌کرد.
به کارگیری سبک‌های ساختمانی مناسب، استفاده از مصالح و موادی که با اقلیم خاص شهر یزد هماهنگی و سازگاری داشته باشند، مانند بهره‌مندی از دم‌گیری گچی و نماسازی آب سیم‌گل و زیبایی‌های معماری به کار رفته در احداث و ساخت این بناها، همگی از خصوصیات و امتیازات خانه‌های مسکونی احداث شده‌ی دوران گذشته‌‌ در استان یزد محسوب می‌شود. خانه‌ی لاری‌های یزد نیز همانند بسیاری دیگر از خانه‌های قدیمی برجای‌مانده در این استان زیبا و دوست‌داشتنی، از این قاعده مستثنی نبوده و نمونه‌ای از سبک معماری خاص عمارات یزدی محسوب می‌شود. کارشناسان و معماران باستان‌شناسی کشور، مساحت این عمارت مهم تاریخی را ۱۷۰۰ متر و زیربنای آن‌ را حدود ۱۲۰۰ متر برآورد کرده‌اند. درهای ساخته شده در این بنا، پنجره‌ها، اتاق‌های آئینه‌کاری و نقاشی شده و همچنین ارسی‌های تعبیه شده در آن، نمونه‌های زیبا و فوق‌العاده‌ای از خانه‌های اشرافی و اعیانی قرن ۱۳ هجری شمسی محسوب می‌شود.

منبع: کجارو


خانه لاری ها

 
  • عالی
Reactions: FaTeMeH QaSeMi
shape1
shape2
shape3
shape4
shape7
shape8
بالا