خوش آمدید به رمان ۹۸ | بهترین انجمن رمان نویسی

رمان ۹۸ با هدف ترویج فرهنگ کتاب خوانی و تقویت قلم عزیزان ایجاد شده است.
هدف ما همواره ایجاد محیطی گرم و صمیمی و دوستانه بوده
برای مطالعه کامل رمان‌ها و استفاده از امکانات انجمن
به ما بپیوندید و یا وارد انجمن شوید.

ØMĪĎ

شاعر انجمن
شاعر انجمن
  
عضویت
11/8/18
ارسال ها
101
امتیاز واکنش
2,830
امتیاز
213
محل سکونت
همین حوالی
زمان حضور
8 روز 21 ساعت 41 دقیقه
نویسنده این موضوع
به نام خدا

*متن آموزشی نقد*

چگونه نقد کنیم؟

از وقتی که سایت های رمان نویسی افزایش پیدا کردن، و با زیاد شدن تعداد کاربراشون، تخصصی تر به رمان می پردازن،بازار نقد رمان هم داغ شده.خیلی از نویسنده ها و خواننده های رمان، وقتی اسم نقد نویسی رو می شنون، یاد PDF ای که به نقد کده معروف شده می افتن.این کتابچه ی PDF رو یکی از کاربرای یه سایت رمان نوشته که اسم اون کاربر آیین هستش.بعد از انتشار اون کتابچه ی نقد، اون سایت و کم کم همه ی سایت های رمان یه روش خاص رو برای نقد رمان هاشون در پیش گرفتن.
اون روش به این صورت بود که منتقد هر جز از رمان، مثل شخصیت ها، مقدمه،خط سیر داستان و حتی علائم نگارشی، که کار یه ویراستار هست رو در چند خط بصورت جداگانه نقد می کرد.
حالاایرادات این روش فرسوده و غیراصولی چیه؟اصلا نقد رمان روش خاصی داره؟و اگه داره، اون روش چیه؟
خب،اول ایرادات روش آیین:
1.غیر اصولی و خیلی غیر استاندارد! :نقد صحیح رمان، که در ادامه توضیح داده میشه، کیلومتر ها با روش نقد کنونی رمان ها فاصله داره و حتی میتونم بگم که روش نقد آیین اصلا شباهتی به نقد اصولی و درست نداره.در روش صحیح، برعکس روش نقد آیین، همه ی رمان(اگه رمان در حال تایپ باشه،همه ی بخش های تایپ شده) خونده میشه؛ نه فقط جزئی از اون! اینطوری نویسنده با دقت بیشتری جملات رمانش رو انتخاب میکنه، چون میدونه که منتقد همه ی رمان رو میخونه.این خودش سدی در برابر فیلترینگ سایت محسوب میشه!
2.نقد جز به جز، نقد اشتباه: اینکه اجزاء رمان رو جدا جدا نقد کنیم،اشتباهه.در روش درست،خودِ متن نقد، یه مقاله ی جذاب و گیرا هستش که به میل منتقد،حتی میتونه طنزپردازانه هم باشه.
3.منتقد ویراستار نیست! : در روش آیین، منتقد ها گاها حتی مسئولیت تذکر علائم نگارشی رو هم برعهده دارن!درحالیکه منتقد وظایف مخصوص به خودش رو داره و این کار اساسا وظیفه ی ویراستاره. اگه قراره به نویسنده ها کمک کنیم تا رمانی در حد چاپ انتشاراتی بنویسن، باید همه چیزهایی که تا حالا آشفته بودن، سر و سامان بگیرن.
ایرادات زیادی به این روش وارده که بیان اونها از حوصله ی بحث خارجه.
خب،روش جایگزین چطوره؟!
اول از همه اینکه، این روش مال من یا شخص خاصی نیست.این روش،شیوه ی استاندارد و اساسی نقد آثار ادبی تو همه جای دنیاست.نمونه های این شیوه رو می تونید تو نقد فیلم و آثار تجسمی و گرافیکی هم ببینید.دومین مورد هم اینکه، من با آیین خصومتی نداشته و ندارم. ما دوستان خوبی هستیم و در گفتگو هایی که باهاش داشتم، خودش هم نقاط ضعف این شیوه رو تایید کرد.
توضیح روش نقد بصورت خیلی خلاصه:
شیوه ی قبلی نقد رو فراموش کنید؛ چون اصلا نیازی بهش نداریم. و اما روش جدید؛ تو روش جدید، همونطور که گفتم،منتقد بصورت جزبه جز رمان(کامل یا درحال تایپ) رو نقد نمی کنه، بلکه بعد از خوندن همه ی متن رمان، با بصیرتی که به جمله جمله ی رمان داره، یک متن و گزارش یکپارچه از تحلیل رمان رو می نویسه.منتقد در حال خوندن رمان، نکاتی که لازم میدونه در متن نقدش باشه رو یادداشت برداری میکنه وبعد از خوندن رمان، در نوشتن نقد از اون نکات استفاده میکنه.منتقد بسته به شخصیتی که داره می تونه نقد تشویق کننده، تند یا هردو رو بنویسه.این روش دست منتقد رو بازتر میزاره و ارتباط بین منتقد و نویسنده رو تقویت میکنه.رمانهای زیادی در جهان و ایران به این شیوه نقد شدن و به چاپ رسیدن، در حالیکه حتی یه مورد هم از شیوه ی نقد قدیمی پیدا نمیشه!
توضیح شیوه ی این نقد کمی سخته.منابعی مثل:
-تاریخچه ی نقد ادبی از ورنون هال
-عمل نقد از کاترین بلزی
-نامه هایی به یک نویسنده جوان از ماریو بارگاس یوسا
-نقد و حقیقت از رولان بارت و...
می تونن به یادگیری این شیوه کمک کنن؛ ولی آسونترین و سریعترین راه اینه که من چند رمان رو نقد کنم و مقاله ی نقد هرکدوم رو در سایت قرار بدم تا با این شیوه آشنا بشید و کم کم علاقه مندن و منتقدان حرفه ای وارد کار بشن.

اگر سوال یا نظری در این خصوص دارید، تو پروفایلم پذیرای اون هستم.


چگونه نقد کنیم؟

 
آخرین ویرایش توسط مدیر:
  • تشکر
  • عالی
Reactions: YeGaNeH، Elaheh_A، SelmA و 36 نفر دیگر

Z.A.H.Ř.Ą༻

مدیر ارشد رمان ۹۸
عضو کادر مدیریت
مدیر ارشد انجمن
ناظر کتاب
منتقد انجمن
  
  
عضویت
16/10/20
ارسال ها
1,830
امتیاز واکنش
43,280
امتیاز
418
محل سکونت
رمان ۹۸
زمان حضور
293 روز 10 ساعت 47 دقیقه
اول‌ازهمه منتقد باید صاحب‌ذوق هنری سالم باشد. او باید با دقت و وسواس اثر موردنقد را بخواند و ذهنی موشكافانه و هنرمندانه داشته باشد تا بتواند یك اثر را به‌خوبی نقد بزند و موجب ناانصافی یا خوش‌بینی نسبت به نویسنده نگردد. نقد، صرف خوش یا بد آمدن نیست؛ ممكن است ما از یك تابلو نقاشی یا شاهكار ادبی خوشمان نیاید چون كلید و رمز آن در دستمان نیست تا آن را بفهمیم. برای به دست آوردن كلید هر اثر و باز كردن زوایای پنهان آن، منتقد به معلومات عمیق و وسیع نیازمند است. او باید درباره فلسفه هنر اطلاعاتی داشته باشد و از پیشینه اثر هنر‌ی‌ای كه نقد می‌كند معلومات داشته باشد و علومی را كه در تولید اثر هنری تداخل داشته‌اند به‌اجمال بداند. منتقد باید بداند كه نویسنده چگونه و با توجه به چه شرایط و عواملی داستانش را نوشته است، در این صورت می‌تواند طبق آن معیارها نوشته را نقد و بررسی كند و نظر بدهد. وقتی منتقد آگاه به لوازم نویسندگی باشد می‌تواند رأی بدهد كه نوشته ضعیف یا قوی است. آن‌گاه كه از پایگاه فكری قوی برخوردار باشد و اصول مذهبی را بداند و به ریزه‌كاری‌های آن آگاه باشد می‌تواند بگوید كه یك نویسنده با زبردستی چگونه داستانی ضد مذهبی را در لفافه مذهب به خورد خلق‌الله می‌دهد كه ناخودآگاه بر آن‌ها اثر می‌گذارد و آن‌ها را نسبت به مذهب بدبین و منحرف می‌كند. منتقد آگاه هیچ‌گاه عدل و انصاف را از دست نمی‌دهد و نقد چون شمشیر بران در دست زنگی سرخوش نخواهد بود. وقتی وی آگاهانه نقد زد، افراد با خواندن نقدهای وی به تعالی دست می‌یابند و به‌سوی كمال رشد می‌كنند و درنتیجه جامعه‌ای الگو و نمونه به وجود خواهد آمد كه هدف منتقد است. منتقد علاوه بر آگاهی‌هایی كه برشمرده شد باید اطلاعات دقیق از داستان و لوازم آن داشته باشد. طرح و زاویه دید و شخصیت و... را باید دقیق بداند تا بتواند در مورد یك داستان نظر بدهد. ما اكنون به‌طور فشرده اما روشن و با مثال هر یك از عوامل مهم داستانی را تشریح می‌كنیم و خواننده را در آخر برای كسب آگاهی بیش‌تر به كتاب‌های مرجع راهنمایی می‌كنیم.
منبع: مرکز آموزش های کاربردی


چگونه نقد کنیم؟

 
  • تشکر
Reactions: YeGaNeH، SelmA، zeynabeslami و یک کاربر دیگر
shape1
shape2
shape3
shape4
shape7
shape8
بالا