- عضویت
- 6/2/20
- ارسال ها
- 7,624
- امتیاز واکنش
- 13,279
- امتیاز
- 428
- زمان حضور
- 82 روز 4 ساعت 42 دقیقه
نویسنده این موضوع
مشخصات کتاب:
حقوق شهروندی زنان در ایران بین دو انقلاب
هادی نوری (عضو هیات علمی دانشگاه گیلان) و صدیقه مسیبنیا فخبی
بنگاه ترجمه و نشر کتاب پارسه
چاپ اول، ۱۳۹۶
بانوان ایران چگونه به حقوق شهروندی خود رسیدند؟
«در ایران در یک توالی تاریخی زنان توانستند ابتدا بخشی از حقوق مدنی خود را کسب کنند و بعد از کسب حقوق اجتماعی و سیـاس*ـی بخش دیگری از حقوق مدنیشان محقق شد.» اما این حقوق از چه طریقی کسب شد؟ پاسخ آن در کتاب «حقوق شهروندی زنان در ایران بین دو انقلاب» بر اساس پژوهشی از هادی نوری عضو هیات علمی دانشگاه گیلان و صدیقه مسیبنیا توسط انتشارات پارسه منتشر شده است.
در این پژوهش که تلاشهای زنان ایرانی را برای به دست آوردن حقوق شهروندی در دوران بعد از مشروطیت تا انقلاب اسلامی مطرح میکند، دادهها براساس اطلاعات تاریخی و آمار و قوانین مدون شده است. بررسی آنچه در این کتاب وجود دارد راه سخت زنان ایران را در طول ۷۰ سال برای دستیابی به حقوق شهروندی از حق تحصیل تا حق اشتغال و آزادی بیان بررسی میکند.
براساس تعریف ابتدای کتاب: «مفهوم شهروندی به منزله مفهومی عمومی و رایج به دلیل ارتباط جدیاش با مسائل اجتماعی موجود در جوامع مختلف ارتباطی مورد مباحثه گسترده قرار گرفته است. این مفهوم به منزله ایدهای ذاتاً ارتباطی، از آنجا که تعامل، همکاری، وظایف و تعهدات متقابل میان افراد در زندگی اجتماعی را مورد توجه قرار میدهد، از جذابیتی فوقالعاده در میان پژوهشگران اجتماعی برخوردار است.»
به اعتقاد مولفان: «امروزه رعایت حقوق شهروندان یکی از پایههای استحکام هر حکومتی است. هر شهروندی در مقابل دولت و مجلس قانونگذاری کشورش حقی دارد که باید به طور کامل برآورده شود تا آن فرد در ساختار اجتماعی و سیـاس*ـی کشور احساس امنیت و آرامش کند. اعلامیه جهانی حقوق بشر قلمداد کرده که حفاظت از دیگر حقوق منوط به آن است.»
در سراسر جهان اما زنان، تا همین اواخر از حقوق شهروندی رسمی محروم بودند. در نظریه لیبرالی زنان به عنوان جزئی از حوزه خصوصی و به مثابه داراییهای شوهران خود که نمایندگی زنان را در حوزه عمومی به عهده داشتند، در نظر گرفته میشدند: «زنان حق رای را برای اولین بار در سال ۱۹۰۲ میلادی در استرالیا و سپس در ۱۹۱۸ میلادی در بریتانیا، ۱۹۲۰ میلادی در ایالات متحده آمریکا و در ۱۹۴۴ در فرانسه به دست آوردند. با این حال حتی پس از به دست آوردن حق رای نیز زنان از لحاظ حقوقی، اشخاصی مستقل محسوب نمیشدند.»
واژه شهروندی در ادبیات ایران واژهای تازه و نو است. به نظر نویسندگان کتاب حقوق شهروندی زنان در ایران: «در فرهنگهای عمومی مثل فرهنگ معین و عمید مطرح نشده است. ظاهرا اولین فرهنگ فارسی به فارسی که کلمه «شهروندی» را در خود جای داده است فرهنگ «فارسی به فارسی امروز» است. در این فرهنگ، کلمه «شهروند» چنین تعریف شده است: «کسی که اهل یک شهر یا کشور بوده و از حقوق متعلق به آن برخوردار باشد.» در ایران تا قبل از مشروطیت به جای این واژه از کلمه رعیت و رعایا استفاده میشد.»
اما مشروطه با وجود همه ناکامیهایش آنطور که در کتاب نوشته شده این تحول را به وجود آورد و واژه شهروند و یا ملت را وارد ادبیات خود کرد. این دورهای بود که زنان وارد عرصه اجتماعی شدند و سعی در تاثیرگذاری داشتند. بنا به نوشته پژوهشگران کتاب: «انقلاب مشروطه سرآغاز جنبش زن ایرانی برای دستیابی به حقوق خویش است. تا آن هنگام، زنان تجددخواه که ناچیز و کمشمار بودند، در محافل و مجلس خود به گفتوگو و بررسی درباره شرایط زندگی و موقعیت فردی و اجتماعی زن ایرانی در سنجش با زن اروپایی میپرداختند و به اقدامات لازم برای دگرگون کردن این وضع میاندیشیدند، اما انقلاب مشروطه و آزادیهای سیـاس*ـی و اجتماعی برخاسته از آن سبب شد تا این گروه از زنان بتوانند از یک سو، خواستها و هدفهای خود را از محافل دربسته به پهنه اجتماعی بکشانند و برای دستیابی به آن بکوشند و از سوی دیگر در پیوند با جنبش عمومی تلاش کنند تا سرچشمه نابسامانیهای جامعه ایران و راه برونرفت از آن را بیابند.»
با وجود این جنبش عمومی در زنان و بالا رفتن سطح آگاهیهای آنها روند دستیابی زنان به حقوق خود بسیار کند پیش میرفت و آنها تا سال ۱۳۴۱ نتوانستند به حق رای دست پیدا کنند: «در ۲۶ شهریور ۱۳۴۲ برای اولین بار شش زن به نمایندگی مجلس شورای ملی و دو زن به نمایندگی مجلس سنا انتخاب شدند، بانویی نیز به معاونت وزیر و همچنین بانویی دیگر به معاونت استانداری منصوب شدند.»
این زنان هرچند آنطور که کتاب استنباط میکند با روند غیردموکراتیکی به مجلس راه یافتند اما همین دستیابی به قانونگذاری باعث شد تا نتایج خوبی برای آنها به وجود بیاورد و قوانین مهمی را برای زنان به همراه داشته باشد. کتاب کسب این حقوق را توسط زنان در چند فصل مهم بررسی کرده است.
انجمن رمان 98
انجمن رمان 98 | برترین انجمن رمان نویسی
رمان 98
معرفی کتاب زنان بین دو انقلاب؛ از کنج خانه تا کرسی مجلس
رمان ۹۸ | دانلود رمان
نودهشتیا,بزرگترین مرجع تایپ رمان, دانلود رمان جدید,دانلود رمان عاشقانه, رمان خارجی, رمان ایرانی, دانلود رمان بدون سانسور,دانلود رمان اربابی,
roman98.com
آخرین ویرایش: