خوش آمدید به رمان ۹۸ | بهترین انجمن رمان نویسی

رمان ۹۸ با هدف ترویج فرهنگ کتاب خوانی و تقویت قلم عزیزان ایجاد شده است.
هدف ما همواره ایجاد محیطی گرم و صمیمی و دوستانه بوده
برای مطالعه کامل رمان‌ها و استفاده از امکانات انجمن
به ما بپیوندید و یا وارد انجمن شوید.

Mahta.ra

کاربر نیمه فعال
کاربر رمان ۹۸
  
عضویت
17/8/19
ارسال ها
461
امتیاز واکنش
2,076
امتیاز
178
زمان حضور
20 روز 3 ساعت 4 دقیقه
نویسنده این موضوع
بسمه تعالی

"تاثیرات کمبود خواب بر روی مغز انسان"

تحقیقات جدید نشان می‌دهد که بدخوابی و مشکلات خوابیدن به حدی تاثیرات بدی بر روی مغز دارد که حتی خواب نامناسب به اندازه یک شب، شانس بروز آلزایمر در افراد را افزایش می‌دهد.


علاوه بر رفع خستگی، یکی از مهم‌ترین فواید خوابیدن پس از یک روز کاری طولانی و سخت، دفع سمومی است که با فعالیت‌های مغزی در مرکز سیستم عصبی ما جمع می‌شوند.

با این وجود، بررسی‌های جدید دانشمندان نشان می‌دهند که بدخوابی و هرگونه اختلال خواب که استراحت مشخص‌شده و لازم برای بدن ما را محدود کنند، از دفع پروتئین‌هایی که باعث بروز آلزایمر در مغز می‌شوند، جلوگیری کرده و تاثیرات مخربی بر روی بدن انسان می‌گذارد. در بررسی پژوهش اخیر دانشمندان و نتایج نگران‌کننده اعلام‌شده با ما همراه باشید.

تحقیق بر روی آثار مخرب بدخوابی
به طور دقیق‌تر، گفته شده که با فرآیندهای محاسباتی مختلف مغزی که در زمان بیدار بودن انجام می‌دهیم، نوعی پروتئین خاص با توانایی تشکیل پلاک در اطراف سلول‌های عصبی تولید می‌شود که عملا محصول ضایعاتی فعالیت این سلول‌های مغزی است.


جدیدترین پژوهش‌ها بر روی بیماری آلزایمر ، شانس درمان آن را افزایش داده‌ است

با این وجود، در ‌تحقیق جدید که به نوعی برای اولین بار تاثیر کم خوابی و تجمع این پروتئین در مغز را به دقت مورد بررسی قرار داده،‌ پژوهشگران اعلام کرده‌اند که حتی اگر فردی به میزان یک شب کم خواب شود میزان تجمع پروتئین‌های مضر مورد نظر در مغزش به حد مخربی خواهد رسید و این اتفاق تاثیرات منفی خود را بر روی مغز شخص خواهد گذاشت.



در کمال تعجب، علت دقیق بیماری مخرب و نسبتا شایع آلزایمر تا این لحظه برای دانشمندان آشکار نیست و تنها اطلاعات محدودی در مورد نشانه‌های جسمی و ذهنی بروز کرده در کسانی که دچار آلزایمر هستند، باعث شده که محققان مطالعات گسترده‌ای را در این رابـ*ـطه انجام دهند‌؛ یکی از مطالعات موردنظر نشان می‌دهد که میزان پروتئین بتا آمیلوئید در مغز مبتلایان به این شکل از زوال عقل بیشتر از سایر افراد است. این همان پروتئین موردبررسی در پژوهش انجام ‌شده بوده که در اطراف سلول‌ها پلاک ایجاد کرده و از ارتباط عصب‌های مغز با یکدیگر جلوگیری می‌کند.


از طرف دیگر، نکته جالب‌ توجه بررسی اخیر که دانشمندان را هم در کنار مخاطبانی مانند ما به تعجب وا می‌دارد این است که تجمع پروتئین بتا آمیلوئید در مغز افراد دچار بدخوابی به فاکتورهای ژنتیکی که در عده‌ای شانس ابتلا به زوال عقل را افزایش می‌دهند، ارتباطی ندارد؛ به بیان ساده‌تر می‌توان این احتمال را مطرح کرد که کم خوابی و محروم کردن بدن از استراحت کافی و درست، بدون در نظر گرفتن عوامل ژنتیکی به ما آسیبی جدی می‌رساند.

جزئیات پژوهش در مورد کم خوابی
برای ارائه نتایج موردبحث، دانشمندان 20 داوطلب که شامل 10 زن و 10 مرد بین 22 تا 72 سال بودند را در آزمایش‌ها شرکت دادند؛ تکنیک مورداستفاده توپوگرافی تابش پوزیترون (PET) نام داشت که برای اندازه‌گیری سطح پروتئین معرفی‌شده در مغز استفاده می‌شود. در این بررسی تمامی داوطلبان در سلامت کامل بودند و وضعیت مغزی آن‌ها در دو حالت خواب راحت و بدخوابی آنالیز شد.

همانطور که اشاره شد، تحلیل‌ها ثابت کرد که کم خوابی در مدت زمان کوتاه 24 ساعت سطح بتا آمیلوئیدها در نقاط حساس مغز که به آلزایمر مرتبط هستند را صرف‌ نظر از جنسیت و سن بالا می‌برد. به علاوه، بدخلق شدن داوطلبان در وضعیت بدخوابی هم نکته دیگری بود که مشاهده آن در آزمایش چندان تعجب‌برانگیز نبود.

البته با اینکه تعداد افراد تحت آزمایش به نسبت تست‌های گسترده‌تر دیگر کم بود، نتایج به دست آمده به حدی جالب‌ توجه هستند که نمی‌توان صحت آن‌ها را دست‌کم گرفت؛ پیش از این هم تاثیرات مشابهی در موش‌ها و مایع مغزی نخاعی انسان مشاهده شده بود، اما این اولین باری است که ارتباط بدخوابی و تجمع پروتئین بتا آمیلوئید در مغز به طور مستقیم بررسی می‌شود.

پژوهشگران تحقیق تایید کرده‌اند که جبران کم خوابی با استراحت بیشتر در روز بعد و یا هر زمانی که امکان آن وجود دارد، می‌تواند تاثیرات منفی موردبررسی آن‌ها در پژوهش انجام‌شده را کم کند، اما باید در نظر داشته باشیم پروتئین ضایعاتی ایجادشده به علاوه ارتباط داده شدن با آلزایمر، در خواب فرد نیز اختلال ایجاد می‌کند.



بنابراین اگر کسی دچار اختلال مزمن خواب باشد، مغز او در نوعی چرخه‌ی مخرب قرار خواهد گرفت که با افزایش سطح بتا آمیلوئیدها در هر شب کم خوابی، هم خوابیدن در آینده برایش سخت‌تر می‌شود و هم احتمال بروز زوال عقل در او بیشتر خواهد شد.


بررسی انواع مشکلات خواب و 9 روش علمی برای حل آن‌ها

با این تفاسیر گفته شده تحقیقات گسترده‌تری برای مشخص شدن تاثیر دقیق پروتئین بتا آمیلوئید در آلزایمر موردنیاز است، اما می‌توان اطمینان داشت که با بهبود کیفیت خواب و استراحت به میزان کافی، علاوه بر حفاظت از عملکرد مغز شانس تخریب سلول‌های مغزی هم کم می‌شود.


تاثیرات کمبود خواب بر روی مغز انسان

 
آخرین ویرایش توسط مدیر:
  • تشکر
Reactions: parädox

Mahta.ra

کاربر نیمه فعال
کاربر رمان ۹۸
  
عضویت
17/8/19
ارسال ها
461
امتیاز واکنش
2,076
امتیاز
178
زمان حضور
20 روز 3 ساعت 4 دقیقه
نویسنده این موضوع
تاثیر مخرب کمبود خواب بیش از آن چیزی است که فکر می‌کنید. به گفته محققان داشتن خواب کم سبب وارد آمدن آسیب‌هایی برگشت نا‌پذیر به مغز می‌شود. عوارض کم خوابی در برخی مواقع مرگبار هستند.


تنها دلیل خوابیدن در طول شب، پس گرفتن انرژی از دست رفته بدن حین انجام امور روزانه نیست. حین خواب، مغز تغییر وضعیت داده و تلاش می‌کند تا
مواد سمی تولید شده از فعالیت‌های عصبی در طول روز را از بین ببرد. کمبود خواب نه تنها سبب متوقف شدن این فعالیت نمی‌شود، بلکه به طور عجیبی با افزایش این دسته از فعالیت‌‌های پاک‌سازی، سبب وارد آمدن خسارت‌هایی جبران‌ناپذیر به مغز می‌شود.


محققان به این نتیجه رسیده‌اند که کمبود خواب پیوسته سبب می‌شود تا مغز بخش قابل توجهی از نورون‌ها و اتصالات سینپپسی را از بین ببرد. این از جمله تخریب‌های یک طرفه محسوب می‌شود که حتی با جبران کمبود خواب در زمان‌های بعدی نیز جبران نمی‌شود.

کمبود خواب و افزایش سلول‌خواری
یک تیم تحقیقاتی عصب شناسی از دانشگاه پلی تکنیک مارکه ایتالیا، طی یک تحقیق تلاش کردند تا به تاثیرات کمبود خواب پیوسته و داشتن عادات خواب بد بر روی مغز پستانداران پی ببرند. آن‌ها در کمال تعجب، شباهت عجیب و غریبی بین موش‌های کم خواب و موش‌های دارای خواب کافی پیدا کردند. همانند دیگر سلول‌های واقع در جای جای بدن انسان، نورون یا همان رشته‌های مغزی به صورت پیوسته و توسط دو دسته از یاخته‌های گلیایى (Glial Cell) در حال نوسازی هستند. این‌ها به عنوان سلول‌هایی پشتیبان شناخته شده و معمولا با عنوان «چسب دستگاه عصبی» شناخته می‌شوند.

همچنین بخوانید:

معرفی 10 گجت مناسب خواب ؛ نقش تکنولوژی در بهبود زندگی انسان‌ها



سلول‌های میکروگلیایی وظیفه دارند تا سلول‌های قدیمی و فرسوده را از طریق فرآیندی با نام سلول‌خواری (Phagocytosis) از بین ببرند. این واژه در زبان یونانی به معنی بلعیدن است. این فرآیند حین خوابیدن در مغز ما اتفاق می‌افتد تا به این وسیله فشارهای عصبی در طول روز از بین بروند. اکنون محققان به این نتیجه رسیده‌اند که کمبود خواب نیز سبب رخ دادن چنین فرآیندی در مغز انسان می‌شود، با این تفاوت که به دلیل افراطی بودن آن، خسارت‌های جبران ناپذیری به مغز وارد می‌شود. با از بین رفتن تعداد زیادی از اتصالات سینپسی، آسیب برگشت‌ناپذیری به دستگاه عصبی و در کل مغز انسان وارد می‌شود.

می‌توان با یک مثال این خرابی را توصیف کرد. خوابیدن کافی در طول شب همانند بیرون قرار دادن زباله‌ها در بیرون از خانه در انتهای هر روز است. وقتی به صورت پیوسته و همیشگی کمبود خواب دارید، انگار یک فرد سارق وارد منزل شما و نه تنها زباله‌ها، بلکه تلویزیون،یخچال و کامپیوتر و تمامی وسایل شما را نیز با خود می‌برد. به گفته مسئول ارشد این تیم تحقیقاتی، آن‌ها به این نتیجه رسیده‌اند که با کمبود خواب ، بخش‌هایی از سینپس توسط آستروسیت (سلول‌های گلیایی بزرگ) بلعیده می‌شوند. آن‌ها برای انجام تحقیقات خود، چهار دسته از موش‌ها را مورد آزمایش قرار دادند:



  • دسته‌ای از آن‌ها خواب کافی داشته و در طول شب بین 6 تا 8 ساعت را در حال خواب می‌گذراندند.
  • دسته دوم موش‌ها به صورت دوره‌ای و توسط محققان، حین خواب شب بیدار می‌شدند.
  • دسته سوم آن‌ها در برخی روزها به طور کامل از خواب شب محروم می‌شدند.
  • دسته چهارم موش‌ها برای پنج روز کامل بیدار بوده و چشم روی هم نمی‌گذاشتند.
وقتی محققان تاثیر کمبود خواب بر روی مغز آن‌ها را به وسیله مقایسه میزان فعالیت آستروسیت‌ها ارزیابی کردند، آستروسیت‌ها را در 5.7 درصد سینپس‌های موش‌های دارای خواب کافی و در 7.3 درصد سینپس‌های موش‌های بیدار شده حین خواب شب مشاهده کردند.

در دسته سوم و چهارم قضیه کمی متفاوت بود. محققان به این نتیجه رسیدند که در مغز موش‌های بیدار مانده به صورت پیوسته، فعالیت آستروسیت‌ها به اندازه‌ای افزایش یافته که حتی آن‌ها بخش‌های قابل توجهی از سینپس‌ها را بلیعده‌اند. در دسته سوم موش‌ها، آستروسیت‌ها در 8.4 درصد سینپس‌ها و در دسته چهارم آستروسیت‌ها در 13.5 درصد سینپس‌ها وجود داشتند. به گفته مسئول ارشد تیم تحقیقاتی، در موش‌هایی که به طور کامل از خواب محروم شده بودند (دسته سوم و چهارم)، بزرگترین و مهمترین سینپس‌ها خورده شده‌اند. در واقع این دزد بعد از آمدن به خانه، ارزشمندترین وسایل شما را با خود برده است.



محققان با چک کردن فعالیت سلول‌های میکروگلیایی در مغز هر چهار دسته از موش‌ها به این نتیجه رسیده‌اند که فعالیت در مغز موش‌های بیدار مانده برای پنج روز، به میزان بسیار بسیار زیادی افزایش پیدا کرده است. نکته نگران‌کننده دقیقا همینجاست. فعالیت افسارگسیخته سلول های میکروگلیایی ارتباط مستقیمی با بیماری‌های مغزی همچون آلزایمر دارد. طبق گفته آن‌ها، بیگانه‌خواری سلول‌های میکروگلیایی در مغز نمونه‌های کاملا بی‌خواب رخ داده است، پس این مشکل در افرادی که دارای مشکلات خواب بوده و به عنوان نمونه نیمه‌های شب‌ از خواب بیدار می‌شوند رخ نخواهد داد.

سوالات زیادی درباره این تحقیق و تاثیرات مستقیم کمبود خواب بر روی ذهن انسان وجود دارد. به عنوان نمونه برخی افراد معتقدند این خرابی حاصل شده به دلیل کمبود خواب با جبران ساعت‌های خواب از دست رفته، در انسان‌ها جبران خواهد شد. از آنجایی که میزان مرگ در اثر آلزایمر، از سال 1999 تاکنون حدود 50 درصد افزایش پیدا کرده، بهتر است تا درباره برگشت‌پذیری یا برگشت ناپذیری این تاثیر مخرب بر روی مغز انسان تردید نکرده و هرگز خود را برای چند روز متوالی از خواب محروم نکنیم.


تاثیرات کمبود خواب بر روی مغز انسان

 
آخرین ویرایش توسط مدیر:
  • تشکر
Reactions: parädox
shape1
shape2
shape3
shape4
shape7
shape8
بالا