- عضویت
- 6/2/20
- ارسال ها
- 7,624
- امتیاز واکنش
- 13,279
- امتیاز
- 428
- زمان حضور
- 82 روز 4 ساعت 42 دقیقه
نویسنده این موضوع
- كسي نميداند با پديدهاي كه شايد تازه نباشد اما نمودش اين روزها تازه است، چگونه برخورد كند، پديده زندگي مستقل جوانان يا آنچه جمعيتشناسان ميگويند: «خانوارهاي مستقل.» بعضي از آنها كه اين سبك زندگي را برگزيدهاند، معتقدند كه اين شيوه، شيوهاي مطلوب است و از تجربه آن خوشنودند، اما برخي نگرانند، اين نگرانها بيشتر مسوولان و تصميمگيرندگان و تا اندازهاي والدين هستند. صرفنظر از اينكه در اين خانوارهاي مستقل چه ميگذرد، با «دكتر محمدسعيد ذكايي»، عضو هياتعلمي دانشگاهعلامه، جامعهشناسي كه بهطور خاص روي جوانان مطالعه ميكند، در مورد اين خانوارها، دلايل افزايش چشمگير آنها در جامعه ايران و تاثير آن بر سبك زندگي ايراني گفتوگو كردهايم.
- پيش از اين دورانگذار از زندگي فرزندان در خانواده تا ازدواج طولاني نبود اما در يكي، دو دهه اخير با تغييراتي كه در جامعه ايراني رخ داده، اين دوران افزايش يافته است. آيا اين ميتواند دليلي باشد براي اينكه اين روزها جوانان بيش از گذشته تمايل دارند به شكل مستقل زندگي كنند؟
- چند اتفاق دست به دست هم دادهاند تا افزايش تعداد پديدهاي كه ميشود نام آن را خانوارهاي مستقل گذاشت، اتفاق بيفتد. از آن جهت به اين شكل سكونت خانوارهاي مستقل گفته ميشود كه خانواده محسوب نميشوند و در آنها قراردادها، الزامات و تعهدات زندگي خانوادگي وجود ندارد. افراد اين خانوارهاي مستقل پيش از اين ازدواج نكردهاند و بنابراين نه طلاق گرفتهاند و نه بيوه هستند. در هر حال در مورد اين واحدها كه در جمعيتشناسي به آن خانوارهاي مستقل گفته ميشود، آمارهاي رسمي كه وجود دارد، به دليل محدوديتهاي فني و گاه برخي محافظهكاريها ممكن است كمتر از ميزان واقعي باشد، اما در هر حال با تخميني از اطلاعات سرشماري سال 85 ميتوان گفت كه حداقل حدود 200 هزار خانوار تك نفره در حال حاضر در ايران وجود دارد.
- پس اين آمار، افرادي را كه متاركه كرده يا بيوه شدهاند و در حال حاضر به صورت مستقل و جدا از خانوادههايشان زندگي ميكنند را در بر نميگيرد؟
- خانوارهاي مستقل جزو مطلقهها و بيوهها تلقي نميشوند و هنوز ازدواج نكردهاند بنابراين آمار آنها از آمار اين افراد جداست. مروري بر آمارهاي سال 85 نشان ميدهد كه در اين سال بالغ بر 175 هزار خانوار مستقل در ايران وجود داشته است، اين در حالي است كه 10 سال پيش از اين تاريخ، آمار اين گروه حدود 100 هزار نفر بوده است. اين نشان ميدهد كه به طور تقريبي خانوارهای (افراد) مستقل در عرض 10 سال دو برابر شدهاند. بر اين اساس ميشود حدس زد حالا كه در سال 90 هستيم با تعميم روند دو دهه گذشته بايد انتظار داشته باشيم كه تعداد خانوارهاي مستقل با برآوردي محافظهكارانه بين 200 تا 250 هزار باشد.
- شما به اين نكته اشاره كرديد كه تعداد واقعي افرادي كه اين شيوه زندگي را اختيار كردهاند ممكن است از آمارهاي موجود اندكي بيشتر باشند. از طرفي احساس ميشود برخي مديران يا مقامهاي دولتي گاه اين مساله را كم اهميت پنداشته يا با هراس و نگراني در مورد آن صحبت ميكنند. چه ويژگيای در خانوارهاي مستقل موجب اين نگراني براي مسوولان دولتي شده است؟
- همان طور كه اشاره كرديد گاهي در تحليلهاي ارايه شده مديران دولتي هر دو وجه را ميتوان ديد. يعني يا توجه نكردن و در حاشيه قرار دادن چنين موضوعي يا داشتن نگاهي توام با نگراني. خب طبيعتا جايي كه به پنهان كردن يا طرح نكردن مربوط ميشود، ممكن است اين استدلال باشد كه نسبت اين افرادي كه مستقل زندگي ميكنند نسبت به كل جمعيت هنوز چندان چشمگير نيست يا اقليتي محسوب ميشوند كه در ساختار خانوادگي ايران چندان تعيينكننده نيستند، هر چند تعداد اين خانوارها به صورت فزآيندهاي در حال افزايش است. بخشي هم كه به نگراني و مبالغه و بزرگنمايي و جنبههاي آسيبشناختي اين پديده بر ميگردد، پتانسيل و پويايي تحولات اجتماعي و تفكيك اجتماعي در هر جامعه و از جمله ايران را ناديده ميگيرند. با در نظر گرفتن كليشهسازيهايي كه هنوز نسبت به گروه سني نوجوان و جوان، به چشم ميخورد و تلقي «جواني» بهعنوان دورهاي از زندگي كه به شكل بالقوه ميتواند داراي آسيب باشد وهم براي خود فرد وهم براي ديگران مشكلاتي ايجاد كند، بخشي از اين نگراني را ميتوان درك كرد. اين تلقي ميتواند براي مسوولان چنين دغدغهاي را ايجاد كند كه زندگي مستقل ميتواند به مشكلات اين افراد دامن بزند. بخشي ديگر از نگرانيها هم ناشي از آن است كه برخي چنين پديدهاي را پديدهاي غربي و وارداتي ميدانند. اين نگاه نيز خود بر آمده از نوعي نگرش به خانواده غربي است كه بر سويههاي آسيبشناختي آن تاكيد افراطي ميشود. روشن است كه اين تلقي راديكال نگرشي يك سويه است و به اين موضوع توجه نميشود كه بهرغم وجود سويههايي از افول در خانوادههاي غربي، اما هنوز نشانههايي از تداوم سنت و قوام را ميتوان در آن مشاهده كرد. به هر حال در تقابل قرار دادن خانواده ايراني و خانواده غربي و نگراني از تاثيرات خانواده غربي بر خانوادههاي ايراني، منجر به اين ميشود كه در مورد پديده خانوارهاي مستقل با ترس و بيم نگاه شود. به علاوه موضوع ديگري نيز وجود دارد كه گاهي اوقات تحليلها در مورد چنين پديدهاي را افرادي انجام ميدهند كه در مورد خانواده و تغييرات فرهنگي و سبكهاي خانوادگي و آمارهاي مربوط به اين روندها آگاهي كافي ندارند و تنها از سر دلسوزي صحبت ميكنند. در هر حال، واقعيت اين است كه در جامعه ايراني خانوارهاي تك نفرهای وجود دارد كه ميتوانند از اقتضائات جامعه مدرن به حساب بيايند. افزايش اين سبك زندگي ميتواند هم وجوه آسيب شناسانه داشته باشد و هم وجوه غيرآسيب شناسانه.
- برگرديم به پرسش نخست، اينكه اين خانوارهاي تك نفره چگونه شكل گرفتند و چه شد كه در سالهاي اخير تعداد آنها به سرعت بالا رفت؟
- بخشي از اين پديده ميتواند معلول تغييراتي باشد كه در ساختار و ارزشهاي خانواده در ايران شكل گرفته است. تغييرات ساختاري و ارزشي اغلب در تعامل با هم بوده و از يكديگر تاثير ميپذيرند. در مورد تغييرات ساختاري خانواده غلبه خانواده هستهاي و كوچك شدن آن قابل ذكر است. تغييراتي كه به تاخير در سن ازدواج و تشكيل خانواده منتهي شده است نيز از جنبه ارزشي قابل بحث است. در كشورهاي غربي روندي تجربه شده است كه نقشهاي زوجيني، پدري و مادري اشكال متنوعتري يافته است. براي نمونه از جمله تحولات در خانواده و نقشهاي خانوادگي اين كشورها كاهش نرخ ازدواج و افزايش همباشي قابل ذكر است. البته اين مورد را نبايد از نظر دور داشت كه اين همباشي در مقطعي حتي در كشورهاي غربي هم با مقاومت روبهرو شده است و شيوهاي مذموم و مهجور بوده است، بعد در فاصله كمي به عنوان يك مرحله پيش از ازدواج تلقي شد و خانوادهها و زوجين ترجيح دادند مدتي پيش از رسمي شدن ازدواج اين تجربه همباشي را داشته باشند. فاز سومي هم به وجود آمد كه اين همباشي به عنوان صورتي از ازدواج و تجربه خانواده به رسميت شناخته شد و بديلي شد براي ازدواج. در فاز نهايي خيليها بر اين نظرند که تحولات از اين مرز هم فراتر رفته و در برخي از اين كشورها مرزي بين ازدواج و همباشي وجود ندارد و نميتوان آنها را از هم به روشني متمايز كرد.
انجمن رمان 98 | بهترین انجمن رمان نویسی
| زندگيهاي مجردي و خانوارهاي تك نفره |
رمان ۹۸ | دانلود رمان
نودهشتیا,بزرگترین مرجع تایپ رمان, دانلود رمان جدید,دانلود رمان عاشقانه, رمان خارجی, رمان ایرانی, دانلود رمان بدون سانسور,دانلود رمان اربابی,
roman98.com
آخرین ویرایش توسط مدیر: