خوش آمدید به رمان ۹۸ | بهترین انجمن رمان نویسی

رمان ۹۸ با هدف ترویج فرهنگ کتاب خوانی و تقویت قلم عزیزان ایجاد شده است.
هدف ما همواره ایجاد محیطی گرم و صمیمی و دوستانه بوده
برای مطالعه کامل رمان‌ها و استفاده از امکانات انجمن
به ما بپیوندید و یا وارد انجمن شوید.

Marziyeh

مدیر بازنشسته تالار ادبیات
کاربر رمان ۹۸
  
عضویت
7/8/18
ارسال ها
700
امتیاز واکنش
3,333
امتیاز
298
زمان حضور
0
نویسنده این موضوع
صنایع دستی استان فارس به لحاظ پیشینه و قدمت تاریخی در جایگاه ممتازی قرار دارد. بسیاری از صنایع دستی اصیل در این استان توسط عشایر کوچ رو در این منطقه، حفظ و حراست شده است. در میان عشایر استان فارس، ایل قشقایی نقش مهمی در تولیدات صنایع دستی این منطقه دارد. هنرمندان صنایع دستی این استان غالبا در زمینه بافته های داری و پس از آن در حرفه خاتم کاری، فعال هستند. پس از این دو حوزه، منبت کاری، معرق چوب، ریزه کاری و نقاشی بر روی چوب، سفال و سرامیک در رتبه های بعدی قرار دارند. برای آشنایی بیشتر با صنایع دستی استان فارس ، در ادامه به تعدادی از مهم ترین آن ها اشاره ای خواهیم داشت:

قالی بافی
یکی از صنایع دستی مطرح استان فارس، قالی بافی است و غالبا توسط زنان عشایری و روستایی انجام می شود. در میان عشایر استان ایل قشقائی و خمسه، در تولید این نوع دستبافته فعالیت بیشتری دارند. دارهای قالی ایل قشقائی معمولا افقی بوده و دلیل آن نوع زندگی کوچ نشینی آنان است. به این دلیل که حمل و نقل دارهای افقی توسط چهارپایان آسان تر است و با زندگی عشایری همخوانی بیشتری دارد. نقوش قالی های قشقائی غالبا به صورت ذهنی و بدون استفاده از نقشه خاصی، بافته می شود. در واقع این نقوش و طرح ها از نسل های پیشین به یادگار مانده است. ذهنی بافی در قالی های قشقائی سبب شده هیچ یک از قالی ها، به لحاظ نقش و طرح یکسان نباشند. در ایل خمسه نیز دو تیره عرب و باصری، معمولا به بافت قالیچه اشتغال دارند. این قالیچه ها نقوش متنوع و فارسی باف دارد و تماما از پشم بافته می شود.

علاوه بر عشایر استان فارس، روستاییان این منطقه نیز به کار بافت قالی و قالیچه مشغول اند. قالیچه های بافته شده در روستاهای استان فارس به لحاظ کیفیت و مرغوبیت در جایگاه پایین تری نسبت به قالیچه های عشایر، قرار دارند. این حرفه به ویژه در مناطقی نظیر شیراز،فسا و آباده از رونق بسیاری برخوردار است.


صنایع دستی استان فارس

 
آخرین ویرایش توسط مدیر:

Marziyeh

مدیر بازنشسته تالار ادبیات
کاربر رمان ۹۸
  
عضویت
7/8/18
ارسال ها
700
امتیاز واکنش
3,333
امتیاز
298
زمان حضور
0
نویسنده این موضوع
گلیم بافی
یکی دیگر از صنایع دستی استان فارس گلیم بافی است. بافت گلیم در این استان نیز توسط زنان عشایر و روستایی و به صورت ذهنی بافی انجام می شود. غالب تولیدات این رشته هنری به دست زنان ایل قشقائی بافته می شود. بافندگان این گلیم ها معمولا از نقوشی که مربوط به زمان های گذشته است، استفاده می کنند. در چند سال اخیر با افزایش بافت گلیم در مناطق روستایی و شهری، استفاده از نقشه نیز رواج یافته است. در استان فارس برای رنگرزی نخ های پشمی در بافت گلیم، از رنگ های گیاهی و شیمیایی استفاده می شود. در بین گلیم های بافته شده در این منطقه، گلیم های قشقائی از اعتبار فراوانی برخوردار است. در این استان در مناطقی نظیر ممسنی، داراب و فیروزآباد، گلیم بافی رونق بسیاری دارد.

جاجیم بافی
این حرفه در میان عشایر استان فارس رایج بوده و برای زندگی کوچ نشینی بسیار پر کاربرد است. عشایر استان از جاجیم به عنوان پوششی برای رختخواب، اثاثیه داخل چادر و روانداز استفاده می کنند. به این دلیل در اصطلاح محلی به آن پوشن می گویند. جاجیم های بافته شده در این منطقه، غالبا از رنگ های روشن تشکیل شده و تار و پود آن نیز همرنگ است. نقوش تزئینی در بافت آن معمولا شامل نقش لوزی، نقش کنگره، نقش شطرنجی، ، نقش موازی و … می شود.

یکی از شاخص ترین جاجیم های بافته شده در استان فارس، جاجیم گل برجسته است. این نوع جاجیم توسط ایل قشقایی و به خصوص طایفه کشکولی بافته شده و شباهت زیادی به گلیم گل برجسته دارد. اندازه، ابزار کار و نحوه چله کشی این نوع جاجیم دقیقا مشابه گلیم است. جاجیم گل برجسته دارای زمینه ای روشن بوده و بافت قسمت هایی از آن به صورت پود پیچی است. این نوع بافت، سبب می شود قسمت هایی از زمینه به صورت برجسته درآید.


صنایع دستی استان فارس

 
آخرین ویرایش توسط مدیر:

Marziyeh

مدیر بازنشسته تالار ادبیات
کاربر رمان ۹۸
  
عضویت
7/8/18
ارسال ها
700
امتیاز واکنش
3,333
امتیاز
298
زمان حضور
0
نویسنده این موضوع
گبه بافی
از دیگر صنایع دستی استان فارس گبه بافی است و غالبا در میان عشایر رونق فراوان دارد. این نوع دستبافته غالبا به صورت درشت بافت بوده و ازپرزهایی بلند و پودهای متعدد تشکیل شده است. ویژگی متمایز گبه های بافته توسط ایل قشقایی این است که از نقوش و رنگ های متنوع تشکیل می شود. اصولا گبه های بافته شده در سایر مناطق کشور، خود رنگ هستند. همچنین گبه های بافته توسط قشقایی ها به طور کامل از پشم تشکیل شده است. یکی دیگر از ویژگی های گبه های قشقائی، به کار بردن نقش شیر در آن ها است. این نقش طبق عقاید گذشتگان، نماد جوانمردی بوده و گویا به دلیل وجود شیر در منطقه کامفیروز و دشت ارژن، این نقش بسیار متداول است. نقوش دیگری که در گبه های این استان دیده می شود، عبارتند از نقش خشتی، لچک ترنج، ستاره و…

خاتم کاری
پیشینه این هنر اصیل در استان فارس، به دوران حکومت صفویان بازمی گردد. از آن دوره تا کنون خاتم کاری در شهر شیراز رواج بسیار داشته و خواستگاه این هنر محسوب می شود. هم اکنون نیز خاتم شیراز به دلیل مرغوبیت مواد اولیه، کیفیت و طرح های اصیل، جایگاه ممتازی در سطح کشور دارد. از پرآوازه ترین اساتید خاتم کار شیرازی می توان به صنیع خاتم، حکیم الهی، گلریز خاتمی و … اشاره کرد.

منبت کاری
یکی دیگر از صنایع دستی استان فارس ، منبت کاری است که سابقه ای دیرینه در این منطقه دارد. از جمله تولیداتی که با این هنر زیبا آمیخته شده عبارتند از مبلمان، صفحات شطرنج، جعبه، میز و … از مهمترین مراکز منبت کاری در استان فارس می توان به شهر آباده و شیراز اشاره کرد.

قلم زنی
این حرفه نیز در استان فارس از پیشینه ای طولانی برخوردار است. هنرمندان قلم زن استان معمولا نقوشی زیبایی از تـ*ـخت جمشید را بر روی فلز حک می کنند. کاربرد های این رشته هنری اغلب در وسایلی نظیر سینی، انواع ظروف، گیره های استکان و لیوان و … دیده می شود.

از دیگر صنایع دستی استان فارس می توان به گیوه دوزی، سفالگری، رنگرزی، شیشه کاری، مینیاتور، نمد مالی، رودوزی های سنتی، سرامیک سازی، زیورآلات سنتی، آئینه کاری، گل سازی، وارونه بافی، خراطی، سنگ تراشی، چرم سازی و … اشاره کرد.


صنایع دستی استان فارس

 
آخرین ویرایش توسط مدیر:
shape1
shape2
shape3
shape4
shape7
shape8
بالا