درباره رمان ایتالو اسووو
به اعتقاد من، یکی از مهمترین پیامهای این کتاب همان پیام کتاب جنایت و مکافات اثر داستایفسکی است. همانطور که اشاره شد مهمترین دغدغه زنو رسیدن به یک احساس خوب نسبت به خودش از طریق کنار آمدن با وجدانش است. موقع نوشتن هم میخواهد ثابت کند آدم بدی نیست و کارهای خوب زیادی هم انجام داده تا شاید وجدانش راضی شود و آرام بگیرد اما همچنان درگیری درونی دارد.
زنو در همین دستنوشتهها اعتراف میکند که در نوشتن خاطراتش دروغ هم گفته ولی چون همواره در دادگاه وجدانش حاضر است به همین دروغ گفتن هم اعتراف میکند و همین وجدان شخصیت زنو مسئله کلیدی است. این وجدان دقیقا همان چیزی است که داستایفسکی درباره آن مینویسد: «آن کسی که وجدان دارد اگر به اشتباه خود پی برد، رنج میکشد. این خود بیش از اعمال شاقه برایش مجازات است.» زنو هم شاید به خاطر اشتباهاتش به زندان نرود اما مداوم رنج میکشد. اعمال اشتباه زنو شاید در مقابل قتلی که راسکلنیکف (شخصیت اصلی رمان جنایت و مکافات) انجام داده است، ناچیز باشد – مثلا در نظر بگیرید در قسمتی از کتاب زنو فقط فکر کشتن در ذهنش شکل میگیرد و عملا در این مسیر هیچ کاری انجام نمیدهد – اما چون زنو در درجه اول «آدم» است و درجه دوم میخواهد خوشجنس باشد، همین فکر کشتن هم باعث رنجش میشود.
در یک نگاه کلی نیز وقتی به زندگی زنو نگاه میکنیم یک تراژدی محض پیش روی ما قرار دارد اما قسمتهای خوب و جالب توجهی هم دارد که با طنز خاص و البته تلخ بیان شده است. اندیشههای آرتور شوپنهاور در این رمان به شکلی گسترده منعکس شدهاند که مترجم
کتاب – مرتضی کلانتریان – در مقدمه خود به خوبی به آن اشاره کرده است:
شوپنهاور میگوید اگر به کل هستی بشری بنگریم جز تراژدی چیزی در آن نخواهیم یافت، در حالی که اگر به جزییات آن توجه کنیم طنز و کمدی را جلوهگر مییابیم. در وجدان زنو نیز همین دو جنبه زندگی انسانی به نحوی استادانه ترسیم شده است. زنو هم مانند شوپنهاور عقیده دارد که درد و رنج بخش اساسی زندگی بشری را تشکیل میدهد و راه یافتن به سوی خوشبختی محال است و در این زمینه تا آنجا پیش میرود که ادعا میکند درد و رنج از همان بدو تولد همزاد نوزاد است.
یک مسئله مهم دیگر که درباره این کتاب وجود دارد مفهوم روانکاوی و عقاید فروید است. به شکل مشخص نمیتوان گفت که آیا زنو (ایتالو اسووو) به روانکاوی اعتقاد دارد یا خیر. ما میبینیم که زنو برای درمان خودش به روانکاو مراجعه میکند که این یعنی احساس میکند درمان خواهد شد. اما از طرف دیگر در دستنوشتههایش میخوانیم که او روانکاوش را مسخره میکند و از اینکه میتواند خاطراتی بنویسد که او را به اشتباه بیندازد لـ*ـذت هم میبرد.
در نظر بگیرید در قسمتی از کتاب زنو مورد آزمایش پزشکی قرار میگیرد و هرچند دلش میخواهد بیمار باشد اما مشخص میشود که بسیار هم از نظر جسمی سالم است. او نمیتواند با حقایق علمی ناشی از آزمایش روبهرو شود اما با خود فکر میکند که میتواند با سرهم کردن داستان و خاطرات دروغ روانکاوش را به اشتباه بیندازد و به این نتیجه برسد که از نظر روانی بیمار است. زنو با این فکر مشکل دارد که دکترش تلاش میکند برای هر چیزی یک توجیه روانکاوانه بیاورد. اما به طور کلی مشخص نیست که آیا این کتاب واقعا روانکاوی را رد میکند یا آن را تایید میکند.
به هر حال در کتاب وجدان زنو ما با شخصیت قابل توجه زنو و وجدان حساس او مواجه هستیم که با دیدی دقیق و موشکافانه اتفاقات را بررسی میکند. در آخر کتاب این ما هستیم که باید قضاوت کنیم که آیا زنو آدم خوش**** بود یا بدجنس. اما جواب هرچه که باشد بدون تردید زنو در ذهن ما جایگاه ویژهای خواهد داشت.
این کتاب با وجود راوی نامطمئن و بسیار حساس خود، نکات قابل توجه زیادی برای ارائه کردن به مخاطب دارد. ترجمه بسیار خوب مرتضی کلانتریان خواندن رمان را بسیار لـ*ـذتبخش میکند و به طور کلی ما این رمان شایسته مطالعه را جزء کتابهای پیشنهادی کافهبوک برای مطالعه قرار میدهیم.
انجمن رمان نویسی
رمان98
نودهشتیا,بزرگترین مرجع تایپ رمان, دانلود رمان جدید,دانلود رمان عاشقانه, رمان خارجی, رمان ایرانی, دانلود رمان بدون سانسور,دانلود رمان اربابی,
roman98.com
بهترین انجمن رمان نویسی ایران | رمان ۹۸
forum.roman98.com
معرفی کتاب وجدان زنو | ایتالو اسووو
بهترین انجمن رمان نویسی ایران | رمان ۹۸
forum.roman98.com
نودهشتیا,بزرگترین مرجع تایپ رمان, دانلود رمان جدید,دانلود رمان عاشقانه, رمان خارجی, رمان ایرانی, دانلود رمان بدون سانسور,دانلود رمان اربابی,
roman98.com